News

Italia, cele mai grave inundații din ultimii 100 de ani. Care sunt orașele amenințate de dezastre naturale. Video

Inundațiile devastatoare din regiunea italiană Emilia-Romagna s-au soldat cu cel puțin 14 morți și mii de oameni fără adăpost.
19.05.2023 | 18:34
Centrul istoric al orașului Lugo, provincia Ravenna Sursa foto: Mariaelena Agostini Twitter
ADVERTISEMENT

Inundații în Italia. Ploile torențiale au declanșat alunecări de teren și au provocat ieșirea din matcă a râurilor. Persoane în vârstă și persoane cu handicap au rămas blocate în casele lor, iar salvatorii au lucrat sub o ploaie torențială pe tot parcursul nopții pentru a salva oameni în urma celor mai grave inundații care a afectat Italia în ultimii 100 de ani.

Inundații în Italia, cele mai grave din ultimii 100 de ani

Inundațiile din nordul regiunii Emilia-Romagna au făcut cel puțin 14 victime. Se estimează că 20.000 de persoane au rămas fără adăpost în urma dezastrului care a provocat ieșirea din matcă a 23 de râuri și 280 de alunecări de teren, cuprinzând 41 de orașe și localități.

ADVERTISEMENT

Drumurile au rămas blocate, inclusiv autostrada A1, după o alunecare de teren în Sasso Marconi, joi după-amiază, iar trenurile au fost anulate sau întrerupte. Pompierii au efectuat 2.000 de operațiuni de salvare în întreaga regiune și în părți din centrul Marche care au fost, de asemenea, afectate de inundații în Italia.

Stefano Bonaccini, președintele regiunii Emilia-Romagna, a comparat dezastrul cu cutremurul care a lovit regiunea în 2012, în urma căruia au murit 28 de persoane. “Pagubele vor fi cantitativ mai mici, dar vor fi de câteva miliarde de euro”, a declarat el pentru televiziunea Rai 3, relatează The Guardian. “Vom reconstrui totul așa cum am făcut-o după cutremur.” Inundațiile au distrus case și magazine și au lăsat sub ape peste 5.000 de ferme, potrivit Coldiretti, cea mai mare asociație agricolă din Italia.

ADVERTISEMENT

Situația din Cesena, care a fost de asemenea grav afectată, s-a îmbunătățit ușor până joi după-amiază. “Aproape că nu mai există zone inundate”, a declarat Matteo Raggi, un purtător de cuvânt al primarului regiunii Forlì-Cesena, Enzo Lattuca.

“Noroiul rămâne… acum curățăm deșeurile de pe străzi. Marea problemă este reprezentată de zonele de deal care au fost afectate de alunecări de teren și de încercarea de a ajunge la oamenii de acolo – mulți au fost izolați din cauza alunecărilor de teren, dar și pentru că nu există semnal la telefoanele mobile. Unii nu au mâncare.”

ADVERTISEMENT

Pierluigi Randi, președintele Ampro, asociația experților în meteorologie, a declarat pentru La Repubblica că este vorba de cea mai gravă inundație care a afectat Italia în ultimul secol. Aceasta a urmat inundațiilor din Emilia-Romagna și din unele părți din Marche la începutul lunii mai, în urma cărora au murit două persoane. În două săptămâni au căzut ploi de șase luni. “Trebuie să ne pregătim, aceasta este criza climatică”, a spus Randi.

Înainte de inundații, Emilia-Romagna și alte zone din nordul Italiei au fost afectate de o secetă care a uscat pământul, reducându-i capacitatea de a absorbi apa. În 2022, cel mai călduros an înregistrat vreodată în Italia, au fost înregistrate 310 fenomene meteorologice extreme, care au provocat moartea a 29 de persoane, potrivit Legambiente, un grup de mediu. Treisprezece persoane au fost ucise în inundații în Marche în septembrie anul trecut, iar 12 persoane, inclusiv mai mulți copii, au murit într-o alunecare de teren pe insula Ischia la sfârșitul lunii noiembrie.

ADVERTISEMENT

Șapte milioane de oameni trăiesc în case expuse dezastrelor naturale

Peste 500.000 de locuințe și 84.000 de întreprinderi sunt construite în zone periculoase. Dar autoritățile locale continuă să elibereze autorizații și să cimenteze zone deja afectate de dezastre, scrie publicația L’Espresso.

Sarno și Quindici (1998), Valle d’Aosta (2000), Val Canale (2003), Messina (2009), Borca di Cadore (2009), Val di Vara, Cinque Terre și Lunigiana (2011), Alta Val d’Isarco (2012), San Vito di Cadore (2015), Madonna del Monte (2019), Chiesa in Valmalenco (2020), apoi, bineînțeles, Senigallia (2014 și 2022) și Ischia (2022).

Acestea sunt câteva dintre miile de zone din Italia care, numai în ultimii 15 ani, au fost afectate de alunecări de teren și inundații dezastruoase, acelea “bruște, foarte rapide și foarte distructive”, după cum spun experții de la Istituto Superiore per la Protezione e la Environmental research (Ispra). Instabilitatea hidrogeologică este o urgență națională cronică, care devine din ce în ce mai gravă odată cu schimbările climatice.

Italia este, prin natura sa, o țară cu risc ridicat de alunecări de teren (mai mult de un sfert din totalul european), inundații, cutremure, erupții vulcanice, dar de mai bine de jumătate de secol este și cea mai devastată de speculațiile imobiliare.

Din 1971 până în 2021, alunecările de teren și inundațiile au provocat 1.630 de decese confirmate, 48 de dispăruți, 1.871 de răniți, peste 320.000 de persoane fără adăpost. Cu toate acestea, în Italia, peste 60 de kilometri pătrați de câmpie, pajiști, păduri, maluri de râuri și coaste maritime continuă să fie betonate în fiecare an. O crustă enormă de asfalt și beton, impermeabilă, care anulează apărarea naturală și favorizează instabilitatea.

Construcții pe terenuri periculoase

“Construcțiile continuă în toate regiunile, chiar și pe terenuri înregistrate oficial ca fiind periculoase” , denunță profesorul Paolo Pileri , care predă Planificare teritorială și de mediu la Politehnica din Milano.

“Ispra publică hărți detaliate ale tuturor zonelor de risc pe site-ul EcoAtlante, cu diferitele grade de pericol pentru alunecări de teren, inundații, cutremure și altele. Dar prea multe autorități locale ignoră aceste date și autorizează noi lucrări care agravează instabilitatea. Apoi, după dezastre, se numără victimele. Ar trebui să vorbim mai întâi despre aceste probleme, nu să plângem după aceea .”

Ce se poate face imediat? “Ar fi suficient să aplicăm o regulă simplă în toată Italia: în zonele de risc, consumul de sol trebuie să fie zero . În toate țările mai civilizate, nimeni nu poate construi nimic pe terenuri periculoase”, răspunde profesorul care precizează: “Problemele de mediu sunt de o asemenea amploare încât nu mai pot fi gestionate de fiecare autoritate locală în parte.

Este nevoie de o autoritate centrală, un organism tehnic independent, care să cerceteze și să perimetreze toate zonele de risc și să impună constrângeri absolute, obligatorii. Acesta este motivul pentru care institute precum Ispra sunt fundamentale“.

Mari zone din Italia sunt, de asemenea, amenințate de milenii de cutremure, care în ultimele decenii au făcut mii de victime din Friuli până în Irpinia, din Umbria până în Abruzzo. Cu toate acestea, potrivit ultimelor date colectate de Ispra, chiar și în 2021 au fost construite noi case, fabrici sau drumuri pe nu mai puțin de 24 de milioane de metri pătrați de terenuri “cu risc seismic ridicat” sau “foarte ridicat”, în special în Campania, Calabria și Sicilia, urmate de Emilia și Veneto.

Ispra a realizat pentru publicația citată o verificare a situației construcțiilor în zece locuri simbolice, deja afectate de dezastre grave, chiar de mai multe ori, în ultimii douăzeci de ani. De la nord la sudul Italiei: Alessandria, Genova, Oltrepò Pavese, Senigallia, Roma, zona Vesuviană, Sarno, Ischia, Fiumara, Messina.

Autoritățile locale continuă să emită autorizații de construcție

Documentele tehnice documentează faptul că, în toate cele zece locuri simbolice, diferitele administrații locale au continuat să acorde autorizații de construcție, chiar și după cele mai grave dezastre, pe terenuri deja clasificate la nivel național ca fiind foarte periculoase. În special, în provincia Alessandria, în ciuda inundațiilor tragice din 1994 (70 de victime) și 2000 (23 de morți), precum și a calamităților mai recente, cimentul rămâne motorul unei creșteri nesustenabile: din 2006 până în 2021, noile construcții au invadat 51 de hectare de teren cu “risc ridicat de inundații” și alți 45.000 de metri pătrați cu “risc ridicat de alunecări de teren”.

În jargonul urbaniștilor, clădirile situate în zonele cu “risc mediu” de inundații sunt numite “case inundabile”. Pe harta Romei, cantitatea de locuințe din această clasă de risc atrage atenția: mii de “case inundabile”, construite și ele în ultimii cincisprezece ani.

În Genova, crusta gri-neagră acoperă deja un sfert din întregul teritoriu: 5.695 de hectare de ciment. Într-un oraș în care râurile și pâraiele au fost blocate, canalizate și acoperite cu asfalt, astfel încât se revarsă la fiecare ploaie torențială, astăzi există peste șase milioane de metri pătrați de “case inundabile” și alte 3,8 cu inundații “foarte probabile”. Datele privind alunecările de teren sunt, de asemenea, înspăimântătoare: “risc ridicat” pentru peste patru milioane de metri pătrați de clădiri, “foarte ridicat” pentru alte 388.000.

După ce morții ultimelor dezastre au fost îngropați, construcțiile speculative au reînceput și aici: până în 2021, noile clădiri au șters încă 60.000 de metri pătrați de verdeață în zonele cu risc ridicat de inundații și 110.000 în zonele cu pericol maxim de alunecări de teren .

Dacă în Centru-Nord, de obicei, cimentul se aplică cu toate autorizațiile, în Sud nu se întâmplă întotdeauna așa. În Ischia, unde inundațiile din noiembrie anul trecut au ucis 12 persoane, Legambiente a numărat peste 27.000 de cereri de amnistie a abuzurilor edilitare care sunt în așteptare de zeci de ani. Hărțile arată că alunecările de teren și inundațiile amenință o mare parte din insulă. Dar asaltul betonului a continuat, din 2006 până în 2021, în ritm de 10.000 de metri pătrați de construcții noi pe an.

În întreaga Italie, peste 2,4 milioane de persoane trăiesc în locuințe cu risc ridicat de inundații. Adăugând zonele cu “pericol hidrologic mediu”, populația expusă la inundații se ridică la 6,8 milioane de persoane. Cele mai grave alunecări de teren amenință 565.000 de locuințe, cu peste 1.300.000 de rezidenți, și 84.000 de întreprinderi, cu 220.000 de angajați.

ADVERTISEMENT
Tags: