News

Îți plac drumețiile pe distanțe lungi? Iată ce țări te așteaptă cu brațele deschise dacă vrei să-ți petreci vacanța călătorind pe jos

Ideea unei vacanțe pe jos a devenit tot mai populară în întreaga lume, în special după restricțiile impuse din cauza pandemiei de Covid-19.
02.07.2023 | 12:12
Iti plac drumetiile pe distante lungi Iata ce tari te asteapta cu bratele deschise daca vrei sati petreci vacanta calatorind pe jos
Drumețiile pe distanțe lungi sunt din ce în ce mai populare printre doritorii de vacanțe Sursa foto: thepekoetrailsrilanka.com; theislandwalk.ca; transcaucasiantrail.org / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Camino de Santiago, cu o lungime de aproape 805 kilometri, a inspirat o serie de noi drumeții în locuri precum Canada și Bhutan, care permit călătorilor să urmeze un traseu lent. Ideea unei vacanțe pe jos – o călătorie pe distanțe lungi, în timpul căreia înnoptați și transportați doar suficiente haine, alimente și apă pentru fiecare zi de drum – este de mult timp populară în Europa. Dar, în ultimii ani, aceste plimbări de tip pelerinaj au apărut în întreaga lume.

Anul vacanțelor pe jos

După anii de pandemie, pornirea într-un pelerinaj are un nou sens. “Ceea ce putea părea un lux înainte pare o necesitate acum”, a declarat Dorji Dhradhul, director general al Consiliului de turism din Bhutan și președinte al asociației din spatele noului traseu Trans Bhutan Trail, despre popularitatea în creștere a traseelor lungi. În timp ce luarea unei săptămâni sau mai mult pentru o plimbare lungă ar fi putut fi simțită ca un răsfăț înainte, domnul Dhradhul crede că tot mai mulți oameni folosesc călătoriile pentru a încetini și a reflecta.

ADVERTISEMENT

Adevărata putere a călătoriilor pe jos este că încurajează interacțiunea. “Mulți dintre noi vor face eforturi mari pentru a evita să vorbească cu străinii, iar acest comportament s-a răsfrânt din viața noastră de zi cu zi asupra modului în care călătorim”, a declarat Robin Lewis, care a parcurs pe jos întreaga lungime a traseului Michinoku Coastal Trail, un traseu de 1.025 de kilometri care traversează regiunea Tohoku din nord-estul Japoniei.

“Aceste experiențe ne reamintesc că cel mai bun mod de a cunoaște un loc este prin oamenii săi”, mai spune el citat de The New York Times. Șapte noi trasee pentru iubitorii de drumeții pe distanțe lungi.

ADVERTISEMENT

Traseul Pekoe Trail, Sri Lanka

Înainte ca Sri Lanka să devină capitala mondială a ceaiului, pădurile sale învăluite în ceață erau presărate cu plantații de cafea. În 1867, cu câțiva ani înainte ca o boală să nimicească în mare parte această cultură, un scoțian pe nume James Taylor a dezvoltat primul domeniu comercial de ceai din țară. Foști cultivatori de cafea au început în curând să călătorească spre moșie pentru a învăța cum să cultive și să prelucreze ceaiul, începând ceea ce avea să devină o serie de trasee care au format rețeaua de transport a industriei.

Mai mult de un secol mai târziu, aceste rute au fost recuperate pentru a crea Pekoe Trail, un traseu de 300 de kilometri care va fi deschis în luna iulie. Dezvoltarea sa a fost finanțată de Uniunea Europeană și de Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA pentru a ajuta la stimularea industriei turistice din Sri Lanka în urma atentatelor de Paște din 2019, atacurile teroriste din capitala Colombo, care au dus la o scădere cu 70% a numărului de vizitatori față de anul precedent.

ADVERTISEMENT

Traseul leagă 80 de cătune și sate din provinciile muntoase Central și Uv ale insulei, unele în zone îndepărtate care văd mai puțini turiști, altele în apropierea unor situri istorice, inclusiv Loolecondera Estate a lui Taylor și faimosul Nine Arch Bridge, un pasaj feroviar pitoresc și arhitectural minune în apropiere de orașul Ella.

La capătul nordic al traseului se află fortăreața budistă Kandy, la două ore și jumătate de mers cu mașina de la Aeroportul Internațional Bandaranaike, la celălalt capăt, comunitatea din zonele înalte din Nuwara Eliya. Călătoria a fost concepută pentru a dura 22 de zile, astfel încât vizitatorii să aibă la dispoziție jumătăți de zi pentru a le umple după bunul plac, fie cu prânzuri lungi de kottu roti, fie cu sieste în bungalouri restaurate din epoca colonială, fie cu după-amieze în care să deguste ceaiuri și să înoate în cascade.

