News

Iritare la București, după pozițiile revizioniste ale președintei Ungariei față de Transilvania. „Principalul agent al lui Viktor Orban chiar în Guvernul României este UDMR”

Analiștii politici subliniază că reacțiile critice față de pozițiile revizioniste ale președintei Ungariei, venite din partea liderilor coaliției, ignoră UDMR-ul
29.05.2023 | 19:44
Iritare la Bucuresti dupa pozitiile revizioniste ale presedintei Ungariei fata de Transilvania Principalul agent al lui Viktor Orban chiar in Guvernul Romaniei este UDMR
Președinta Ungariei agită spiritele între București și Budapesta. Sursa foto: colaj Fantik
ADVERTISEMENT

După ce Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat dur față de pozițiile exprimate de președinta Ungariei, prezentă la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, contactând chiar ambasadorul Budapestei la București, luni, reacția dură a României a fost completată și de către liderul PSD. Analiștii politici subliniază însă că aceste poziții ar trebui să vizeze și UDMR-ul, un aliat al partidului Fidesz.

UDMR, uitat de criticile venite de la București

Analiștii politici au caracterizat drept provocator gestul președintei Ungariei, Katalin Novák, de a posta pe pagina personală de Facebook un vers din imnul secuiesc – „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne!” – în contextul participării acesteia la pelerinajul de la Șumulec Ciuc. Totuși aceștia consideră că reacțiile venite din partea autorităților de la București ignoră totuși UDMR-ul, în condițiile în care partidul minorității maghiare este un apropiat al partidului lui Viktor Orban.

ADVERTISEMENT

Reamintim că MAE i-a transmis ambasadorului ungar la București „dezaprobarea fermă cu privire la mesajele publice neadecvate” și a subliniat că au existat apeluri repetate din partea părții române ca oficialii maghiari să se abțină de la astfel de poziții. „În pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Luni, liderul PSD, Marcel Cioalcu, a avut și el o reacție oficială pe pagina sa de Facebook, catalogând declarațiile oficialului maghiar drept „total inacceptabile, cu caracter revizionist, pe tema Transilvaniei”. „Ne dorim relaţii normale cu ţara vecină, însă asta nu înseamnă că trebuie să tăcem în faţa unor asemenea situaţii scandaloase. Doamna Novak, fiţi fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români: să fie sufletul etern al națiunii române”, a transmis liderul PSD.

ADVERTISEMENT

Profesorul Cătălin Avramescu, fost ambasador al României în Finlanda, este de părere însă că în aceste poziții există o marjă de ipocrizie în condițiile în care liderii politici de la București au ales să ignore colegii de guvernare. De altfel, UDMR a fost reprezentată la pelerinajul de la Șumulec Ciuc, printre alții, de președintele partidului, Kelemen Hunor, și miniștrii Tanczos Barna și Novak Eduard.

„Într-o parte avem o agitatoare de profesie. Vorbim de declarații deplasate în actualul context al Europei, mai ales că sunt venite din partea unui președinte. Pe de altă parte avem un Guvern de mincinoși, pentru că degeaba Marcel Ciolacu și compania condamnă, zic ei, aceste poziții, pentru că principalul agent al lui Viktor Orban chiar în Guvernul României este UDMR. Doamna asta nu face ce face singură, ea trage la vâsle împreună cu UDMR-ul. E ca și cum ne uităm la o barcă în derivă și criticăm doar vâslașul de pe partea dreaptă, și nu pe cel de pe partea stângă. Nu merge.

ADVERTISEMENT

E un binom: UDMR, plus autoritățile de la Budapesta. Bineînțeles, mincinoșii de la București se uită doar la ce le convine. Asta pentru că ei, în stilul AUR, urmăresc să ne arate că ungurul de peste graniță este. Însă revanșardul de aici, pe cel care sfidează granițele stabilite în Europa, pe acela l-a luat în Guvern.

