News

Video. Jens Stoltenberg, la baza Mihail Kogălniceanu: „Suntem pregătiți să apărăm România” / Iohannis: „Prezența dumneavoastră dă dovadă de solidaritate”. Update

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns vineri în România. Alături de Klaus Iohannis, șeful Alianței a efectuat o vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
11.02.2022 | 12:10
Video Jens Stoltenberg la baza Mihail Kogalniceanu Suntem pregatiti sa aparam Romania  Iohannis Prezenta dumneavoastra da dovada de solidaritate Update
ADVERTISEMENT
11-02-2022
10:08

Jens Stoltenberg și președintele țării au avut o conferință de presă comună. Declarațiile celor doi

Președintele României și secretarul general al NATO au susținut împreună o declarație de presă, în care și-au mulțumit reciproc pentru sprijin.

Klaus Iohannis spunea că îi mulțumește președintelui SUA pentru decizia de a trimite trupe și echipamente în România.

Mai mult, liderul statului a transmis că prezența americanilor în țara noastră e o dovadă a cooperării dintre cele două țări, făcând referire și la prezența română și americană în Afganistan și Irak.

„Suntem recunoscători președintelui Biden pentru decizia de a trimite militari în România. Prezența dvs e o dovadă a cooperării între SUA și România, când am luptat împreună în Afganistan și Irak”, a spus el.

Klaus Iohannis susține că trecem prin cea mai gravă criză de după căderea Cortinei de Fier

Totodată, Klaus Iohannis a ținut să precizeze că SUA pot depinde de trupele române. „Noi suntem NATO”, a spus acesta.

„Doresc să vă laud pentru eforturile pe care le depuneți la nivel persoanal pentru serviciile țărilor dvs și pentru Alianță.

Veți găsi același profesionalism în militarii români.

Puteți depinde în totalitate pe trupele române. Noi suntem NATO, iar aceasta e cheia pentru pace durabilă, stabilitate și prosperitate în Europa”, a transmis șeful statului.

Președintele României a transmis că actuala criză este una deosebit de gravă, ce „afectează securitatea întregului spațiu euro-atlantic”, ea fiind cea mai mare de după căderea Cortinei de Fier.

„Asistăm la deteriorarea accentuată a situației de securitate în apropierea flancului estic. Nu e doar o criză regională, ci afectează securitatea întregului spațiu euro-atlantic.

Traversăm cea mai mare criză după căderea Cortinei de Fier. Sunt evidente tendințele Rusiei de revenire la politica de forță și de contestare a echilibrului de forțe”, a declarat președintele.

De asemenea, șeful statului a transmis că susține o mai mare prezență a NATO în regiunea Mării Negre. 

Ce a declarat Jens Stoltenberg: „România nu e singură”

La rândul său, Jens Stoltenberg a precizat că NATO este o alianță care promovează pacea, dar a precizat că aducerea trupelor este un „răspuns necesar”, făcând apel la Moscova să facă eforturi pentru a detensiona situația.

„Împreună umăr la umăr, gata să protejeze România și ceilalți aliați NATO. NATO e o alianță unită pentru a încuraja pacea. 

E un răspuns necesar și decisiv. Cerem Rusiei să detensioneze și să se angajeze în dialog cu NATO. Rămânem pregătiți pentru o soluție politică. Suntem vigilenți și uniți. Asta dovedește prezența dvs. astăzi aici”, a transmis și secretarul general al NATO.

Câte trupe americane sunt la Mihai Kogălniceanu 

De asemenea, șeful NATO a ținut să precizeze că țara noastră este protejată și în România sunt inclusiv avioane de luptă. 

„România nu e singură, avioane de luptă din Germania și Italia se află aici pentru a proteja aliații. Azi vor mai sosi și în Bulgaria avioane”, a mai spus el.

Totodată, Jens Stoltenberg a mai spus că sunt făcute eforturi pentru a se găsi o soluție diplomatică în acest conflict, iar Rusia a primit deja o invitație pentru o întâlnire în consiliul NATO-Rusia.

„Suntem deciși să continuăm dialogul pentru o soluție politică cu Rusia.

Am trimis Rusiei o invitație pentru a ne întâlni în consiliul NATO-Rusia cât mai curând, dar NATO nu va face compromisuri în legătură cu valorile sale de bază: dreptul fiecărei națiuni de a-și alege viitorul”, a mai spus el.

11-02-2022
09:19

Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg, la baza Mihail Kogălniceanu

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg și președintele țării s-au întâlnit, vineri, la ora 11:00, la baza militară Mihail Kogălniceanu.

Aceștia vor susține și o conferință de presă comună, de la ora 12:00.

Secretarul General al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, se va afla vineri, 11 februarie, într-o vizită oficială în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis, anunță Administrația Prezidențială.

Conform agendei anunțate de site-ul prezidențial, șeful Alianței Nord-Atlantice va merge alături de șeful statului într-o vizită la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

ADVERTISEMENT

Tot aici, vineri, vor ajunge cei 1.000 de soldați americani detașați de Washington din Germania pentru a consolida flancul estic al NATO ca răspuns la criza de securitate de la granița Rusia-Ucraina.

Șeful NATO ajunge vineri în România. Jens Stoltenberg și Klaus Iohannis vor vizita baza de la Mihail Kogălniceanu

Programul vizitei oficiale în România a lui Jens Stoltenberg debutează la ora 11:00. Atunci, alături de președintele Klaus Iohannis, șeful NATO va efectua o vizită la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

ADVERTISEMENT

Administrația prezidențială mai anunță că cei doi oficiali vor avea discuții tête-à-tête.

Apoi, de la ora 11:20, vor avea convorbiri oficiale, urmând ca la ora 11:45 să se întâlnească cu militarii dislocați în bază.

În final, la 12:15 este programată o conferință de presă comună a președintelui Klaus Iohannis cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

”Vineri, 11 februarie 2022, Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, va vizita Baza Militară Mihail Kogălniceanu din România, împreună cu Președintele României, Klaus Iohannis.

Se vor întâlni cu militari din națiunile aliate dislocați în România, și vor susține o conferință de presă”, se arată și pe site-ul NATO.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, vizită la Brigada Multinațională Sud-Est a NATO din Craiova

Președintele Klaus Iohannis a vizitat, joi, Brigada Multinațională Sud-Est a NATO din Craiova, conform Administrației Prezidențiale. Președintele a fost însoțit de ministrul apărării, Vasile Dîncu.

”Îmi face plăcere să revin astăzi la Craiova și să fiu din nou alături de militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est, cea de-a doua unitate operațională a NATO înființată pe teritoriul țării noastre, după ce, în octombrie 2017, am vizitat această structură împreună cu Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg.

Încă de la începutul primului meu mandat de Președinte al României, am fost direct implicat în efortul național pentru consolidarea prezenței aliate în România și în regiunea Mării Negre. Astfel, în urma eforturilor noastre intense și consecvente la nivel politico-diplomatic, pe care le-am coordonat personal îndeaproape, am reușit să obținem consacrarea la nivelul Alianței a realității că securitatea regiunii Mării Negre este parte integrantă și esențială a securității euroatlantice.

În plan concret, în ultimii 7 ani, acest efort se reflectă într-o serie de rezultate remarcabile din punct de vedere diplomatic și militar. În 2015, am înființat, la București, Unitatea NATO pentru Integrarea Forțelor și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, structuri care constituie o parte importantă a măsurilor de reasigurare, iar ulterior de descurajare și apărare pe Flancul Estic”, a spus Iohannis.

ADVERTISEMENT