ADVERTISEMENT

Site-ul traseului Pekoe Trail recomandă aplicații de cartografiere precum AllTrails și Wikiloc, iar Miguel Cuñat, creatorul traseului, a creat o hartă a locurilor de cazare. Pentru o experiență ghidată, rezervați o excursie cu Sri Lanka Trekking.

The Island Walk, Insula Prince Edward, Canada

Când Bryson Guptill a parcurs rețeaua de trasee de drumeție din Portugalia, cunoscută sub numele de Rota Vicentina, în 2019, dealurile sale, stâncile înalte și satele blocate în timp i-au amintit de Insula Prince Edward, unde locuia de trei decenii. El s-a întrebat dacă ar fi posibil să recreeze experiența acasă. Timp de o lună, a mers pe jos 700 de kilometri în jurul întregii provincii insulare, identificând modalități de a lega rutele existente ale Confederation Trail, drumurile de pământ și plimbările pe plajă. Doi ani mai târziu, a prezentat harta sa pentru Island Walk, un traseu de coastă împărțit în 32 de secțiuni de o zi, care variază între 19 și 24 de kilometri.

Insula Prince Edward este cea mai mică provincie din Canada, dar și cea mai dens populată. Nu vă puteți plimba mai mult de o oră fără să vedeți o casă de țară sau mai mult de 24 de kilometri fără să dați peste un sat de la malul mării, multe dintre acestea având pensiuni fermecătoare și restaurante cu vedere la ocean care servesc stridii.

Dacă nu doriți să parcurgeți întregul traseu, mergeți spre nord pentru a descoperi singurul parc național din provincie și scenele care au inspirat cărțile “Anne of Green Gables” ale lui L.M. Montgomery. Pentru plaje cu ape calde, peisaje pastorale și cine de homar, explorați estul.

Pentru a gusta din cultura acadiană și pentru priveliști impresionante ale Strâmtorii Northumberland, mergeți spre vest. Iar pentru mai multă acțiune, vizitați sudul, unde satul de pescari Victoria-by-the-Sea a devenit o enclavă a artiștilor, cu o fabrică de ciocolată, un teatru și studiouri de olărit.

Resursele online ale Island Walk includ exemple de itinerarii și o listă de parteneri B & B care oferă servicii de preluare și predare programate și transferuri de bagaje, ceea ce înseamnă că nu aveți nevoie de un ghid.

Traseul Transcaucazian, Armenia, Georgia și Azerbaidjan

Când Tom Allen, un aventurier și cineast britanic, s-a mutat pentru prima dată în Armenia în 2008, a privit spre vârfurile Munților Caucazului Mic și a văzut visul unui drumeț. De cealaltă parte a graniței, în Georgia, Paul Stephens, care era voluntar în cadrul Peace Corps din SUA, începuse să imagineze un traseu de drumeție prin întregul lanț caucazian.

Când Allen a vrut să cumpere numele de domeniu transcaucasiantrail.org în 2015, a constatat că acesta fusese deja înregistrat – pe numele lui Stephens. Cei doi s-au întâlnit și au început să lucreze. În decembrie 2021, după ani de zile de construire de noi trasee și de scos la lumină poteci străvechi, cei doi, în colaborare cu organizațiile non-profit Hike Armenia și Trails for Change, au debutat cu prima secțiune a Transcaucasian Trail: 861 de kilometri prin Armenia.

Traseul nord-sud prezintă diversitatea atât a peisajului țării – pășuni bucolice, formațiuni de pământ roșu, păduri – cât și a istoriei sale, cu opriri la mănăstiri creștine antice, cetăți medievale și hanuri de pe marginea drumului Mătăsii. De atunci, au fost deschise 214 kilometri în Georgia și 200 de kilometri în Azerbaidjan.

De-a lungul traseului au început să apară pensiuni, adesea extensii modeste ale caselor oamenilor. Așteptați-vă la festinuri cu carne la grătar, salate și khachapuri, o pâine tradițională umplută cu brânză, plus resturi împachetate pentru prânzul de pe traseu.

Istoria conflictelor din regiune, inclusiv tensiunile recente dintre Armenia și Azerbaidjan în legătură cu regiunea Nagorno-Karabah, a creat provocări pentru dezvoltarea traseului. Deși în prezent nu trece prin teritorii separatiste sau zone de conflict, vizitatorii trebuie să fie conștienți de aceste zone și să verifice avertismentele guvernamentale înainte de călătorie. Site-ul Transcaucazian Trail are multe resurse, inclusiv hărți și aplicații.

Traseul de coastă Michinoku, Japonia

După cutremurul și tsunami-ul din 2011 care au devastat regiunea Tohoku din nord-estul Japoniei, Ministerul Mediului din această țară a văzut o oportunitate: aducerea mai multor vizitatori în zona slab populată ar putea contribui la susținerea eforturilor de reconstrucție. Un deceniu mai târziu, un traseu de drumeție care îmbrățișează linia de coastă a zonei a contribuit la acest efort.

Făcând legătura între orașul Hachinohe din prefectura Aomori, în apropiere de vârful nordic al Honshu, principala insulă a Japoniei, și Soma din prefectura Fukushima, la 1.025 de kilometri sud, traseul de coastă Michinoku șerpuiește printre mici sate de pescari, plaje cu nisip alb și stânci negre și calcaroase care se ridică din Oceanul Pacific.

De-a lungul drumului există deja restaurante care oferă reduceri pentru drumeți și locuri de cazare, inclusiv hoteluri, hanuri tradiționale de tip bed-and-breakfast numite ryokans și case de cazare mai accesibile, cunoscute sub numele de minshuku.

Localnicii servesc drept îngeri informali ai traseului, oferind excursioniștilor cești de ceai și invitându-i în casele lor. De-a lungul traseului există panouri care promovează excursii cu bărci conduse de pescari, drumeții educaționale și cursuri de gătit la domiciliu. Michinoku Trail Walker are multe resurse, inclusiv o hartă a locurilor de cazare, pentru a vă ajuta în cadrul unei drumeții fără ghidaj.

The High Road, Massachusetts

Berkshires, în vestul statului Massachusetts, încurajează de mult timp plimbările contemplative. Se spune că i-au inspirat pe Edith Wharton și Herman Melville, iar traseul Appalachian Trail trece pe acolo încă din anii 1930. Acum, un nou traseu pe distanțe lungi, High Road, va oferi o experiență cu ritm lent, de la un han la altul, care în cele din urmă va traversa întreaga regiune.

Primul segment, care a fost deschis în 2021, se întinde pe o distanță de 13 kilometri, de la orașul vibrant Pittsfield, centrat pe artă, până la orașul tradițional New England Lenox. Urmează cea mai mare parte din Yokun Ridge, o serie de vârfuri acoperite de păduri de foioase care oferă priveliști asupra fermelor cu hambare roșii, iazurilor bucolice și a vârfului Mount Greylock înalt de 1.064 de metri.

Următoarea porțiune, care se așteaptă să fie finalizată până în 2025, va traversa sudul districtului Berkshire, de la zonele umede din Threemile Hill până la rezervația de 108 hectare Thomas și Palmer Brook, și va face legătura cu fermecătorul oraș Great Barrington.

În spatele acestui efort se află Berkshire Natural Resources Council, care folosește rezervațiile existente ca puncte de sprijin pentru traseu. Jumătate din traseu ar trebui să fie finalizat în următorii trei până la cinci ani, iar pe măsură ce fiecare nou segment se va deschide, la fel se va întâmpla și cu potecile afluente care îl vor conecta cu satele din apropiere.

Pe lângă faptul că va oferi acces ușor la o natură sălbatică virgină, High Road va pune în valoare punctele de atracție culturală ale regiunii, permițând plimbăreților să includă după-amieze la destinații precum Tanglewood și Jacob’s Pillow. Berkshire Natural Resources Council are o hartă a primei secțiuni a High Road pe site-ul său web.

Traseul Trans Bhutan Trail, Bhutan

Legenda lui Garp Lungi Khorlo a fost transmisă de generații întregi în Bhutan. El era cunoscut ca fiind cel mai rapid mesager al curții din regat și se spune că odată a parcurs 80 de kilometri pe jos într-o singură zi. Poteca pe care ar fi parcurs-o a fost, timp de secole, singura legătură între cele nouă districte principale ale țării, folosită și de călugări, pelerini, membrii familiei regale și comercianți.

Traseul revitalizat a fost deschis în septembrie sub numele de Trans Bhutan Trail, cu o lungime de 402 kilometri. Parcurgerea acestuia poate fi ca o călătorie în timp – multe sate de-a lungul Trans Bhutanului au fost izolate de la introducerea autostrăzilor în anii 1960.

Așteptați-vă să treceți pe lângă chortens complicate, structuri de piatră cu domuri care odinioară serveau ca indicatoare de traseu și adăposturi pentru călători, să mergeți prin păduri dense care se deschid spre priveliști ale Himalayei și să auziți cântece care răsună din mănăstirile aliniate cu steaguri de rugăciune colorate.

ADVERTISEMENT
Tags: