Argentina este campioană mondială după 36 de ani. O performanță care i se datorează și lui Emiliano ”Dibu” Martinez. Elocventă este fie și doar această selecție. Parada cu Australia, în secvențele de final. Penalty-urile cu Olanda. Intervenția miraculoasă în fața lui Kolo Muani, în ultimul minut al prelungirilor. Dar și, tot în finală, jocul mintal cu care i-a dominat pe francezi. Forțând două ratări, decisive.
Da, dacă analizăm acum, la rece, după imaginea aceea din final, cu gestul deloc la locul lui îndreptat către francezi, Emiliano ”Dibu” Martinez este mai degrabă subiect de controversă. Pe bună dreptate.
Însă, fără ca acest lucru să îl cauționeze, pentru el nu sunt o surpriză. Lumea știe că, așa cum se spune în popor, ”n-are toate țiglele pe casă”.
Poate că este din pricina ”rădăcinilor”, cu tatăl hamal în port și mamă casnică, lucru care l-a obligat să plece de-acasă, fugind de sărăcie, la 12 ani. Sau nebunia tipică portarilor. Pe care el o transformă în ”armă”.
Cel mai bine știe psihologul său. David Presley, de la Arsenal, fosta sa echipă. Din 2018, cu el discută mereu când are o cumpănă. A făcut-o, vă amintiți probabil, după meciul cu Arabia Saudită.
Așa i-a spus Leo Messi, care l-a îmbrățișat, după sesiunea de penaltyuri cu Olanda. Fericit, a plecat și a dansat frenetic în fața fanilor dezlănțuiți. Și avea să povestească: ”L-am auzit pe Van Gaal spunând: „Avem un avantaj la penalty-uri. Dacă mergem la penaltyuri, câștigăm. Cred că trebuie să-și țină gura”.
Îi provocase anterior pe jucătorii acestuia, în timpul loviturilor de departajare. Iar Van Dijk, starul lui Liverpool, și Berghuis, primii doi executanți, au ratat.
La fel o făcuse și la Copa America, în vara lui 2021. În semifinalele cu Columbia. ”O să te mănânc”, i-a strigat lui Davinson Sánchez. Lui Mina i-a spus: ”Știu deja unde vei trage. Ești nervos, de-aia râzi, știu ce vrei să faci”. Iar lui Cardona, mai apoi: ”Știu unde șutezi. Ești de rahat”.
Toți trei au ratat. Argentina a jucat finala, a câștigat cu 1-0 contra Braziliei, pe Maracana. Era primul trofeu continental cu naționala pentru Leo Messi. Iar Martinez a fost portarul turneului.
Chiar dacă au fost trei lovituri de la 11 metri în timpul meciului, pentru Geir Jordet finala nu era deplină fără sesiunea decisivă de penalty-uri. Căci în timpul meciului poți folosi astfel de tactici, dar nu la nivelul în care o poți face după prelungiri.
Iar Jordet știe ce spune. Este profesor la Școala Norvegiană de Științe ale Sportului și expert în psihologia fotbalului. Și este considerat cel mai important cercetător mondial în privința loviturilor de departajare.
Evident, Argentina – Franța i-a oferit material de lucru. Iar el nu a ezitat să analizeze, pe Twitter, întreaga derulare a evenimentelor. Explicând pe larg comportamentul și tacticile folosite de Dibu Martinez pentru a câștiga războiul psihologic.
Argentina is world champion after a penalty shootout master class. At the core of their performance is goalkeeper Emi Martinez’ mind games.
Martinez dominated the French penalty takers, forcing two misses.
Here’s a step-by-step description of his tricks in the final. Thread. 1/ pic.twitter.com/iujg2Sk1U0
— Geir Jordet (@GeirJordet) December 19, 2022
”Jocurile mintale ale lui Emi Martinez sunt grandioase, imprevizibile și calculate. El este un Machiavelli al fotbalului și i-a stimulat pe alții să-l copieze.
Sunt curios să văd cum va afecta acest lucru loviturile de departajare în fotbalul de vârf în viitor”, spune Jordet.
Să le luăm, așadar pe rând. Din momentul în care a știut la ce poartă se execută, a plecat glonț către aceasta. Și a pus stăpânire pe careu. Așteptându-l pe Lloris ca pe unul care-i vizitează casa.
Apoi, când portarul francez a ajuns, a fost cel care a inițiat o strângere de mână. La fel, cu Mbappé. Însă faptul că el pare cald, drăguț, îi determină pe ceilalți să lase garda jos. Devenind vulnerabili la ”loviturile” sale ulterioare.
Urmează o nouă mutare. În startul sesiunii, încercările sale de a șicana sunt mai subtile. Pentru că vrea să îl ”simtă” pe arbitru. Și Cât îi va permite să întindă coarda.
Așa a făcut în cazul lui Mbappe. Cerând verificarea plasării mingii. I s-a răspuns cu un gest de ok, cu degetul mare ridicat, și i-a fost suficient. La Coman însă a forțat limita. Arbitrul din nou s-a dus să verifice. Lui Dibu îi era clar că el este ”jupânul” în acea zonă.
Iar după ce a salvat lovitura, Martinez a celebrat ca și cum meciul era terminat. Transmițând un mesaj puternic inclusiv colegilor lui Kingsley, aflați la mijlocul terenului.
Când a venit rândul lui Tchouaméni, nici măcar nu a mai căutat să fie subtil. A luat mingea, iar în timp ce francezul și arbitrul așteptau să le-o aducă, el i-a îndemnat pe fanii aflați chiar în spatele porții să-l susțină. Apoi a lăsat-o lângă poartă, ca Tchouaméni să vina să o ia. Iar mijlocașul lui Real Madrid a cedat. Și a tras pe lângă.
Iar când a venit Paredes, s-a asigurat că portarul francezilor, Lloris, nu are vreo șansă să-l copieze. A luat rapid mingea și i-a oferit-o colegului.
Cu al 4-lea executant francez, Kolo Muani, a amplificat lucrurile. Un gest care părea îndreptat spre staff referitor la francez. Apoi, peste umărul arbitrului, i-a repetat de mai multe ori atacantului ”Te-am urmărit!”. A primit galben. Dar câștigase deja războiul.