News

Japonia lansează aplicația de detectare a persoanelor infectate cu coronavirus! Cum vor fi atenţionaţi utilizatorii

30.04.2020 | 16:06
Japonia lanseaza aplicatia de detectare a persoanelor infectate cu coronavirus Cum vor fi atentionati utilizatorii
ADVERTISEMENT

Guvernul japonez intenționează să ofere o aplicație pentru smartphone-uri care va avertiza utilizatorii dacă au fost în contact cu cineva diagnosticat cu noul coronavirus. Aplicația va fi lansată la jumătatea lunii mai. 

Japonia lansează în luna mai aplicația de detectare a contacţilor pozitivi de coronavirus!

Sistemul este bazat pe o aplicație de urmărire a contactelor dezvoltată de guvernul din Singapore. Ea va detecta și îngregistra telefoanele din apropiere care au instalată aplicația. Când unul dintre utilizatori este diagnosticat cu noul coronavirus, un mesaj de alertă va fi transmis celor care au fost în contact cu utilizatorul.

ADVERTISEMENT

“Este un mod extrem de eficient de a preveni răspândirea bolii”, a declarat Naokazu Takemoto, unul dintre cei mai înalţi oficiali în tehnologia informaţiei din Japonia. El spunea că se vor face şi paşii necesari pentru a asigura protejarea vieţii private a utilizatorilor şi implicarea centrelor de sănătate publică.

“Impactul va fi semnificativ doar dacă toată lumea foloseşte aplicaţia”

“Impactul va fi semnificativ doar dacă toată lumea foloseşte aplicaţia, aşa că vom face eforturi pentru promovarea acesteia”, a spus Takemoto. Guvernul a colaborat cu organizaţia Cod pentru a dezvolta aplicaţia în Japonia.

ADVERTISEMENT

Software-ul va păstra o înregistrare a orei, datei, distanţei şi duratei oricăror contacte între utilizatorii aplicaţiei, însă nu va ţine evidenţa datelor despre geolocalizare din cauza informaţiilor ce ţin de confidenţialitate.

Aplicaţia va alerta utilizatorii care au intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu COVID-19

Utilizatorii care au fost în contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19 vor fi avertizaţi, dar nu vor fi anunţati când şi unde au fost în apropierea lor şi nici identitatea persoanei infectate.

ADVERTISEMENT

Pentru a preveni folosirea greşită, numai oficialii vor puteea să furnizeze informaţii despre un utilizator diagnosticat cu coronavirus. Aplicaţia va oferi avertizări rapide, deoarece anchetele epidemiologice făcute de oficialii în sănătate publică iau timp şi unele persoane nu doresc sau nu pot să îşi amintească locurile vizitate.

Aplicaţia va ajuta persoana notificată despre posiblilitatea infecţiei să ia măsuri pentru a preveni infectarea altora. Singapore a lansat aplicaţia la finalul lunii martie, iar Australia a introdus un software similar în urmă cu câteva zile. Marea Britanie şi Germania vor să implementeze şi ele aceast proces.

ADVERTISEMENT

Apple şi Google colaborează în acest proiect!

Rivalii Apple şi Google au convenit şi au anunţat pe 10 aprilie că vor coopera pentru a dezvolta o urmărire descentralizată a oamenilor care au fost în legătură cu persoanele infectate cu COVID-19. Tehnologia folosită este Bluetooth.

Potrivit presei americane, numărul total de utilizatori de Apple şi Android Google este de aproximativ 3 miliarde, aproape jumătate din populaţia globului. Oficialii au anunţat că datele şi viaţa privată sunt protejate.

ADVERTISEMENT