Life

Irina Margareta Nistor, interviu exclusiv despre „filmele de pandemie” și „hipnoticul, captivantul” Marcel Iureș. Video

05.04.2021 | 11:04
Irina Margareta Nistor interviu exclusiv despre filmele de pandemie si hipnoticul captivantul Marcel Iures Video
Irina Margareta Nistor, interviu exclusiv despre „filmele de pandemie” și „hipnoticul, captivantul” Marcel Iureș
ADVERTISEMENT

Irina Margareta Nistor a recomandat, în exclusivitate pentru FANATIK, ce „filme de pandemie” n-ar trebui să ratăm în această perioadă coronavirusată și a povestit despre interviul ravisant cu exponențialul actor Marcel Iureș, pe care l-a „regizat” în cadrul „Săptămânii filmului irlandez de comedie”.

Un interviu cu Irina Margareta Nistor este o încântare. Elocința caldă, fără pic de prețiozitate arogantă gen „nu înțelegeți voi ce vreau să spun”, face din orice discuție cu reputatul critic de film o plăcere nu numai… cinefilă.

ADVERTISEMENT

Despre viața la… 20 de ani tocmai împliniți la sfârșitul lui martie, despre „Săptămâna filmului irlandez de comedie” și interviurile realizate cu prilejul acestui eveniment, despre filmele care n-ar trebui să ne scape după „ora stingerii” impuse de pandemia de COVID-19, aflați mai jos direct de la Irina Margareta Nistor.

Irina Margareta Nistor, interviu exclusiv despre „filmele de pandemie” și „hipnoticul, captivantul” Marcel Iureș

Doamna Irina Margareta Nistor, cum vă simțiți la cei 20 de ani pe care i-ați împlinit pe 26 martie?

ADVERTISEMENT

– Excelent, chiar mai bine decât în melodia Beatles-ilor: „When I’m Sixty Four” pe care Paul McCartney, care are acum 78 de ani, a creat-o pentru Lennon, tatăl lui, în 1967, deci când aveam deja 10 ani.

Pe scurt am avut musafiri, în week-end, în rate… așa am reușit totul, de când mă știu, de la împrumuturile de la Bancă pentru călătorii și până la înmormântările celor dragi… la distanța legală, pe terasa care dă spre grădina casei, unde au înflorit magnoliile mov și galbene, culorile mele preferate!

ADVERTISEMENT

Ce proiecte aveți în derulare?

– Încerc să mă clonez, având în vedere că „Flight Festival” de la Timișoara, „Festivalul de Film și Istorii” de la Râșnov și „Festivalul internațional de Teatru” de la Sibiu sunt exact în aceeași perioadă, la sfârșit de august, la fiecare având ceva de făcut: de prezentat filme, de susținut cine-concerte cu Radu Rădescu sau de pus stele pe Aleea Celebrităților alături de unicul Constantin Chiriac.

Pe 15 mai un TedX la Iași și tot acolo „Serile Filmului Românesc”, ediția 12, între 11-15 august, după, sper, mult așteptatul Cannes, din 6-17 iulie și jurizarea pentru „Nespresso Talents 2021”, în cadrul TIFF-ului la 20 de ani…  Dar de când cu pandemia, mai mult ca niciodată: „Omul propune, dar numai Dumnezeu dispune!”.

ADVERTISEMENT

Irina Margareta Nistor: „Verii noștri, cum îmi place mie să-i supranumesc pe irlandezi, au același tip de umor de calitate cu al românilor și un strop de romantism în plus”

Ce înseamnă „Săptămâna filmului irlandez de comedie”?

– Că-i cunoaștem și mai bine pe „verii noștri”… (râde) …cum îmi place mie să-i supranumesc pe irlandezi, care, cel mai adesea, au același tip de umor de calitate cu al românilor și un strop de romantism în plus, care nu ne-ar strica nici nouă,  precum și interviuri despre Irlanda văzută din diverse unghiuri.

De ce ar trebui să vedem filme irlandeze de comedie?

– Ca să mai și râdem în perioada asta complicată și mai cu seamă pentru că a funcționat foarte bine ideea lui Enea Dabija de dinainte de Crăciun, când a venit cu Festivalul „Bucharest Best Comedy Film”, pe canalul TV Comedy Est, care ne-a purtat pe mai multe continente, cu ambasadori și directori de institute culturale cu tot, acum fiind un fel de spin-off, oprindu-ne la irlandezi. Sperăm să urmeze și alte cinematografii.

Care dintre filmele prezentate v-a plăcut cel mai mult și de ce?

– Mie? „Standby”, pentru că e cel mai sentimental și cu o poveste plină de zâmbete, care unește două lumi într-o iubire nehotărâtă: Europa și America de Nord.

Irina Margareta Nistor: „Am avut mare noroc să fac niște interviuri fermecătoare”

Cu ce actrițe și actori ați făcut interviuri în cadrul acestui festival?

– Am avut mare noroc să fac niște interviuri fermecătoare cu Laura Vasiliu, celebră din „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și care în Irlanda a filmat „Milo”, unde era o mămică, spre deosebire de rolul de la Cristian Mungiu, și care probabil că a fost premonitoriu, născându-se între timp fetița ei, adorabila Anastasia.

Cea de a doua actriță a fost Ada Galeș, pe care o știm de la Teatrul Național și în curând din varianta românească a scenariului cu „Perfect necunoscuți”, imprudența de a pune pe masă telefoanele, ca să se știe cine te sună și de la cine ai mesaje…

Legătura ei cu Irlanda este marea pasiune a mamei sale, prin urmare are deja impresia că a fost pe acolo. Și i-am povestit că, așa cum mi-am dorit și eu când cu melodia trupei Taxi „Subtitrarea la români”, să ajung cândva la Dublin, mi s-a împlinit visul. Ce-i drept datorită „Reginei Maria”…

La actori am vorbit pe larg despre experiența vastă a lui Marcel Iureș în această țară cu totul aparte, unde a călătorit pentru roluri din filme, dar și în turnee de teatru. Și așa ne-am ales un adevărat Master Class despre importanța agentului, impresarului pentru o carieră strălucită.

George Piștereanu este actorul care a jucat în „You’re Ugly Too” care e singura „necomedie” din program, tocmai pentru a înțelege mai bine diferențele.

Un dialog savuros a fost între Excelențele lor Ambasadoarea Suediei, doamna Therese Hyden și domnul Paul McGarry, ambasadorul Irlandei, care au comentat coproducția ideală „Life’s a Breeze”, despre cum să nu ții banii la saltea… dacă tot a fost luminată în verde Banca Națională, de 17 martie, de Ziua lor Națională!… (râde) …și cum nepoata și bunica devin un duo senzațional.

Pe lângă asta, Adrian Păduraru a citit din Johathan Swift o adevărată declarație de dragoste pentru un scriitor care n-ar trebui uitat, Mara Cernat ne-a prezentat trupa ei și ne poate învăța molipsitoarele dansuri irlandeze, iar Cătălin D. Constantin ne-a dezvăluit ce înseamnă să fotografiezi cu drona piețele importante din orașe, și să le spui povestea în „Somewhere over the Square”.

Cum i-ați caracteriza într-un singur cuvânt pe fiecare?

– Eeee, asta chiar e o provocare… (râde) …într-un singur cuvânt… Laura Vasiliu: grațioasă, Ada Galeș: senzuală, Marcel Iureș: hipnotic/captivant, George Piștereanu: șarmant, Adrian Păduraru: hâtru.

 

 

Recomandările cinefile ale Irinei Margareta Nistor pentru perioada închisă în casă de coronavisrusul SARS-CoV-2

În ritmul actual este posibil să ni se impună măsuri de carantină din ce în ce mai severe. Ce filme noi să căutăm pe net în perioada următoare?

– Cele nominalizate la Oscar și BAFTA! Ori câștigătoarele la Globuri sau César!

Și ce filme au apărut anul acesta și ne recomandați să le vedem neapărat?

– „The Wedding Year” sau „Venise n’est pas en Italie” la Happy Cinema, la Buzău sau Focșani, deocamdată! (râde)

Filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizat de Radu Jude și produs de Ada Solomon, a câștigat premiul „Ursul de Aur” pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. În afară de această remarcabilă performanță, de ce ar trebui să-l vedem?

– Cu siguranță din curiozitate, ca să știm ce comentăm și nu doar din auzite, după ureche!

Irina Margareta Nistor aşteaptă să se vaccineze anti COVID-19

Ce ne mai pregătesc regizorii români în acest an?

– Emanuel Pârvu: „Marocco”, Sergiu Prodan: „Eroii de la Podul Jiului”, Bogdan George Apetri: „Miracolul”, Andrei Zincă: „Și atunci… ce e libertatea”, Alina Grigore: „Crai Nou”, Daniel Sandu: „Tatăl mută munții”… Îi așteptăm cu nerăbdare la cinema!

Ca să încheiem într-o notă „socială” da actualitate, nefericită și nedorită, v-ați vaccinat?

– De-abia aștept. Cum încă n-aveam 65 de ani și nici n-am vrut să-mi pun pile, n-am reușit. Între timp, în februarie am făcut Covid-ul… m-au salvat doi doctori, cu răbdare, de peste mări și țări, o reușită „coproducție” corsicano-canadiană… deci mai am de așteptat până în mai. M-am sincronizat perfect, că până atunci vine și Johnson & Johnson. Voi fi, în sfârșit, majoră și vaccinată! (râde)

ADVERTISEMENT