News

Ion Țiriac negociază cu statul român preluarea integrală a vilei în care a locuit Gheorghe Maurer. Miza tranzacției: 4.000.000 euro

Ion Țiriac este aproape de o împăcare ”istorică” între el și statul român, în legătură cu vila din cartierul Primăverii în care a locuit demnitarul comunist Ioan Gheorghe Maurer.
04.04.2022 | 10:03
Ion Tiriac negociaza cu statul roman preluarea integrala a vilei in care a locuit Gheorghe Maurer Miza tranzactiei 4000000 euro
Ion Țiriac e aproape să încheie un conflict de 12 ani cu RA-APPS pentru vila din Primăverii / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ion Țiriac ar putea cumpăra de la RA-APPS restul proprietății (care încă nu-i aparține) situate în cartierul Primăverii, vis-a-vis de palatul fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Omul de afaceri locuiește aici din 1990 și deja a achiziționat două treimi din imobil de la fostul proprietar. Țiriac a rămas chiriaș la stat pentru partea de proprietate care nu-i aparține și a dat în judecată RA-APPS, cerând vânzarea cotei-parte din imobilul care nu poate fi exploatată individual, minus valoarea investițiilor făcute aici de-a lungul anilor.

Țiriac și RA-APPS au la dispoziție 3 luni pentru stingerea pe cale amiabilă a litigiului

După mulți ani de procese, judecătorii de la Curtea de Apel București au stabilit un termen pentru luna iunie a acestui an, ”pentru stingerea litigiului pe cale amiabilă”. Este pentru prima dată când cele două părți se așează la masa tratativelor iar negocierile s-ar putea încheia cu vânzarea către Ion Țiriac a restului de imobil pe care acesta încă nu-l deține.

ADVERTISEMENT

Ion Țiriac s-a mutat în vila din Primăverii în 1990, cu sprijinul lui Petre Roman, care la acea vreme era premierul României. El a plătit chirie pentru acest imobil până în 2006, atunci când a cumpărat corpul A al vilei, compus dintr-o construcție de 350 mp și un teren în suprafață de 743 mp. Afaceristul a achitat la acea vreme suma de 420.000 de euro către Hrant Mesrobian, un armean stabilit în Argentina, care și-a recâștigat în instanță proprietatea.

Pentru cei 128 mp care compunea Corpul B și restul terenului (2.500 mp), RA-APPS a decis în 2008 să majoreze chiria lunară la 24.158 de euro.

ADVERTISEMENT

Ion Țiriac a cerut recuperarea investițiilor făcute în imobil după 1990

Doar că, între timp, Ion Țiriac investise nu mai puțin de 330.000 de euro în ”reparații locative”, după ce a primit o autorizație de la autorități, în acest sens. În 2010, Țiriac a solicitat o expertiză specializată care să-i evalueze investiția și a acționat RA-APPS în instanță pentru a-și recupera investiția.

Conform raportului de expertiză, Țiriac a cheltuit această sumă pentru refacerea tencuielii, zugrăveli la pereți și tavane, vopsitorii, înlocuire placaje din gresie și faianță prin amenajarea băilor, refacere pardoseli și placare cu parchet din stejar, reparații terase, refacere instalație electrică, refacere instalație sanitară și de încălzire, extindere garaj la patru locuri, amenajare teren în incintă, plantare gazon, reamenajare teren tenis, supraînălțare gard metalic și poartă metalică.

ADVERTISEMENT

Milionarul a solicitat instanței să oblige RA-APPS să-i vândă restul de imobil

Ulterior, miliardarul a cerut judecătorilor:

– să oblige RA-APPS să-i lase în deplină proprietate lucrarea adăugată la construcția proprietate a sa

– să-i recunoască un drept de coproprietate asupra construcției realizate parțial pe terenul proprietate a sa, precum și asupra terenului aferent acesteia și corelativ, înscrierea în CF a dreptului de coproprietate astfel recunoscut, în proporția pe care o va stabili instanța;

ADVERTISEMENT

să oblige RA – APPS să-i vândă cota-parte din imobilul-construcție și teren,  care nu poate fi exploatată individual

– să diminueze prețul de vânzare cu valoarea de 229.000 euro, valoare rămasă neamortizată în urma investițiilor efectuate

Judecătorii au stabilit prețul corect: 4 milioane de euro

În 2018 judecătorii Curții de Apel București a decis ieșirea din starea de coproprietate a celor două corpuri și a stabilit că acesta nu este un bun partajabil. Instanța i-a atribuit lui Ion Țiriac imobilul, la valoarea de 3,99 milioane euro, urmând ca acesta să plătească statului această sumă, din care se scad investiții de 268.533 euro, cât s-a stabilit că au costat lucrările.

Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat a făcut recurs, iar în 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea și a retrimis dosarul la Curtea de Apel București.

În noiembrie 2021, magistrații au amânat cauza pentru stingerea pe cale amiabilă a litigiului. În martie, cauza s-a amânat din nou, din același motiv, până în iunie 2022.

Vila din cartierul Primăverii are 14 camere și i-a fost repartizată lui Ion Țiriac în 1990 din fondul de stat, după ce fostul sportiv a promis că va investi în refacerea ei. Înainte de 1989, casa fusese locuită de familia demnitarului comunist Ion Gheorghe Maurer, cu care Țiriac era în relații bune. Timp de aproape două decenii, el a plătit o chirie modică, de doar 200 de euro.

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2...
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2 mondial
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3...
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Dezvăluire incendiară despre UDREA! Nimeni n-a bănuit: O femeie frumoasă și...
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Procesul secolului. Oana Roman și Vica Blochina, în fața judecătorilor
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres...
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres la începutul lui 2024
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de...
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de 60.000 de euro
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial....
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial. Ce le-a scris celor dragi pe o scoarță de mesteacăn.
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!