Sport

Ionuț Radu face senzație în Ligue 1! Portarul naționalei României, peste Donnarumma și Mandanda

Ionuț Radu a prins un top select al portarilor din Ligue 1. Goalkeeper-ul naționalei României i-a depășit pe Donnarumma, de la PSG, și Mandanda, de la Rennes.
21.04.2023 | 21:04
Ionut Radu face senzatie in Ligue 1 Portarul nationalei Romaniei peste Donnarumma si Mandanda
Ionuț Radu, al treilea portar din Ligue 1 în 2023. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Împrumutul de la Inter la Auxerre l-a revitalizat pe Ionuț Radu care este din nou om de bază pentru echipa de club. Rezultatele înregistrate în Ligue 1 l-au propulsat pe portarul român între buturile naționalei României. Edi Iordănescu l-a titularizat pe Ionuț Radu pentru debutul „tricolorilor” în preliminariile Euro 2024, informație dezvăluită în exclusivitate de FANATIK.

Ionuț Radu, al treilea cel mai bun portar din Ligue 1

Performanțele românului din poarta lui Auxerre se văd și în clasament. Echipa lui Christophe Pélissier a părăsit zona locurilor retrogradabile și se află pe poziția a 14-a. Etapă de etapă, portarul român a fost lăudat de francezi, iar potrivit unui top realizat de Opta, Ionuț Radu este al treilea cel mai bun portar în acest an din prima ligă franceză.

ADVERTISEMENT

Statisticienii au măsurat impactul pe care fiecare portar l-a avut pentru echipa de club și a reieșit că Auxerre ar fi primit cu 36% mai multe goluri fără intervențiile lui Ionuț Radu. Lecomte, cu 44% de la Montpellier, și Diouf, cu 39% de la Reims, sunt singurii portari care se află în fața românului.

Aceeași statistică plasează în spatele lui Ionuț Radu portari prestigioși, precum Donnarumma, de la PSG, sau Mandanda de la Rennes. De la transferul în Franța, Ionuț Radu a adunat 11 partide, 10 goluri încasate și 5 intervenții decisive.

ADVERTISEMENT

Ionuț Radu va rata meciul cu Lille din Ligue 1

Ionuț Radu nu a fost în lotul lui Auxerre pentru partida câștigată cu Nantes, scor 2-1 în etapa cu numărul 31 din Ligue 1. Inițial, portarul României a fost anunțat titular, însă la încălzire acesta a acuzat dureri în zona coapsei și a fost înlocuit în ultima clipă.

Din cauza problemelor menționate, Ionuț Radu va rata și următoarea partida a lui Auxerre, sâmbătă, 22 aprilie împotriva lui Lille. Rămâne de văzut dacă portarul român va fi prinde lotul pentru ultimul meci al lunii împotriva lui Marseille, pe 30 aprilie.

ADVERTISEMENT

Ionuț Radu a menținut poarta intactă în meciul de debut al României împotriva Andorrei, scor 2-0 în deplasare. Trei zile mai târziu, portarul a încasat primul gol din actuala campanie de calificare la un turneu final, România – Belarus, scor 2-1 pe Arena Națională.

Ionuț Radu ar putea deveni portar titular la Inter

Ionuț Radu a fost împrumutat de Auxerre în iarnă, însă francezii nu au opțiunea unui transfer definitiv la finalul sezonului, când expiră înțelegerea. Astfel, portarul român se va întoarce la Inter, unde ar putea deveni titular.

ADVERTISEMENT

Potrivit Gazzetta dello Sport, conducerea „nerazzurilor” anunță schimbări radicale în zona portarilor, iar Andre Onana, titularul dintre buturile lui Inter, ar putea merge la Chelsea în vară. De asemenea, Samir Handanovic, „veteranul” italienilor, s-ar putea retrage din activitate.

ADVERTISEMENT