Sabrerul Iulian Teodosiu va participa pentru prima dată în carieră la Jocurile Olimpice după ce a obținut biletele pentru Tokyo grație a trei dueluri câștigate în calificările de la Madrid, în finalul lunii aprilie.
În vârstă de 26 de ani, Iulian Teodosiu este protagonistul episodului 67 din seria “Olimpicii României”. Vicecampion mondial cu echipa României în 2013, sabrerul a acordat un interviu pentru FANATIK în care a vorbit despre prezența la Jocurile Olimpice.
Sportivul a adunat în carieră 5 medalii la competițiile majore, toate în proba pe echipe. Iar drumul său în scrimă a început în școala generală, la Slobozia.
Iulian, scrima nu este un sport la care să meargă foarte mulți copii. Tu cum ai început?
– Păi, în Slobozia nu erau atât de multe opțiuni încât să ai o mare varietate de sporturi din care să alegi. Eram în clasa a doua când ne-a fost prezentată această opțiune și am zis să încerc.
Ai intrat pe planșă și ai rămas acolo. Ce te-a atras?
– Mi-a plăcut ideea asta de a fi cel mai bun. Voiam asta, mereu îmi doream să îi înving pe ceilalți și asta m-a făcut să muncesc din ce în ce mai mult.
Iar munca de ani de zile ți-a adus calificarea la Jocurile Olimpice. Ce ai simțit în momentul în care ai obținut biletele la Tokyo?
– Victoria aceea și momentul în care am conștientizat că merg la Jocurile Olimpice mi-a dat o senzație de bucurie. Eram mândru de mine și asta era foarte bine pentru că eu sunt o persoană cu multe așteptări. A fost unul dintre momentele în care am fost mulțumit de mine.
Ți-ai propus vreun țel la Jocurile Olimpice?
– Mi-am propus să merg acolo și să dau tot. Nu o să spun acum că mă duc și iau medalie, dar cu siguranță nu vreau doar să bifez prezența și atât. Vreau să fac meciuri bune și să dau tot pe planșă, indiferent de adversar.
Mulți sportivi spun că au fost afectați de perioada de carantină din 2020 și de amânarea Jocurilor Olimpice. Pentru tine cum a fost?
– Ca să fiu sincer, pe mine lockdown-ul m-a ajutat. Îmi reveneam după o accidentare și pot să spun că m-a avantajat. Am avut timp de recuperare, timp să reintru în formă și să lupt pentru calificarea la Jocurile Olimpice, ceea ce s-a și întâmplat.
Tu și Ana Maria Popescu sunteți scrimerii calificați la Tokyo. Cam puțini, nu?
– Nu știu ce să zic. Într-adevăr, nu ne-am calificat cu echipele la Jocurile Olimpice cum s-a întâmplat la alte ediții, însă cred că și pandemia a avut un rol și a creat alte probleme. Eu pot să vorbesc despre partea de sabie. Știu că se muncește foarte mult, din păcate nu ne-am calificat cu echipa, dar asta este situația în acest moment.
Ai fost antrenat de nume importante din acest sport. Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit în carieră?
– Trebuie să stau să mă gândesc bine, pentru că au fost destul de multe. Nu am făcut un top, dar oricum noi la scrimă trebuie să acționăm mai mult din instinct pentru că nu ai timp prea mult de gândire pe planșă (râde).
Cum vezi concurenții împotriva cărora vei evolua la Jocurile Olimpice?
– Vă dați seama, vor fi cei mai buni din lume acolo. La Jocurile Olimpice nu are cum să fie altcumva. Dar nu îmi este frică de niciunul dintre ei, poate lor să le fie frică de mine (râde). Nu, acum serios vorbind, o să merg cu încredere la Jocurile Olimpice și voi da tot ce am mai bun, să reprezint România cât mai bine.