News

Israelul și-a retras de urgență salvatorii din Turcia, de teama unui atac terorist: ”Amenințare concretă și directă”

Israelul a decis să-și retragă de urgență o echipă de salvare din Turcia, de teama unui posibil atac terorist, sau chiar de teama cetățenilor turci.
13.02.2023 | 09:13
Israelul sia retras de urgenta salvatorii din Turcia de teama unui atac terorist Amenintare concreta si directa
Salvatorii din Israel, amenințați în Turcia. Foto: Times of Israel
ADVERTISEMENT

Salvatorii de la United Hatzalah se aflau în Turcia pentru a sprijini operațiunile de căutare și salvare, în urma cutremurelor devastatoare din urmă cu o săptămână. Cu toate acestea israelienii s-au întors de urgență acasă.

Israelul și-a retras o echipă de salvatori din Turcia

Principalul motiv ar fi o serie de amenințări la adresa salvatorilor israelieni, astfel că autoritățile au considerat că nu merită să-și asume riscul unui atac terorist. De altfel, salvatorii israelieni au primit interzis în Siria, acolo unde au vrut să dea o mână de ajutor.

ADVERTISEMENT

”Avem informaţii despre o ameninţare concretă şi imediată împotriva delegaţiei israeliene şi trebuie să dăm prioritate securităţii personalului nostru”, a explicat Dov Maisel, vicepreşedintele pentru operaţiuni al United Hatzalah.

Raphael Poch, purtător de cuvânt al organizției United Hatzalah, susține că au fost concret două amenințări care au fost luate în serios. ”Prima vine din exterior, de la elemente care nu sunt turce”, a transmis oficialul, fără a oferi prea multe detalii.

ADVERTISEMENT

Iranul, principalul dușman al Israelului, ar pune la cale mai multe atacuri teroriste împotriva cetățenilor israelieni, în special în străinătate și în Turcia. Nu doar teama de atacuri teroriste îi pune într-o situație ingrată pe salvatori ci și modul în care autoritățile din Turcia gestionează întreaga criză.

Astfel, în condițiile în care turcii au anunțat că oamenii vor fi îngropați în gropi comune, tensiunea e tot mai mare în zonă și cetățenii nemulțumiți au început să atace echipele de salvare, indiferent de naționalitatea acestora.

ADVERTISEMENT

În consecință, cei 25 de salvatori ai United Hatzalah au revenit în Israel, însă au reușit în tot acest timp să salveze de sub dărâmături 15 persoane. În cele două cutremure din Turcia și Siria au murit deja peste 30.000 de oameni și peste 85.000 sunt răniți.

Organizația Mondială a Sănătății crede că numărul morților va depăși 60.000, în condițiile în care misiunile de salvare sunt doar la început și există zone întregi unde nimeni nu i-a ajutat pe oameni. Israelul a trimis un număr considerabil de salvatori în Turcia, nu mai puțin de 150 de oameni, pe lângă cei 230 de medici și asistenți medicali, conform Times of Israel.

ADVERTISEMENT

O altă echipă de salvare din Israel, de data aceasta o ramură a armatei israeliene, denumită ”Ramuri de Măslin”, a reușit să salveze 20 de persoane și să trateze supraviețuitorii într-un spital din orașul Kahramanmaras. Printre persoanele salvate se numără și 10 refugiați sirieni.

ADVERTISEMENT