Sunt alături de UDMR, partidul apropiat de Fidesz, partidul lui Viktor Orban. Ce a făcut această doamnă, care a venit de la Budapesta, este să se dea în stambă împreună cu UDMR. Deci liderii noștri condamnă spectacolul, dar doar pe jumătate dintre actori. Pe ceilalți îi ținem în Guvern”, a declarat, pentru FANATIK, profesorul Cătălin Avramescu, care este de părere că atât PNL cât și PSD se bucură de aportul pe care UDMR-ul îl aduce guvernării. „Fără UDMR majoritatea e mai slabă, și ar putea apărea surprize la vot”, notează acesta.

ADVERTISEMENT

În opinia acestuia, argumentul cum că prezența UDMR-ului la guvernare aduce un plus de stabilitate, pe zona tensiunilor etnice, nu se susține. Potrivit acestuia, chiar și dacă UDMR-ul nu ar mai prinde un loc în Parlament, acesta va avea întotdeauna reprezentare la nivel local.

„Și dacă dispare din Guvern și chiar din Parlament, UDMR rămâne în continuare cu sute de primari, cu mii de consilieri. Care-i problema. Care e problema dacă Kelemen Hunor nu va mai fi vice-premier? Știe cineva cu ce anume se ocupă acesta oricum?”, a mai explicat acesta, pentru FANATIK.

Reacție exagerată a MAE

Episodul de weekendul trecut nu este primul episod controversat în care este implicată președinta Ungariei. Katalin Novak, care a fost investită în funcția de președinte al Ungariei în urmă cu un an, după victoria în alegeri a lui Viktor Orban, este o apropiată a premierului maghiar, fost vicepreședinte al Fidesz și ministru al afacerilor familiale. În urmă cu o lună și jumătate aceasta a fost prezentă în județul Satu Mare, la Carei, la dezvelirea bustului poetului maghiar Kolcsey Ferenc, unde a provocat grupul de protestatari, unii membri ai AUR, care considerau vizita sa drept o sfidare.

Un alt episod s-a consumat în urmă cu un an, la doar zece zile după preluarea mandatului de președinte, în timpul unei vizite la Cluj-Napoca, acolo unde s-a întâlnit cu liderul UDMR, Kelemen Hunor. Președinta Ungariei a susținut atunci că prioritatea ei este aceea de a-i reprezenta pe toți maghiarii, indiferent dacă aceștia se află în interiorul sau exteriorul granițelor Ungariei.

„Ca preşedinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toţi maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva trăieşte în interiorul sau în afara graniţelor. Maghiarii sunt maghiari, punct”, se arată în postarea președintei Ungariei care, ca și acum, a condus la o reacție din partea MAE, care a transmis că „un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”.

Pe de altă parte, Péter Eckstein-Kovács, fost senator UDMR, devenit un critic al actualei conduceri a UDMR-ului pentru apropierea acestui partid de Fidesz-ul lui Viktor Orban, consideră că totuși autoritățile române au exagerat cu reacția la o simplă postare. Acesta a amintit și de un alt episod recent, atunci când jucătorii naționalei României de hochei au cântat imnul secuiesc la campionatul mondial, episod care a fost artificial umflat de unii politicieni.

„A fost parafrazarea unor rânduri din imnul secuiesc, ceea ce nu este o declarație. Ca atare, cred că zarva este mai mare decât cauza care se invocă. Nu sunt un fan al președintelui Ungariei, și nici faptul că, dacă se sparge un vas aici, sunt imediat doi demnitari ai Guvernului Ungariei – nici cu acest lucru nu sunt de acord.

Dar chestia asta cu citarea imnului secuiesc nu mi se pare ceva care să fie deplasat. Să nu uităm că a mai fost un episod similar la meciul de hochei al naționalei României. La fiecare meci al echipelor secuiești la final se cântă acest imn. Nu poți să interzici stadionul sau oamenilor. Pe undeva acest lucru cu cântatul imnului s-a încetățenit, care nu mi se pare o exagerare când se cântă după un meci”, a declarat, pentru FANATIK, Péter Eckstein-Kovács, subliniind că aceste poziții ale liderilor maghiari nu reprezintă o surpriză. „Fidesz-ul a venit cu această temă de vreo 2,3 ani, cu reunificarea maghiarilor de pretutindeni fără schimbarea granițelor – asta e filosofia lor. Nu e o noutate. Acum a fost poate mai sensibil MAE”, a mai spus fostul senator UDMR.

Lider PNL: sunt declarații inacceptabile

Dacă liderul PSD a venit cu o poziție mai degrabă ironică față de declarațiile președintei Ungariei, europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, este de părere că statul român trebuie să vină cu o poziție extrem de dură față de pozițiile oficialului maghiar. Acesta susține că statul român ar trebui chiar să-i interzică intrarea pe teritoriul României președintei Katalin Novak.

„Faptul că doamna președintă a Ungariei a venit cu declarații absolut inacceptabile, întâi la Carei, în urmă cu o lună și jumătate, iar alaltăieri la Șumuleu Ciuc, unde a sărit complet calul. Cred că România trebuie să vină cu o reacție extrem de dură la adresa președintei Ungariei, și în cazul în care aceasta continuă același gen de retorică să se ia în calcul inclusiv blocarea accesului pe teritoriul României din cauza acestor declarații inacceptabile, care pun în pericol integritatea statului român”, a declarat, pentru FANATIK, Rareș Bogdan.

Acesta este de părere că poziția președintei Katalin Novak este cu atât mai iresponsabilă cu cât este vorba de o temă sensibilă pentru românii din Transilvania.

„Pentru mine, ca ardelean, durerea este și mai mare. Pentru că mi-amintesc de foarte multe lucruri, nu doar din perioada anilor 1940-1945, nu doar că-mi amintesc de nenorocirile făcute la Ip, Treznea, Moisei – îmi aduc aminte și de modul în care România a fost națiune tolerată, deși eram majoritari în teritoriile controlate de, pe de o parte, de Dieta de la Budapesta iar apoi de Parlamentul ungar.

Aceste declarații, ale doamnei Katalin, se văd foarte dureros la nivelul Transilvaniei și la nivelul masei de români din Transilvania. Aceștia așteaptă o reacție foarte fermă a autorităților de la București. Repet, statul român ar trebui să ia în calcul blocarea accesului doamnei Katalin pe teritoriul țării din cauza celor două episoade”, a mai precizat europarlamentarul PNL.

În ceea ce privește UDMR, liderul liberal a subliniat că, în opinia sa, premierul trebuie să-i demită pe miniștrii UDMR care au cântat imnul secuiesc la meciul de hochei și că, după acest nou episod, UDMR ar trebui să vină cu o poziție oficială clară privind unitatea și indivizibilitatea teritoriului României.

„Trebuie să-i întrebăm extrem de clar dacă respectă însemnele naționale, dacă respectă integritatea statului român și dacă-și însușesc întocmai Articolul 1 al Constituției României, care vorbește despre indivizibilitatea și unitatea teritoriului național. Dacă respectă toate acestea nu e nicio problemă. Cei peste un milion de maghiari care trăiesc în România trebuie să aibă reprezentare, dar trebuie să existe aceste elemente care să fie cât se poate de clare în retorica și în comportamentul lor.

Nu știu ca astăzi liderii UDMR, în frunte cu președintele partidului, aplaudă gestul doamnei Katalin. Dacă aceștia tac, cred că ar trebui să avem o discuție extrem de serioasă cu privire la prezența lor (la guvernare). Dar nu știu ca ei să facă asta, nu am informația asta”, a mai declarat, pentru FANATIK, europarlamentarul Rareș Bogdan.

Întrebat fiind dacă o poziție mult mai dură a autorităților de la București pe această temă față de Budapesta nu ar pune în pericol cooperarea și sprijinul pe care țara noastră îl așteaptă, și l-a primit în trecut, de la Ungaria pe teme precum aderarea la Schengen, oficialul liberal a susținut că cele două subiecte nu trebuie văzute împreună.

„Una e relația bilaterală România-Ungaria, care în acest moment funcționează. Da, noi avem nevoie de Ungaria să nu se opună și, eventual, să pună pe ordinea de zi subiectul aderării al Schengen, după ce Budapesta va prelua președinția UE, asta în cazul în care reușim să convingem Austria să nu se mai opună”, a mai precizat Rareș Bogdan, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT