De altfel, Istvan Kovacs (România) și Anthony Taylor (Anglia) sunt singurii europeni care vor arbitra la Campionatul Mondial al Cluburilor, competiție care se va desfășura în Maroc între 1 și 11 februarie.
Istvan Kovacs va folosi o nouă tehnologie în fotbal, împrumutată de la meciurile de rugby, în care vocea arbitrului se aude în tot stadionul când explică deciziile.
Mai exact, în momentul în care se va folosi de tehnologia VAR, Istvan Kovacs va explica și pentru suporteri motivul pentru care a luat o decizie.
În plus, meciurile vor avea parte și de prelungiri mari, exact cum au fost la Campionatul Mondial din Qatar, tocmai pentru a se risipi orice tentativă de tragere de timp.
Asistenții Vasile Marinescu și Mihai Artene vor fi prezenți și ei la Campionatul Mondial al Cluburilor și îl vor ajuta pe Istvan Kovacs în timpul partidelor.
Istvan Kovacs a oferit un interviu amplu pentru FANATIK, în care a vorbit despre experiența sa la Campionatul Mondial din Qatar, la care nu a fost rezervă de opt ori.
„M-am simţit împlinit şi faptul că am putut să particip la cel mai important eveniment sportiv organizat pe glob şi, după cum bine ştiţi, meciurile au fost urmărite de foarte mulţi spectatori şi telespectatori, îmi dă o senzaţie de mulţumire.
Tehnologia ne ajută ca să ne îmbunătăţim prestaţiile din timpul jocului şi ca deciziile din timpul jocului să fie cât mai clare. Offside-ul semi-automat a fost un real succes la acest turneu. Nu s-a mai pierdut timp pentru verificarea fazelor de offside, ci în două secunde cei din camera VAR au avut la dispoziţie decizia corectă.
Tehnologia nu poate să detecteze dacă un jucător ia parte activă la joc sau nu, de aia este nevoie de arbitri, de asistenţi, pentru a decide în timp real, pe terenul de joc. Iar dacă este nevoie, să mergem la monitor şi să verificăm dacă jucătorul a influenţat sau nu faza din poziţie de offside”, a mai spus Istvan Kovacs pentru FANATIK.