Sport

În timp ce România se chinuie să introducă VAR-ul, italienii trec la următorul nivel: primul canal TV dedicat greșelilor de arbitraj

Arbitrajul din Italia este pe cale să treacă la următorul nivel! Un canal TV dedicat greșelilor de arbitraj ar putea fi lansat la jumătatea acestei luni.
06.01.2022 | 15:00
In timp ce Romania se chinuie sa introduca VARul italienii trec la urmatorul nivel primul canal TV dedicat greselilor de arbitraj
Arbitrajul din Italia este pe cale să treacă la următorul nivel! Un canal TV dedicat greșelilor de arbitraj ar putea fi lansat la jumătatea acestei luni
ADVERTISEMENT

Arbitrii de fotbal sunt în dese rânduri criticați pentru deciziile pe care le iau în timpul meciurilor, iar unii dintre ei sunt chiar acuzați de faptul că ar favoriza una dintre echipe.

Pentru a dimininua acest flagel, Federația Italiană de Fotbal (FIGC) și Asociația Italiană a Arbitrilor de Fotbal (AIA) vor să organizeze emisiuni live în care să fie explicate deciziile controversate luate de arbitrii din Serie A.

ADVERTISEMENT

Italienii vor să lanseze primul canal TV dedicat greșelilor de arbitraj

Potrivit Gazzetta dello sport, FIGC și AIA plănuiesc realizarea unor emisiuni explicative pentru deciziile controversate luate de arbitrii din Serie A. Încă nu se știe dacă aceste emisiuni vor fi difuzate pe un canal TV dedicat sau vor fi pur și simplu niște transmisiuni online.

Omul care ar urma să ofere interpretări tehnice pentru fazele contrversate de arbitraj este Gianluca Rocchi, actualul șef al arbitrilor din Serie A și Serie B.

ADVERTISEMENT

„Ne dorim să avem un spațiu, un canal de comunicare pentru a oferi interpretări tehnice. Cred că este pentru binele fotbalului. Lucrăm cu Federația în acest sens”, a declarat Alfredo Trentalange, președintele AIA.

Totodată, în cadrul acestor emisiuni ar putea fi dezvăluite înregistrările audio cu convorbirile dintre arbitri, din timpul meciurilor.

ADVERTISEMENT

Prima emisiune de acest gen ar putea avea loc la jumătatea lunii ianuarie. Urmând ca, la finalul fiecărei luni, să fie difuzată o astfel de emisiune, în care să se analizeze cele mai controversate faze de arbitraj din Serie A.

Jurnaliștii au avut acces la convorbirile dintre arbitrul de centru și camera VAR

Conducătorii fotbalului italian au demarat de mai mult timp un proces de transparentizare a arbitrajului.

ADVERTISEMENT

Pe 15 decembrie, la finalul meciului Verona – Empoli, 3-4, din 16-imile Cupei Italiei, mai mulți jurnaliști au fost lăsați să acceseze înregistrarea audio cu discuțiile dintre arbitrul de centru și camera VAR.

„Vom reuși rapid să facem publice discuțiile dintre arbitru și camera VAR. Nu ar trebui să existe secrete”, declara Gianluca Rocchi, în luna noiembrie, făcând referire, cel mai probabil, la noul proiect pregătit de conducătorii fotbalului italian.

România încă se chinuie să introducă VAR-ul

Deși ar fi cu siguranță benefic, un astfel de canal TV, dedicat erorilor de arbitraj, este puțin probabil să fie lansat în fotbalul românesc.

Momentan, FRF și LPF se chinuie să introducă sistemul de arbtraj video, România fiind una dintre puținele țări europene care nu dispun încă de această tehnologie. Potrivit celor mai recente declarații făcute de șefii fotbalului românesc, VAR-ul ar urma să „aterizeze” și în Liga 1 începând cu sezonul viitor.

ADVERTISEMENT
Tags: