Sport

JO Tokyo 2020. Franța a învins Danemarca și e noua campioană la handbal masculin

FANATIK.RO vă prezintă cele mai importante informații despre cel mai mare eveniment sportiv al planetei, care are loc în perioada 21 iulie - 8 august: Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo
JO Tokyo 2020 Franta a invins Danemarca si e noua campioana la handbal masculin
FILE PHOTO: 2016 Rio Olympics - Handball - Final - Men's Gold Medal Game Denmark v France - Future Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 21/08/2016. Nikola Karabatic (FRA) of France shoots past Lasse Svan (DEN) of Denmark and Mads Mensah Larsen (DEN) of Denmark. REUTERS/Kai Pfaffenbach
ADVERTISEMENT
07-08-2021
13:49

Franța, al treilea titlu din istorie

Echipa națională a Franței, cu fostul dinamovist Hugo Descat în lot, a câștigat finala olimpică la handbal, scor 25-23, în fața Danemarcei și a câștigat medaliile de aur.

Cele două echipe au jucat și finala precedentei ediții a JO, de la Rio, atunci câștig de cauză având nordicii. Pentru Franța, acesta este al treilea titlu olimpic din istorie, după cele din 2008 şi 2012.

”Cocoșii” mai au în palmares și un bronz, în 1992. La Tokyo, medalia de bronz a revenit echipei Spaniei, care a dispus, tot sâmbătă, de Egipt, cu scorul de 32-31.

07-08-2021
08:21

Nelly Korda, fiica fostului tensimen Petr Korda, noua campioană la golf

Jucătoarea americană Nelly Korda s-a impus în competiția de golf din cadrul JO. Neo-zeelandeza Lydia Ko şi japoneza Mone Inami au completat podiumul în întrecerea de la Tokyo.

Nelly are 23 de ani şi este fiica lui Petr Korda fost câștigător al turneului Australian Open în 1998.

Americanca a devenit numărul unu mondial în golful profesionist feminin, în luna iunie a acestui an după ce a câştigat Campionatul PGA, pe circuitul de la Atlanta Ahletic Club.

07-08-2021
07:55

Hebert Sousa, cel mai spectaculos KO de la JO

Pugilistul brazilian Hebert Sousa a câștigat medalia de aur la categoria semimijlocie, în fața ucraineanului Oleksandr Hijniak, pe care l-a trimis la podea cu un minut și jumătate înainta finalului întâlnirii

 

Hijniak era în avantaj în momentul în care Sousa l-a făcut KO cu un croşeu de stânga. În vârstă de 23 de ani Hebert Sousa aduce primul titlu la box pentru Brazilia, la actuala ediție a JO.

Medaliile de bronz la categoria mijlocie au revenit sportivilor Gleb Bakşi din Rusia, actualul campion al lumii la această categorie, şi lui Eumir Marcial din Filipine, vicecampionul mondial.

07-08-2021
02:43

Peres Jepchirchir a luat aurul în proba de maraton

Kenya a obținut medalii de aur și argint la maraton feminin. Peres Jepchirchir s-a impus într-o cursă foarte strânsă, cu 2:27:20.

Compatrioata sa, Brigit Kosgei, a terminat pe locul 2, cu 2:27:36. Iar medalia de bronz a revenit SUA, prin Molly Seidel, finish în 2:27:46.

Kenya are trei medalii de aur la această ediție a Jocurilor Olimpice, plus două de argint și opt de bronz. Este locul 22 în clasamentul pe medalii.

06-08-2021
19:28

Italia cucerește aurul la 4x100m, după o finală de infarct. Ce s-a întâmplat la feminin

După o finală interzisă cardiacilor, Marcello Jacobs a cucerit aurul la proba de 4×100 m și le-a demonstrat italienilor că nu au greșit punându-și speranțele în el.

Deși Marea Britanie avea un avans solid înaintea ultimului schimb, atletul de 27 de ani a revenit spectaculos pe final și a obținut victoria la doar o sutime. Ceasul s-a oprit la 37.50, un record național pentru Italia și al cincilea timp din istoria Jocurilor Olimpice.

În schimb, proba feminină s-a desfășurat fără surprize, cu Jamaica pe podium, grație Brianei Williams, care și-a lăsat toate rivalele în urmă încă din primele secunde ale cursei.

06-08-2021
15:49

Joshua Cheptegei și Shaunae Miller-Uibo au cucerit medalii de aur la Tokyo 2020

Joshua Cheptegei este noua campioană olimpică în proba de 5000 de metri. Reprezentanta Ugandei și deținătoarea recordului mondial în cursa de 5000 de metri a fost urmată de Mohammed Ahmed (Canada) şi Paul Chelimo (SUA).

Shaunae Miller-Uibo, reprezentanta Bahamusului, a câștigat de asemenea aurul olimpic în proba de 400 de metri, performanță pe care a reușit-o și la Rio în 2016. Atleta a reușit să termine cursa în 48 de secunde și 36 de sutimi și le-a devansat pe Marilleidy Paulino (Republica Dominicană) şi Allyson Felix (SUA).

 

06-08-2021
15:05

Norvegia, oprită din drumul spre titlul olimpic

Surpriză de proporții în turneul de handbal feminin de la Tokyo. Cotată ca favorită la câștigarea medaliei de aur, Norvegia a cedat în semifinale, în fața campioanei en-titre, Rusia, scor 26-27, la capătul unui meci în care a fost mai mereu ținută sub presiune.

Anna Vyakhireva și compania vor avea astfel ocazia să-și apere „coroana” în reeditarea finalei de la Rio, cu Franța, programată duminică. Întâlnim aceeași situație și în turneul masculin, unde „Cocoșul Galic” va da piept din nou cu Danemarca pentru aurul olimpic.

06-08-2021
09:55

Franța, victorie dramatică cu Suedia la handbal feminin

Echipa națională de handbal feminin a Franței s-a calificat în finala olimpică, după ce a trecut de Suedia în semifinale, scor 29-27.

Vicecampioană olimpică la Rio de Janeiro, în 2016, Franța s-a desprins de la jumătatea reprizei secunde. În finală, elevele lui Olivier Krumbholz vor întâni învingătoarea semifinalei Norvegia – Rusia.

06-08-2021
03:53

Dawid Tomala, campion olimpic la 50 de km marș! Este doar a doua cursă pe care o termină

Polonezul Dawid Tomala a devenit noul campion olimpic în proba de 50 de km marș. Este doar a doua cursă pe care o încheie Tomala la 50 de kilometri marș după cea de la Dudince din Slovacia, în 2017.

La final, polonezul s-a declarat foarte surprins de faptul că a reușit această performanță: “A fost o zi uimitoare pentru mine. Nu-mi vine să cred. Am lucrat pentru asta toată viața mea. De când aveam 15 ani, m-am gândit în timpul antrenamentelor, că aș vrea să fiu medaliat cu aur olimpic. La început m-am gândit la proba de 20 km, dar anul acesta am schimbat totul. Aceasta a fost doar a doua cursă de 50 km din viața mea pe care am terminat-o, după cea din Dudince în 2017 (n.r. Slovacia) și am câștigat-o. Este o nebunie, nu?”.

VEZI VIDEO: 

 

05-08-2021
15:12

Steven Gardiner și-a confirmat statutul defavorit în finala de la 400 metri

Atletul din Bahamas, Steven Gardiner, s-a impus în finala probei de 400 metri plat și a cucerit medalia de aur la JO.

Gardiner a alerga tura de stadion în 43.85 secunde și i-a devansat pe Anthony Zambrano din Columbia, respectiv Kirani James, din Grenada.

În mod surprinzător americanii Michael Cherry şi Michael Norman au terminat doar pe locurile 4, respectiv 5.

05-08-2021
14:10

Franța și Danemarca își dispută medaliile de aur în turneul de handbal masculin

Danemarca a învins Spania, scor 27-23, în semifinalele turneului olimpic de handbal masculin și nordicii s-au alăturat Franței în finala competiției. Nordicii au obținut victoria la capătul unei dispute extrem de echilibrate, decisă grație avantajului de 4 goluri din prima repriză.

 

Oponenta Danemarcei, Franța, s-a calificat în finala turneului olimpic de handbal masculin după ce a învins cu 27-23 naționala Egiptului. Francezii vor disputa din nou finala olimpică, pentru a patra oară la rând după ce au luat aurul la Beijing și Londra, respectiv argintul la Rio.

Finala Franța – Danemarca se joacă sâmbătă, de la ora 15:00.

05-08-2021
13:31

Franța, victorie incredibilă cu Slovenia la baschet masculin

Echipa de baschet masculin a Franței s-a calificat în finala olimpică, după o victorie dramatică în fața Sloveniei, scor 90-89, și va juca pentru medalia de aur împotriva SUA.

Francezii au fost mai tot timpul la conducerea jocului, dar slovenii au avut șansa să meargă în marea finală la ultimul atac, însă Klemen Prepelic a fost ”căpăcit” de Nicolas Batum când mai erau doar două secunde.

 

Cei mai buni jucători ai francezilor au fost Nando De Colo – 25 de puncte și Evan Fournier – 23 de puncte, în timp ce de la sloveni s-a remarcat Mike Tobey – 23 de puncte.

SUA a trecut fără prea mari probleme de Australia, scor 97-78. Finala olimpică va avea loc sâmbătă, 7 august, la fel ca și meciul pentru medalia de bronz.

05-08-2021
12:25

Katie Nageotte e nou a campioană la săritura cu prăjina

Americanca Katie Nageotte a câștigat, joi, finala probei de săritură cu prăjina, demolând toate pronosticurile. Astfel, sportiva care a început cu două ratări la 4.50m a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria Jocurilor Olimpice.

 

Americanca, fără nicio performanță majoră înaintea participării la Tokyo, a trecut peste ștacheta înălțată la 4.90 și le-a devansat pe Anzhelika Sidorova din Rusia, care a reușit o performanță de 4,85m și pe britanica Holly Bradshaw, 4.85m, dar cu un număr mai mare de ratări pe parcursul întrecerii.

Marea favorită, Katerina Stefanidi din Grecia, a încheiat concursul cu o săritură de 4.80 care a plasat-o doar pe locul 4.

Tot joi, în semifinalele probei de 1.500 metri plat kenianul Abel Kipsang a doborât recordul olimpic încheind primul în seria a doua, cu timpul de 3:31:65. Vechiul record data din 2000 și îi aparținea unui alt atlet kenian, Noah Ngeny.

05-08-2021
11:26

Gafă uriașă la decernarea medaliilor la înot sincron

Gazdele Jocurilor Olimpice de la Tokyo au comis o eroare de proporții la decernarea medaliilor în proba de duet, din cadrul înotului sincron.

Titlul olimpic a fost câștigat de rusoaicele Kolesnichenko şi Romashina, iar medaliile de argint și bronz au revenit perechilor din China și Ucraina. La festivitatea de premiere, announcerul de limbă franceză le-a prezentat pe ucrainencele Savchuk şi Fiedina ca fiind reprezentante ale Comitetul Olimpic Rus.

Cele două reprezentante ale Ucrainei au reacționat imediat și le-au cerut organizatorilor să rectifice. Aceștia și-au cerut scuze pentru nefericitul moment. ”A fost pur şi simplu o eroare operaţională pentru care ne cerem scuze. Şi traducătorul de limbă franceză şi-a cerut scuze. Vreau pe această cale să le transmit regretele mele celor din echipa Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt al Jocurilor Olimpice, Masa Tanaka.

05-08-2021
09:33

Franța, prima finalistă din competiția masculină de handbal! A patra oară consecutiv în ultimul act

Franța s-a calificat în finala turneului olimpic de handbal masculin după ce a învins cu 27-23 naționala Egiptului. Meciul a fost echilibrat până în final de meci când “cocoșii” au reușit să se desprindă. La pauză scorul a fost 13-13, iar în repriza secundă africanii au rezistat până la 18-18 când Franța a apăsat pedala de accelerație. Finalul a fost controlat de europeni, care vor disputa din nou finala olimpică, pentru a patra oară la rând după ce au luat aurul la Beijing și Londra, respectiv argintul la Rio. 

În finală, Franța va întâlni învingătoarea dintre Danemarca și Spania, meci care se joacă de la ora 15:00. Dacă nordicii se impun, va fi reeditarea finalei de la Rio de Janeiro. 

05-08-2021
07:53

Accident spectaculos la skateboard

Un moment absolut haios s-a produs în calificările concursului de skateboard masculin, atunci când un sportiv australian a intrat în plin într-un cameraman.

Kieran Woolley a iesșit de pe traseu în momentul unei urcări pe peretele vertical și a intrat direct în cameramanul ghinionist. Omul de televiziune a fost pus la pământ, dar ca un adevărat profesionist a continuat să filmeze.

Sportivul australian de 17 ani și-a cerut scuze pentru acest incident, iar cameramanul i-a făcut semn că totul este în regulă și în final cei doi au dat pumn în pumn.

05-08-2021
06:08

SUA, prima finalistă a turneului de baschet! "Dream team-ul" a recuperat un handicap de 15 puncte cu Australia

Echipa masculină a Statelor Unite ale Americii s-a calificat în finala Jocurilor Olimpice. Echipa condusă de Gregg Popovich a câștigat cu 97-78 confruntarea cu Australia. Totuși, meciul nu a fost atât de simplu, cum îl arată scorul. Australia a condus în prima parte și cu 15 puncte avans, însă americanii au revenit și au preluat controlul din debutul sfertului trei. Diferența a tot crescut și finalul de meci a fost liniștit. Americanii vor juca finala olimpică împotriva învingătoarei din meciul Franța – Slovenia, care se dispută de la 14:00. 

05-08-2021
03:28

Ryan Crouser a bătut de trei ori recordul olimpic la un interval de câteva minute!

Americanul Ryan Crouser a bătut de trei ori recordul olimpic într-un interval de câteva minute la aruncarea greutății. Marele favorit la aruncarea greutății și-a respectat blazonul și a corectat de trei ori din cele șase încercări cea mai bună performanță olimpică din toate timpurile. Mai întâi a aruncat 22,83 de metri, apoi a venit aruncarea 22,93, iar în finalul concursului a aruncat 23,30 metri, la doar 5 centimetri de recordul mondial. Ryan Crouser a fost urmat pe podium de conaționalul Joe Kovacs și neo-zeelandezul Tomas Walsh.

VEZI VIDEO: 

04-08-2021
16:09

Două adolescente și o japoneză de 19 ani, pe podiumul olimpic în proba de feminină de skateboard

Pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice media de vârstă a celor trei medaliate a fost de sub 15 ani! S-a întâmplat, miercuri, în întrecerea dedicată practicanților de skateboard, proba feminină de parc.

 

Medalia de aur a revenit sportivei din Japonia, Sakura Yosozumi, în vârstă de 19 ani. Pe pzițiile a doua și a treia au încheiat concursul Kokona Hiraki, de asemenea din Japonia (12 ani) și britanica Sky Brown, în vârstă de 13 ani.

 

Acest lucru a fost posibil deoarece în întrecerile de skateboard nu se aplică vreo cerință specială în privința vârstei. Cea mai tânără campioană olimpică din istorie este americanca Marjorie Gestring, care a câștigat medalia de aur la sărituri, trambulină de 3 metri, la Jocurile din 1936, la vârsta de 13 ani și 268 de zile.

04-08-2021
14:56

Pugilistul Ben Whittaker a pierdut finala categoriei semigrea la box și a refuzat medalia

Ben Whittaker, din Marea Britanie, a boxat cu Arlen Lopez, din Cuba, pentru aurul olimpic al categoriei semigrea, iar la final a oferit un moment rar întâlnit la JO.  

Sportivul de 24 de ani a fost atât de afectat că a pierdut finala încât la festivitatea de premiere a refuzat să-și pună medalia la gât. Ulterior a explicat că nu este vorba de vreun protest, ci pur și simplu nu se poate bucura pentru o altă medalie decât pentru cea de aur.

De altfel, Ben Whittaker nici nu a privit spre steagul Marii Britanii la festivitatea de premiere, stând permanent cu capul în pământ. Până la urmă a fost convins de fotografi să-și scoată medalia din buzunar măcar pentru fotografia de grup, alături de ceilalți medaliați.

04-08-2021
13:22

Andre De Grasse a câștigat proba de 200 metri. Cinci finaliști au alergat sub 20 de secunde

Canadianul Andre De Grasse este noul campion olimpic în proba de 200 metri plat. Cu timpul de 19.62 secunde, De Grasse i-a devansat pe americanul Kenneth Bednarek care a terminat cu timpul de 19.68 secunde și pe Noah Lyles care a completat podiumul cu încheind cursa în 19.74 secunde.

Finala de la 200 metri a fost una dintre cele mai strânse din istorie, nu mai puțin de cinci finaliști terminând cursa cu timpi sub 20 de secunde.

 

Pentru De Grasse aceasta este a doua medalie la Tokyo, după cea de bronz obținută în finala din proba regină de 100 metri.

04-08-2021
08:35

Mai mulți sportivi australieni au făcut scandal în avion

Mai mulţi rugbyşti şi fotbalişti australieni s-au îmbătat şi au provocat incidente în timpul zborului de întoarcere de la Tokyo.

Conform L’Equipe, Comitetul Australian Olimpic a calificat comportamentul drept ”inacceptabil” şi a cerut federaţiilor vizate să ia măsuri. La bordul avionului companiei Japan Airlines, sportivii au consumat alcool în exces, au refuzat să poarte mască, au avut un comportament dispreţuitor faţă de personalul de bord, iar unul a vomitat în toaletă.

”Astfel de comportament este clar inacceptabil şi nu corespunde normelor echipei australiene. Este vorba de o echipă mândră, care s-a comportat minunat după o pregătire grea, iar majoritatea sportivilor s-a comportament superb pe teren şi în afara lui.

Echipele de rugby şi fotbal sunt formate din persoane foarte bune, dar unele au făcut alegeri greşite, aşa cum fac tinerii din când în când… Sper că pe viitor vor face alegeri mai bune”, a declarat Chesterman.

04-08-2021
05:53

Rusia - Norvegia, prima semifinală din turneul feminin de handbal!

Rusia – Norvegia este prima semifinală a turneului olimpic de handbal feminin. Rusoaicele au trecut de Muntenegru, scor 32-26, la capătul unui meci dominat destul de clar de elevele lui Alekseev.

În celălalt sfert de finală disputat până acum, Norvegia a învins Ungaria cu 26-22, la capătul unui meci în care nordicele au avut mai mari emoţii decât o arată scorul. Maghiarele au început mai bine, au condus deseori în prima repriză. Chiar dacă Norvegia a preluat din finalul primei reprize controlul, elevele lui Gabor Elek au egalat la 20. În final, a ieşit la rampă Katrine Lunde, care la un moment dat avea 5 intervenţii din 7 şuturi şi Norvegia a evitat emoţiile din final de meci reuşind să câştige la patru goluri. 

Program sferturi: 

Ora 11:00 – Suedia – Coreea de Sud
Ora 14:45 – Franţa – Ţările de Jos

04-08-2021
02:51

Thomas van der Plaetsen, accidentare horror la Tokyo!

Belgianul Thomas van der Plaetsen, campion european în 2016 la decathlon, a ieșit din concurs după o accidentare urâtă suferită în proba de săritura în lungime. În momentul în care se pregătea să sară în groapă, van der Plaetsen a suferit o accidentare la coapsă. Atletul a fost scos pe un scaun cu rotile din arenă.

VEZI VIDEO: 

03-08-2021
19:43

Scandal în turneul de box. Un japonez, scos din ring în scaun cu rotile a fost declarat învingător

Meciul de box din cadrul categoriei muscă, dintre japonezul Ryomei Tanaka și columbianul Yuberjen Herney Martinez Rivas, din sferturile de finală s-a terminat cu scandal.

Pugilistul nipon a avut nevoie de intervenția echipei medicale care l-a scos din ring în scaun cu rotile. Din cauza loviturilor încasate, japonezul nu s-a mai putut ține pe picioare la finalul întâlnirii.

Însă, în mod surprinzător, arbitrii l-au declarat câștigător. Decizia acestora a stârnit un val de proteste din partea pugilistului sud-american, a echipei acestuia și a ziariștilor columbieni prezenți în sală.

03-08-2021
16:23

Australia s-a distrat cu Argentina în sferturile turneului de baschet

Echipa de baschet a Australiei s-a calificat en fanfare în semifinalele turneului olimpic de baschet după ce a trecut cu scorul de 97-59 de Argentina. Ultimul sfert a fost antologic. ”Cangurii” și l-au adjudecat cu un neverosimil 37-11.

 

În celelalte partide s-au înregistrat rezultatele:

Slovenia – Germania 94-70

Spania – SUA 81-95

Italia – Franța 75-84

În semifinale Australia va înfrunta echipa SUA, iar Franța va lupta pentru un loc în finală cu Slovenia. Meciurile sunt programate joi.

03-08-2021
16:22

Nicio surpriză în turneul de handbal masculin. Programul semifinalelor

Franța, Spania, Danemarca și Egipt s-au calificat în semifinalele turneului masculin de handbal. În primul meci a zilei Franța a făcut instrucție cu Bahrein de care a trecut cu 42-28.

În celelalte meciuri, Spania s-a impus la limită, scor 34-33 în fața Suediei, duelul nordului a fost câștigat de danezi care s-au impus în fața Norvegiei cu 31-25, iar Germania a cedat în disputa cu Egipt, scor 26-31.

În semifinale cea mai grea misiune o va avea Egiptul care va înfrunta principala favorită, Franța. În cealaltă partide vor lupta pentru un loc în finala Spania și Danemarca.  

03-08-2021
14:50

Elaine Thompson-Herah, al doilea cel mai rapid timp din istorie la 200 metri

Atleta din Jamaica Elaine Thompson-Herah a câștigat a doua medalie de aur la JO, după succesul din finala de la 200 metri plat, cursă în care a triumfat cu al doilea cel mai rapid timp din istorie, 21.53 secunde.  

Thompson-Herah a fost urmată de Christine Mboma, atletă din Namibia de doar 18 ani, cu 21.81, iar medalia de bronz i-a revenit americancei Gabrielle Thomas, cronometrată în 21.87 secunde.

Elaine Thompson-Herah reușește dubla după ce sâmbătă câștigase aurul şi la 100 metri, tot cu al doilea cel mai rapid timp din istorie: 10 sec 61/100.

03-08-2021
09:43

Simone Biles, a luat medalie la bârnă

Gimnasta americană Simone Biles pleacă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu o medalia de bronz la bârnă, după o prestație reușită în condițiile în care nu se află în cel mai bun moment al carierei.

Americanca a luat bronz la bârnă și la precedenta ediție a JO; în 2016, la Rio de Janeiro, Campioană olimpică a devenit chinezoaica, Chenchen Guan, iar medalia de argint i-a revenit altei chinezoaice, Xijing Tang.

Din păcate, Larisa Iordache a fost nevoită să se retragă înaintea finalei din cauza accidentării la gleznă.

03-08-2021
06:33

Americanii s-au distrat cu Spania la baschet

Echipa de baschet masculin a SUA s-a calificat în semifinalele turneului olimpic, după ce au învins Spania în sferturi, scor 95-81.

După două sferturi echilibrate, la pauza mare s-a intrat la egalitate, scor 43-43. Însă, de la vestiare americanii au revenit mult mai montați și au tranșat imediat soarta calificării, în ciuda prestației extraordinare a lui Ricky Rubio, autor a 38 de puncte.

Cei mai buni marcatori ai Statelor Unite au fost Kevin Durant – 29 de puncte și Jayson Tatum – 13 puncte. În semifinale, americanii vor întâlni învingătoarea partidei dintre Australia și Argentina.

Într-un alt sfert de finală, Slovenia a zdrobit Germania, scor 94-70, iar Zoran Dragic a reușit 27 de puncte, secondat de superstarul Luka Doncic, cu 20 de puncte. În semifinale, slovenii vor evolua împotriva învingătoarei dintre Italia și Franța.

03-08-2021
03:18

Malaika Mihambo a câștigat aurul olimpic la săritura în lungime!

Finală superbă la săritura în lungime feminin! Malaika Mihambo din Germania s-a impus la ultima săritură. Nemțoaica a sărit 7,00 metri din ultima încercare, reușind să îi sufle medalia de aur lui Brittney Reese, campioana olimpică de la Londra și medaliată cu argint la Rio. Podiumul a fost completat de sportiva din Nigeria, Ese Brume.

VEZI VIDEO: 

02-08-2021
14:22

Sifan Hassan, sportiva care a fost aproape să rateze finala, s-a impus la 5.000 de metri

Atleta olandeză cu origini etiopiene, Saifan Hassan, s-a impus, luni, în finala probei de 5.000 de metri. Succesul acesteia este cu atât mai impresionant cu cât în semifinale a căzut la intrarea în ultimul tur de pistă și a făcut un efort uriaș pentru accederea în finală.

 

În ultimul act de pe Stadionul Olimpic din Tokyo, olandeze a alergat perfect și s-a impus într-o manieră impresionantă în fața sportivei din Kenya, Helle Obiri, clasată a două. Medalia de bronz i-a revenit etiopiencei Gudaf Tsegay.

Sifan Hassan le-a dat mari emoții oficialilor cursei, în semifinale, când s-a ciocnit serios de o sportivă din echipa refugiaților. S-a ridicat rapid și a continuat ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

02-08-2021
14:21

Chinezoaica Wenwen Li s-a impus în întrecerea în care a concurat și primul sportiv transgender din istoria JO

Wenwen Li din China s-a impus în întrecerea de haltere, categoria +87 de kilograme și a câștigat toate cele trei medalii de aur puse în joc (smuls, aruncat și total) cu tot atâtea recorduri olimpice.

Pe locul secund s-a clasat sportiva din Marea Britanie, Emily Campbell, care a depășit-o cu doar un kg pe americanca Sarah Robles.

În cadrul cateoriei +87 de kilograme a participat și Laurel Hubbard, prima sportivă transgender care a concurat într-o întrecere olimpică. Reprezentanta Noii Zeelande a ratat toate încercările la stilul smuls și nu a mai continuat concursul.

02-08-2021
12:34

Liu Yang, aur la inele după un exercițiu impresionant

Liu Yang a adus încă o medalie de aur Chinei, a 28-a, după un exercițiu de 15,500 de puncte executat impecabil în finala probei de inele din cadrul concursului masculin de gimnastică artistică.

Medaliat cu bronz în 2016, la Rio de Janeiro, sportivul de 26 de ani s-a clasat pe locul secund în calificări, dar nu a încetat să spere și a avut o evoluţie perfectă în ultimul act al competiției. De numele său se leagă, practic, primul titlu olimpic obținut de China la această disciplină, în actuala ediție a competiției.

02-08-2021
07:37

Care este situația sportivei din Belarus, după ce ar fi fost amenințată cu o repatriere forțată

Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a anunțat că sportiva Krisţina Ţimanouskaia, din Belarus, este în siguranță, după ce ar fi fost amenințată cu o repatriere forțată.

Potrivit AFP, atleta, în vârstă de 24 de ani, a declarat faptul că a fost amenințată cu o repatriere forțată, pentru că a criticat federația națională. 

„Reprezentanţi ai CIO şi ai Tokyo-2020 au vorbit, duminică seară, cu sportiva din Belarus Krisţina Ţimanouskaia.

Ea ne-a asigurat că se simte în siguranţă. A petrecut noaptea într-un hotel de la aeroportul «Tokyo Haneda»”, a declarat, luni, directorul de comunicare al CIO, Mark Adams.

01-08-2021
13:28

Italianul Marcell Jacobs, campion olimpic în proba regină a atletismului

Atletul italian Lamont Marcell Jacobs a produs o surpriză uriașă și a câștigat finala probei de 100 metri, cu timpul de 9 secunde și 80 de sutimi.

Medalia de argint i-a revenit americanului Fred Kerley (9,84 secunde), iar bronzul a fost cucerit de canadianul Andre de Grasse (9,89 secunde). Marcell Jacobs este primul italian care se impune în proba regină a atletismului la JO și primul european care devine campion olimpic după 29 de ani, de la britanicul Linford Christie în 1992.

Jacobs a fost imediat felicitat de conaţionalul său, Gianmarco Tamberi, care, cu câteva minute înainte, câştigase şi el medalia de aur, la săritura în înălţime. Italia a câştigat două medalii de aur la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice, la atletism, pentru prima oară după 17 ani.

01-08-2021
06:29

Declarație halucinantă! Un halterofil de la Jocurile Olimpice a fumat marijuana pentru a fi prins dopat

Halterofilul chilian Arley Mendez a făcut mai multe dezvăluiri halucinante. Acesta susține că, din cauza depresiei, a fumat marijuana intenționat pentru a fi prins dopat.

„Într-o anume săptămână eram în Cali și aveam depresie, așa că am fumat marijuana. Ce atlet face asta cu 48 de ore înainte să fie testat? Treaba asta am făcut-o intenționat, ca să mă duc naibii. Am avut un 2017 foarte bun, apoi anul viitor au început problemele. Dar am continuat, și mi-am distrus piciorul printr-o fractură de stres. Am hernie de disc. Sunt terminat. 

Mă retrag, nu mai vreau să ridic greutăți. Mă voi dedica altor lucruri. Sportul îmi face rău, sufăr mult și mă doare, depresii… Nu mai pot să rezist. Sper că mă înțelegeți. Am vrut să mă retrag acum mult timp, dar știți prea bine ce se întâmplă: am o familie și trebuie să o hrănesc”, a mărturisit Mendez.

În luna iunie, Mendez a fost anunțat cu privire la faptul că a fost depistat pozitiv pentru marijuana și că va fi suspendat de la Jocurile Olimpice. Însă, halterofilul chilian a făcut apel și, într-un final, i-a fost permis să meargă la Tokyo.

01-08-2021
04:02

Emma McKeon a câștigat încă o medalie de aur și a înregistrat un nou record olimpic!

Emma McKeon (27 de ani) a cucerit medalia de aur la 50 de metri feminin și a înregistrat un nou record olimpic. Aceasta a reușit să se impună în finală cu timpul de 23.81.

În actuala ediție a Jocurilor Olimpice, sportiva australiană a obținut nu mai puțin de șapte medalii: patru de aur și trei de bronz.

01-08-2021
01:57

Caeleb Dressel a cucerit a patra medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo!

Caeleb Dressel (24 de ani) a cucerit a patra medalie de aur la JO 2020. Înotătorul american a izbutit să se impună în finala la 50 de metri în 21.07, înregistrând un nou record olimpic.

Pe podium s-au mai aflat Florent Manaudou (Franța) – 21.55 și Bruno Fratus (Brazilia) – 21.57.

01-08-2021
00:25

Kevin Durant a devenit cel mai bun marcator american de la Jocurile Olimpice!

SUA a învins-o pe reprezentativa Cehiei, scor 119-84, în ultimul meci din faza grupelor. Iar Kevin Durant a devenit cel mai bun marcator american de la Jocurile Olimpice.

Jucătorul lui Brooklyn Nets a ajuns la cota 339 de puncte, reușind să-l surclaseze pe Carmelo Anthony (336 puncte).

Sferturile de finală, din turneul olimpic de baschet masculin, se vor decide după partidele Argentina – Japonia și Spania – Slovenia.

31-07-2021
20:42

Acreditări retrase pentru doi judoka georgieni

Georgienii Vazha Margvelashvili şi Lasha Shavdatuashvili, medaliaţi cu argint la judo la Tokyo, au fost sancţionaţi pentru că nu au respectat regulile anunţate de organizatori, părăsind satul olimpic.

Conform The Sun, cei doi şi-au pierdut acreditările, dar între timp ei au plecat din Japonia. Acesta este primul caz de sportivi sancţionaţi la JO Tokyo pentru nerespectarea restricţiilor în vigoare care prevăd în special ca participanţii la competiţie să nu îşi părăsească locul de cazare decât pentru antrenamente sau pentru concurs.

Vazha Margvelashvili, 27 de ani, şi Lasha Shavdatuashvili, 29 de ani, s-au aventurat în exteriorul satului olimpic pentru a se întâlni cu ”o bună cunoştinţă” care locuieşte în Japonia, a afirmat un responsabil al Comitetului Olimpic Georgian.

“Atunci când au ieşit din satul olimpic nimeni nu i-a oprit, astfel că s-au gândit că au voie să iasă. Au vrut doar să ia un pic de aer, să se destindă după o zi de competiţie dificilă, după o persioadă de izolare dificilă”, a adăugat responsabilul.

”Este inadmisibil ca o persoană să iasă din satul olimpic pentru a face turism”, a afirmat Masa Takaya, purtător de cuvânt al organizatorilor.

31-07-2021
15:16

Sprinterul kenyan Mark Odhiambo, depistat pozitiv

Sprinterul kenyan Mark Odhiambo a fost depistat pozitiv cu metasteron la Jocurile Olimpice de la Tokyo și a fost suspendat provizoriu cu câteva ore înainte de calificările probei de 100 metri.

Conform L’Equipe, eşantionul în care s-a descoperit substanţa interzisă a fost prelevat miercuri, la Tokyo. Sportivul în vârstă de 28 de ani a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

30-07-2021
07:00

Campionul en-titre la BMX a avut nevoie de îngrijiri medicale după o căzătură horror

Campionul olimpic en-titre în proba de BMX (masculin), Connor Fields, nu și-a putut apăra titlul cucerit la Rio. Americanul a suferit o accidentare cumplită.

Sportivul a căzut în startul finalei, lovindu-se puternic la cap. A fost nevoia de intervenția echipei medicale, care l-a transportat cu ambulanța la spital.

 

Medalia de aur i-a revenit lui Niek Kimmann, din Olanda. Pe treapta a doua s-a situat britanicul Kye White, iar medalia de bronz a fost cucerită de columbianul Carlos Alberto Ramirez.

30-07-2021
06:10

Jose Mourinho, trup și suflet pentru patrie! A sărit din canapea la prima medalie obținută de Portugalia

Jose Mourinho a urmărit cu sufletul la gură meciul de judo dintre Jorge Fonseca și Shadi Al-Nahhas, care a dus prima medalie a Portugaliei la Jocurile Olimpice. În momentul în care Fonseca a cucerit medalia de bronz, lusitanul a sărit din canapea și a ridicat mâinile în sus. 

VEZI VIDEO MOMENTUL DE BUCURIE AL LUI MOURINHO: 

30-07-2021
04:07

Bethany Shriever o detronează pe Mariana Pajon!

Bethany Shriever a reuşit să câştige titlul olimpic la BMX. Ciclista în vârstă de 22 de ani a învins-o pe campioana ultimelor două ediţii, Mariana Pajon, într-o cursă memorabilă. La final, englezoaica s-a resimţit foarte tare şi abia s-a putut ţine pe picioare. 

Bethany Shriever o detronează pe Mariana Pajon!
Bethany Shriever o detronează pe Mariana Pajon!
30-07-2021
00:48

Emma Twigg câştigă aurul olimpic după trei ediţii la rând în care a ratat obiectivul!

Emma Twigg a câştigat medalia olimpică de aur la canotaj în proba de simplu vâsle. Sportiva din Noua Zeelandă şi-a îndeplinit visul după ce la precedentele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice a ratat de puţin medalia. Ea s-a retras de două ori însă a revenit de fiecare dată şi şi-a îndeplinit visul la Tokyo. 

29-07-2021
13:55

Gimnasta Sunisa Lee, aur la individual compus

Americanca Sunisa Lee a profitat de absenţa superstarului Simone Biles din finala olimpică de gimnastică artistică, proba individual compus. Lee a câştigat titlul olimpic, devansându-le pe Rebeca Andrade (Brazilia) şi Angelina Melnikova (Rusia).

 

Sunisa Lee a devenit în premieră campioană olimpică. Este pentru a cincea oară consecutiv când o sportivă din SUA ia aurul la individual compus, după Carly Patterson (Atena 2004), Nastia Liukin (Beijing 2008), Gabby Douglas (Londra 2012) şi Simone Biles (Rio 2016).

Notele obţinute de Sunisa Lee

  • Sărituri: 14.600
  • Paralele: 15.300
  • Bârnă: 13.833
  • Sol: 13.700

Mesajul Nadiei Comăneci

Marea campioană Nadia Comăneci a transmis un mesaj de felicitare pentru toate cele trei ocupante ale podiumului prin intermediul Twitter.

„S-a scris istoria la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Felicitări, fetelor. V-aţi scris singure istoria, Sunisa Lee, Rebeca Andrade, Angelina Melnikova“, a postat Nadia Comăneci.

29-07-2021
11:43

20 de sportivi suspectați de dopaj, interziși în întrecerile atletice de la Tokyo

Unitatea de integritate a atletismului (AIU) a anunțat că nu mai puțin de 20 de atleți sunt interziși în întrecerile de la Tokyo. Cei mai mulți sunt nigerieni (10, din delegația de 23 de atleți calificați).

Aceștia au primit interdicția de a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo din cauză că nu au reuşit să îndeplinească standardele de control antidoping în afara competiţiei.

Atât atleții din Nigeria, cât și ceilalți sportivi interziși fac parte din ţările clasate de AIU în categoria A, de mare risc, ai căror reprezentanţi trebuie să se supună la trei teste în cele zece luni precedente unei mari competiţii.

Vestea bună este că sprintera nigeriană Blessing Okagbare, una din principalele favorite la câștigarea medaliei de aur în cursa de 100 m plat, nu figurează pe list a sportivilor interziși. Celelalte ţări afectate de această decizie a AIU sunt Belarus și Ucraina (câte trei sportivi), Kenya (2), Etiopia (1), Maroc (1).

29-07-2021
08:17

Atletul american Sam Kendricks s-a infectat cu coronavirus și ratează participarea la săritura cu prăjina

Sam Kendricks era cotat de specialiști cu șanse mari să obțină o medalie în proba de săritura cu prăjina din întrecerile atletice de la Tokyo.

Americanul a fost testat pozitiv cu coronavirus și nu va putea concura, notează lequipe.fr. Sportivul de 28 de ani este la a doua participare la JO după cea din 2016, de la Rio, unde a obținut medalia de bronz.

Sam Kendricks este dublu campion mondial la săritura cu prăjina. S-a impus în 2017 la Londra și doi ani mai târziu la Doha. De asemenea, el are multe victorii în diverse competiții și etape de Diamond League.

29-07-2021
07:26

Alessandra Perilli prima sportivă din istorie care a cucerit o medalie olimpică pentru San Marino

Alessandra Perilli a terminat a treia în proba de trap, din concursul de tir de la Tokyo și a cucerit prima medalie olimpică pentru San Marino. Aurul a fost cucerit de Zuzana Rehak, din Slovacia, care terminat întrecerea cu un nou record olimpic, iar medalia de argint i-a revenit americancei Kayle Browinng.

Sportiva de 33 de ani este una dintre cele mai valoroase trăgătoare, în palmaresul acesteia figurând o medalie de argint la Campionatele Europene din 2019, de la Lonato.

Trapul, denumită anterior talere, este o disciplină ce ține de competiția de tir. Sportivii trebuie să nimerească cât mai multe talere (disc de argilă), cu diametrul de doar 11 cm și o greutate de aproximativ 110 g, aruncate în aer din diferite poziții. Proba a fost introdusă în programul olimpic din 1996.

29-07-2021
05:54

Chinezoaicele au spulberat recordul mondial în proba de ștafetă 4X200 metri liber

Ștafeta feminină a Chinei de 4×200 de metri liber a stabilit un nou record mondial, în ultima finală a zilei în întrecerile de natație. Junxuan Yang, Muhan Tang, Yufei Zhang și Bingjie Li au produs una dintre cele mai mari surprize de la actuala ediție a Jocurilor Olimpice.

Asiaticele nu se numărau printre favoritele la câștigarea medaliei de aur, ștafetele SUA și cea a Australiei fiind văzute de specialiști drept pretendente la titlul olimpic.

Chinezoaicele au terminat cursa în 7:40.33, spulberând vechiul record mondial (7:41:50). Medaliile de argint au revenit ștafetei din SUA, iar pe treapta a treia a podiumului a urcat Australia. Toate cele trei ștafete medaliate au încheiat cursa cu timpi sub vechiul record mondial.

 

Statele Unite și China au terminat ziua cu câte două medalii de aur, în timp ce Australia a completat lista titlurilor olimpice cu aurul cucerit de Izaac Stubblety-Cook, la 200 metri bras.

Robert Finke s-a impus în finala de la 800 metri, iar Caeleb Dressel în proba regină de 100 metri liber, în care a înotat și David Popovici, sosit al 7-lea. La 200 de metri fluture liber feminin s-a impus sportiva din China, Yufei Zhang.

29-07-2021
04:15

Sărbătoare națională în Fiji după câștigarea aurului olimpic la rugby în șapte

Fiji a reușit să își apere titlul olimpic la Tokyo 2020 chiar în fața unei superputeri precum Noua Zeelandă, scort 27-12.

Rugby-ul în șapte a devenit disciplină olimpică în 2016, când Fiji cucerea aurul olimpic la Rio. Cu toate astea, sportivii au întâmpinat probleme extreme pe parcursul pandemiei: „Am stat 5 luni izolați! Am improvizat o sală de forță în garaj”, s-au destăinuit jucătorii.

„Am stat în izolare timp de 5 luni. A fost un an ciudat, multe lucruri ne-au fost interzise. Trebuie să le mulțumesc jucătorilor și oamenilor din staff. Au îndurat multe. Am intrat în cantonament în lunea din săptămâna Paștelui. 

Toată lumea credea că vineri vom merge acasă, dar am fost anunțați că trebuie să ne izolăm. A fost o lovitură pentru familii. A trebuit să improvizăm o sală de forță în garajul unui hostel. Acolo am stat 12 săptămâni. Jucătorii nu i-au mai văzut pe cei dragi de 20 de săptămâni”, a spus antrenorul Gareth Barber.

 

 

29-07-2021
00:27

Hidilyn Diaz a adus prima medalie de aur din istoria Filipine

Halterofila Hidilyn Diaz a scris istorie pentru Filipine și a cucerit prima medalie de aur la Jocurile Olimpice. Povestea sa a făcut înconjurul lumii, mai ales că sportiva a dezvăluit faptul că s-a antrenat timp de cinci luni de zile doar cu bidoane de apă și bară din bambus.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hidilyn Diaz OLY (@hidilyndiaz)

Diaz a fost blocată în Peru timp de cinci luni de zile din cauza pandemiei de coronavirus și s-a antrenat așa cum a putut în toată această perioadă: „Dacă nu am bară, nu e nicio problemă. O bucată de bambus și două sticle mari de apă”, a scris ea pe contul său de socializare.

 

Filipineza va primi nu mai puțin de 600.000 de dolari, plus două case pentru medalia de aur reușită la Tokyo 2021. Diaz a cucerit aurul la categoria 55 de kilograme, după ce a ridicat 97 de kilograme la stilul smuls și 127 de kilograme la aruncat, cu un kilogram mai mult decât chinezoaica Liao Qiuyun.

28-07-2021
20:25

Ugandezul dat dispărut la Tokyo a fost arestat. Reacția familiei: „De ce este tratat ca un criminal?”

Julius Ssekitoleko – halterofilul dat dispărut după ce a fugit din cantonamentul în care se pregătea pentru Jocurile Olimpice – a fost arestat, miercuri după-amiază, la revenirea în țara sa natală.

Disperați, membrii familiei fac apel la autorități să îl elibereze de îndată și susțin că „drepturile i-au fost călcate în picioare”. În schimb, oamenii legii susțin că este suspectat de „fraudă”, având în vedere că nu îndeplinea condițiile necesare pentru includerea în echipa olimpică și urmează să fie supus unui interogatoriu.

Este foarte trist să-l văd pe fiul meu împărţind o celulă cu nişte criminali când este nevinovat. Drepturile sale sunt călcate în picioare de poliţia care îl deţine pe durată nedeterminată.

Cer guvernului, sportivilor şi sportivelor, să obţină eliberarea sa. Este un tânăr nevinovat. Nu a vrut să facă rău nimănui. De ce este tratat ca un criminal?”, a răbufnit mama sportivului, Juliet Nalwadda.

28-07-2021
19:59

O sportivă a povestit calvarul îndurat după ce s-a infectat cu coronavirus la Tokyo: „Este inuman”

Sportivii diagnosticați cu Covid-19 la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, au îndurat un calvar în toată regula. Testată pozitiv pe 21 iulie, Candy Jacobs, reprezentanta Olandei în proba de skateboarding, a trebuit să urmărească la televizor competiția câștigată de o japoneză de 13 ani, direct din hotelul în care a fost carantinată, situat la 20 de minute de Satul Olimpic.

Este cea mai groaznică perioadă din viața mea. Sper să nu mai se mai întâmple vreodată așa ceva. Este inuman să nu ai deloc aer de afară. Mental, am ajuns la capătul puterilor.

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de Candy Jacobs (@candy_jacobs)

Mai întâi, visele mele au fost spulberate…Acum suport lucruri pe care puțini oameni le pot îndura”, a dezvăluit sportiva de 31 de ani. După opt ore de grevă, împreună cu întreaga delegație a Olandei, oficialii niponi au ajuns la o soluție de compromis: i-au permis să părăsească hotelul, timp de 15 minute.

„Să respir prima gură de aer proaspăt de afară este cel mai bun și cel mai trist moment din viața mea”, a reacționat Candy Jacobs.

28-07-2021
13:52

Daiki Hashimoto a câștigat aurul la individual-compus la limită în fața chinezului Ruoteng Xiao

Japonezul Daiki Hashimoto a triumfat în fiala olimpică de la individual-compus, din întrecerea masculină de gimnastică. Succesul japonezului a fost la limită în fața chinezului Ruoteng Xiao.

Între cei doi sportivi diferența a fost de doar 400 miimi de punct, 88.465 pentru japonez, 88.065 pentru sportivul din China. Pe treapta a treia a podiumului a încheiat sportivul din Rusia, Nikita Nagornîi care a acumulat 88.031 puncte.

Competiția masculină va continua, între 1-3 august, cu finalele pe aparate. Țara noastră a fost reprezentată în concursurile olimpice, la masculin, doar de Marian Drăgulescu. A ratând însă calificarea în finala la sărituri, singura probă în care a luat startul.

28-07-2021
12:33

Tokyo se transformă în ”închisoare olimpică”. Tot mai mulți sportivi infectați cu coronavirus au fost izolați

Mai multe sportive olandeze au fost testate pozitiv cu coronavirus și izolate în hotel au inițiat un protest la adresa organizatorilor Jocurilor Olimpice. Acestea denunță o ”închisoare olimpică” și cer să fie lăsate să iasă în aer liber, informează AFP.

Toți sportivii și membrii delegațiilor oficiale care au făcut deplasarea în Japonia pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt supuși zilnic testelor pentru Covid-19. În cazul în care aceștia sunt depistați pozitivi sunt automat izolați, sau sunt internați în spitale.

Comitetul olimpic olandez a criticat condiţiile de izolare, pe care le numește inacceptabile, care vizează a şase membre din delegaţia Țărilor de Jos la Tokyo, iar sportivii au făcut grevă pe holul hotelului, unde au protestat aproximativ 8 ore.

Sportivele sunt închise în camerele lor, care sunt niște spaţii mici, fără aerisire şi fără lumina zilei. Aceştia nu pot ieşi decât pentru a-şi procura mâncarea, care este aceiași în fiecare zi, conform luptătoarei de taekwondo, Reshmie Oogink.

28-07-2021
09:45

Elvețianul Alex Wilson, suspendat provizoriu, ratează participarea în proba de 100 meri plat

Unitatea de intergritate a atletismului (AIU), citată de AFP, a anunțat, miercuri, că sprinterul elvețian Alex Wilson a fost depistat pozitiv la un control antidoping și a fost suspendat temporar.

În ciuda caracterului provizoriu al suspendării, alergătorul din Țara Cantoanelor va rata participarea în proba de 100 metri plat. Sportivul fusese suspendat inițial pe 15 martie, după ce în corpul său au fost descoperite urme de trenbolon, un steroid interzis.

Atletul de 30 de ani a fost absolvit de vină de justiţia sportivă elveţiană, dar Unitatea de integritate a atletismului a făcut apel la TAS, care a dat astfel câştig de cauză AIU şi a dictat din nou suspendarea sportivului.

28-07-2021
08:31

Promoz Roglic și-a demolat adversarii la contratimp

Slovenul Primoz Roglic a câștigat proba de contratimp din concursul olimpic de ciclism, după o cursă hipnotizantă în care și-a dominat adversarii de la prima, până la ultima pedală.

Roglic a încheiat cursa cu un avans impresionant, de peste un minut, în fața ocupantului locului 2, olandezul Tom Dumoulin. Medalia de bronz a fost câștigată de fostul dublu campion mondial, australianul Rohan Dennis.

Campionul mondial en-titre la contratimp, Filippo Ganna a fost nevoit să se mulțumească doar cu locul 5. 

28-07-2021
07:29

Cum arată mâinele campioanei Hidilyn Diaz, după concursul de haltere

Hidilyn Diaz a scris istorie la Tokyo și a devenit prima sportivă din Filipine care cucereşte cea mai prețioasă medalie din concursul olimpic de haltere.

Povestea ei este una impresionantă, sportiva fiind obligată să se antreneze în condiții improprii, din cauza restricțiilor impuse de răspândirea pandemiei de coronavirus.

Pe Twitter au apărut și primele fotografii cu palmele sportivei, pline de bătături, prezentând pe alocuri chiar răni deschise.

Până la urmă sacrificiile halterofilei au meritat, aceasta urmând să încaseze un premiu din partea autorităților filipineze un bonus de performanță în valoare de 655.000 de dolari și un apartament evaluat la 236.000 de dolari.

28-07-2021
05:14

Olanda și Coreea de Sud au marcat la foc automat și au doborât recordul de goluri marcate într-un meci de handbal

Campioana mondială în execițiu, Olanda și Coreea de Sud au oferit cel mai disputat meci de handbal feminin din istorie. Cele două formații au înscris gol după gol și au doborât recordul în materie de goluri într-un meci de handbal disputat la Jocurile Olimpice. 

Până la pauză cele două oponente marcaseră deja 34 de goluri (19-15 pentruOlanda). Spectacolul a continuat și în actul secund în care s-au marcat încă 45 de goluri. În final, naționala Olandei s-a impus cu 43-36. 

În celelalte doupă partide din grupa A, Norvegia a trecut fără emoții de Angola, scor 30-21, iar Japonia s-a impus în meciul cu Muntenegru, scor 29-26. În grupa B, Suedia a surclasat Rusia, scor 36-24, iar Brazilia a trecut de Ungaria, cu 33-27. În cel mai așteptat meci al zilei Spania a învins vicecampioana olimpică Franța cu scorul de 29-26.
 
Clasament Grupa A
1. Norvegia 4 puncte
2. Olanda 4 puncte
3. Muntenegru 2 puncte
4. Japonia 2puncte
5. Coreea de Sud 0 puncte
6. Angola 0 puncte

Clasament Grupa B
1. Suedia 4 puncte
2. Brazilia 3 puncte
3. Franţa 2 puncte
4. Spania 2 puncte
5. Rusia 1 punct
6. Ungaria 0 puncte

Primele 4 echipe din fiecare grupă se califică în faza sferturilor de finală.

27-07-2021
16:01

Gestul incredibil al unui boxer american. A încercat să-și muște adversarul de ureche

Scene șocante au fost surprinse, marți dimineață, în timpul unui meci de box de la Jocurile Olimpice. Marocanul Youness Baalla și-a pierdut cumpătul și a încercat să-l muște de ureche pe neozeelandezul David Nyika, adversar în optimile de finală ale categoriei grea.

Ați văzut asta? Nu cred că doamna arbitru a văzut. Se afla cel mai aproape. Nu a mușcat în plin. Din fericire, avea proteza și eu eram cam transpirat.

Nu îmi amintesc ce i-am spus, dar i-am dat puțin din obrazul meu. Am mai fost mușcat odată de piept, la Jocurile Commonwealth-ului. Dar să fim serioși, aici suntem la Jocurile Olimpice!”, a reacționat acesta, nevenindu-i să creadă că gestul a rămas nepedepsit. Din fericire pentru el, și-a revenit imediat și chiar a reușit să câștige lupta cu 5-0.

27-07-2021
14:00

Un antrenor de judo și-a pălmuit sportiva înainte să intre pe tatami

Sportiva germana Martyna Trajdos a fost agresată de propriul antrenor, chiar înainte să intre în concurs. Tehnicianul a încercat să-și motiveze sportiva aplicându-i o pereche de palme și scuturând-o energic de kimono.

Martyna Trajdos a intrat în concurs în limitele categoriei -63 de kilograme, dar a pierdut încă din primul tur în fața sportivei Szofi Ozbas, din Ungaria. Martyna Trajdos este dublă medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale și continentale.

27-07-2021
13:59

Rusia e noua campioană pe echipe, la gimnastică feminin

Echipa feminină de gimnastică a Rusiei a cucerit, marți, medaliile de aur la ediția din acest an a JO. Pe poziția a doua a terminat concursul SUA, iar medaliile de bronz eu revenit gimnastelor din Marea Britanie.

Gimnastele din Rusia au concurat la Tokyo sub titulatura ROC (Comitetul Olimpic Rusia). Acesta este primul titlu olimpic pe echipe după perioada Uniunii Sovietice. În 1992 Rusia a mai obținut un titlu, dar sub denumirea Comunitatea Statelor Independente (CSI).

SUA a ratat astfel şansa de a depăşi România la numărul medaliilor de aur în concursul pe echipe. Ambele națiuni au câte trei medalii de aur în întrecerea pe echipe.

27-07-2021
06:17

SUA a ajuns la opt medalii de aur şi trece peste Japonia. Kosovo, pe locul 8!

După un start ratat, zero medalii în prima zi, SUA a turat motoarele şi a ajuns pe primul loc în clasament. Americanii au câştigat opt medalii de aur, trei de argint şi opt de bronz şi depăşesc astfel Japonia.

Trei dintre medaliile de aur obţinute de SUA au venit la înot, iar alte trei din concursul de tir. O alta a venit la taekwondo şi una la scrimă.

Ţara gazdă are tot opt medalii de aur, doar două de argint şi trei de bronz. Şi este pe locul 2 în ierarhia pe medalii. Cu şase medalii de aur şi 18 în total, China ocupă locul 3.

Comitetul Olimpic Rus a adunat deja cinci medalii de aur şi este pe locul 4, cu Marea Britanie (4 medalii de aur), Australia şi Coreea de Sud (câte 3) pe următoarele locuri.

Marea surpriză este Kosovo, care închide lista echipelor cu mai mult de o medalie de aur, pe locul 7 la general. Ambele medalii au venit din concursul de judo. Nora Gjakova s-a impus la 57 de kilograme, iar Distria Krasniqi a luat aur la 48 de kilograme. Kosovo mai obţinuse un aur olimpic şi la Rio de Janeiro, prima ediţie a Jocurilor Olimpice în care a concurat ca stat independent.

27-07-2021
03:52

Japonezul Kanoa Igarashi, finalist în primul concurs de surfing din istoria Jocurilor Olimpice

Kanoa Igarashi, din Japonia, este primul finalist din istorie în concursul de surfing la Jocurile Olimpice. Proba a fost introdusă pentru competiţia de la Tokyo.

În semifinale, Igarashi a trecut la limită de brazilianul Gabriel Medina, cu un total de 17 puncte obţinute pe cele două valuri de concurs. În vreme ce adversarul său a avut un total de 16,76.

Pentru prima medalie de aur în istoria probei de surfing la Jocurile Olimpice, Igarashi îl va înfrunta pe învingătorul dintre Italo Ferreira, Brazilia, şi Owen Wright, Australia. 

27-07-2021
01:28

Doi sportivi au refuzat să lupte împotriva israelianului Tohar Butbul, în competiția de judo

Tohar Butbul, 27 de ani, din Israel, obține a doua calificare prin neprezentarea adversarului în decurs de două zile. Mohamed Abdalrasool, din Sudan, locul 496, nu s-a prezentat la confruntarea cu Butbul, favorit 7.

Abdalrasool nu a oferit încă nicio explicație legată de motivul pentru care a ales să nu lupte contra israelianului. A făcut-o însă algerianul Fethi Nourine, cel care refuzase în urmă cu două zile să lupte împotriva aceluiași Tohar Butbul. 

“Am muncit din greu pentru calificarea la Jocurile Olimpice, dar cauza poporului palestinian este mai importantă. Poziția mea este clară în legătură cu problema din Palestina. Dacă mă costă prezența la Jocurile Olimpice, sunt convins că Dumnezeu va compensa”, declarase Fethi Nourine cu două zile în urmă.

26-07-2021
20:05

Cel mai în vârstă sportiv din competiție a cucerit medalia de bronz. Se află la a șaptea ediție a JO

Kuwaitianul Abdullah Al-Rashidi a cucerit, la 57 de ani, cea de-a doua medalie de bronz din palmares în proba de tir sportiv, iar bucuria a fost cu atât mai mare cu cât a avut ocazia să arboreze drapelul țării sale, lucru care nu s-a întâmplat și la Rio, în urmă cu cinci ani.

Întrucât comitetul kuwaitian era suspendat, triplul campion mondial s-a văzut nevoit să stea pe podium cu drapelul olimpic. Nu este, însă, cel mai vârstnic sportiv din istoria Jocurilor Olimpice.

Recordul absolut îi aparține suedezului Oscar Swahn, care a cucerit argintul la 72 de ani, în ediția din 1920, desfășurată la Anvers, în Belgia. Cu opt ani în urmă, acesta reușise să câștige aur olimpic, în cadrul întrecerii organizate la Stockholm, Suedia.

26-07-2021
16:40

Medaliații vor putea să își scoată masca pentru 30 de secunde. Anunțul Comitetului Olimpic

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că toți medaliații vor primi la dispoziție 30 de secunde în care să își scoată masca, aferentă măsurilor de protecție împotriva pandemiei de coronavirus, pentru ședințele foto de la premiere.

Regulile sunt foarte stricte la Tokyo, acolo unde sportivii trebuie să poartă mască în permanenţă, cu excepţia antrenamentelor, a competiţiei, pentru a mânca, a bea, pentru a dormi și pentru acorda interviuri.

26-07-2021
13:33

Cerută în căsătorie de antrenorul ei, chiar în timpul unui interviu

Chiar dacă a fost eliminată din concursul de scrimă, argentinianca Maria Belen Perez Maurice își va aminti mereu această ediție a Jocurilor Olimpice. Nu de alta, dar iubitul său a profitat de ocazie și a cerut-o în căsătorie în fața întregii lumi.

Te iubesc, slăbuțo! Vrei să te măriţi cu mine?”, i-a scris Lucas Guillermo Saucedo, care îi este și antrenor de mai bine de 17 ani, iar eforturile sale nu au fost în zadar, pentru că sportiva a dat răspunsul mult așteptat.

Am spus da, evident”, a dezvăluit aceasta, de îndată ce emoțiile momentului s-au mai risipit. Totul s-a petrecut chiar în cadrul flash interviului de la finalul meciului pierdut în fața unguroaicei Anna Marton.

26-07-2021
05:45

Nishiya Momiji, aur la doar 13 ani în proba de skateboarding

Momente istorice la Tokyo, unde s-a acordat prima medalie din istorie în proba de feminin în concursul de skateboarding.

A fost un eveniment cu atât mai special, după ce câștigătoare a fost reprezentanta gazdelor, Nishiya Momiji, în vârstă de doar 13 ani!

15,26 puncte a obținut Momiji pentru medalia de aur. A fost urmată de reprezentanta Braziliei, Rayssa Leal, cu 14,64. Bronzul a revenit tot Japoniei, prin Funa Nakayama, cu 14,49.

26-07-2021
04:50

Start repetat în proba de triatlon, după ce sportivii au fost încurcaţi de o barcă a televiziunii

Situaţie incredibilă în concursul de triatlon la Jocurile Olimpice de la Tokyo, proba masculin. Startul a fost repetat din cauza unei bărci cu motor care încurca jumătate din pluton.

O parte dintre concurenţi au sărit în apă pentru a lua startul, în vreme ce alţii au fost nevoiţi să rămână pe loc. Aveau în faţă o barcă a televiziunii care transmite evenimentul. 

În încercarea de a se îndepărta din acea zonă, barca a creat şi mai multă panică, după ce a trecut pe lângă sportivii care deja porniseră. În cele din urmă, nimeni nu a fost rănit, iar startul a fost repetat. România a fost reprezentată de Felix Duchampt, doar locul 37.

26-07-2021
02:33

Adam Peaty, o nouă medalie de aur la Jocurile Olimpice, în proba de 100 metri bras!

Adam Peaty a adus o medalie de aur pentru Marea Britanie în competiţia de înot, proba 50 de metri bras. Acesta şi-a respectat statutul de mare favorit şi a luat titlul 100 la 100 metri bras.

Adam Peaty este deţinătorul recordului mondial al probei şi a reuşit să câştige medalia de aur şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Arno Kamminga, Olanda, a venit pe locul 2, iar italianul Nicolo Martinenghi a luat bronzul.

26-07-2021
01:55

O sportivă amatoare, licenţiată în matematică, medalie de aur în cursa de ciclism pe şosea

Anna Kiesenhofer a adus o medalie de aur total neaşteptată pentru Austria, în cursa de ciclism pe şosea. Deşi este amatoare, licenţiată în matematică, aceasta şi-a dominat clar adversarele.

A terminat cu timpul 3:52:45, cu mai bine de un minut înaintea următoarei clasate. Annemiek van Vleuten a adus argintul pentru Olanda, iar bronzul a revenit Italiei, prin Elisa Longo Borghini.

“Este incredibil, nu îmi venea să cred nici după ce am trecut linia de finish. Am plănuit să atac din start, când încă mai puteam să ajung în faţă. Aceasta este cea mai grea medalie pe care am avut-o în jurul gâtului”, a declarat Anna Kiesenhofer, care va avea cu siguranţă multe oferte de la echipe profesioniste.

25-07-2021
18:07

Gimnastele din Germania au evoluat în echipament tip body care le acoperă corpul în totalitate

Cele patru sportive din echipa de gimnastică a Germaniei, Sarah Voss, Pauline Schaefer-Betz, Elisabeth Seitz și Kim Bui au intrat în concursul olimpic într-un echipament atipic.

Nemțoaicele au ales să poarte echipament tip body, care le acoperă corpul în totalitate, în culorile al și roșu. Conform Reuters, gestul gimnastelor a avut ca scop promovarea libertății femeilor de a alege cu ce să se îmbrace, în așa fel în cât să se simtă confortabil.

”Crescând ca femeie, îți este destul de dificil să te obișnuiești cu noul tău corp, într-un fel. Vrem să ne asigurăm că toată lumea se simte confortabil și să le arătăm tuturor că pot purta orice își doresc și să se simtă incredibil, fie că poartă un body lung sau unul scurt. 

Vrem să fim un model de urmat, să facem pe toată lumea să aibă curajul să ne urmeze”, a declarat Sarah Voss pentru sursa citată. 

25-07-2021
14:45

SUA, start ratat la baschet masculin

Naționala de baschet masculin a SUA a început cu stângul turneul olimpic, fiind învinsă de reprezentativa Franței, în primul meci din Grupa A.

Reprezentativa ”cocoșului galic” s-a impus cu scorul de 83-76, deși americanii au câștigat trei din cele patru sferturi. Cei mai buni jucători ai francezilor au fost Evan Fournier – 28 de puncte și Rudy Goubert – 14 puncte, în timp ce de la americani s-a remarcat Jrue Holiday – 18 puncte.

25-07-2021
14:03

O atletă și-a rupt meniscul la antrenament, dar nu concepe să nu alerge în cursa de 1.500 de metri

Jamaicana Aisha Praught Leer va lua startul în cursa de 1.500 de metri, în ciuda indicațiilor medicilor de a accepta o intervenție chirurgicală la genunchi. Atleta de 31 de ani a suferit o accidentare groaznică și surprinzătoare în același timp.

Meniscul sportivei a cedat în timpul unui antrenament, însă Aisha Praught Leer și-a continuat ședința de pregătire, ba chiar a declarat că a fost unul dintre cele mai intense și mai bune antrenamente. 

Medicii i-au recomandat să se opereze de urgență, însă atleta din Jamaica a ales să alerge cursa de 1.500 de metri, în ciuda contraindicațiilor specialiștilor. Aisha Praught Leer va primi injecții cu Cortizon pentru aputea duce cursa până la capăt. 

”Vreau să cred în continuare în posibilitatea de a-mi atinge visele. Realitatea este că asta nu se va întâmpla la Tokyo – nu voi putea alerga la forma mea maximă. Este cea mai grea situație din cariera mea”, a scris atleta pe rețelele de socializare. 

25-07-2021
11:12

Nebunie în seriile de calificare la 100 m spate. Recordul olimpic a fost corectat de trei ori

În seriile de calificare în semifinalele probei de 100 metri spate feminin s-au consemnat trei noi recorduri olimpice.

Canadianca Kylie Masse a stabilit un nou record olimpic cu timpul de 58,17 secunde, dar performanța ei a rezistat în statistici doar două minute.

În următoarea serie, americanca Regan Smith s-a impus cu timpul de 57.96 secunde, corectând din nou cea mai bună performanță olimpică.

Favorita numărul 1 la câștigarea medaliei de aur, australianca Kaylee McKeown să oprească acele cronometrului  la 57,88 secunde, stabilind al treilea record olimpic consecutiv. Recordul mondial al probei este deținut de McKeown cu 57,45 secunde.

25-07-2021
10:23

La 46 de ani, Oksana Chusovitina a impresionat în concursul de gimanstică

Oksana Chusovitina, sportivă ce reprezintă Uzbekistanul, a scris istorie în concursul de gimnastică de la Tokyo. La 46 de ani, ea a devenit cea mai vârstincă sportivă all-time care particpă la o ediție a Jocurilor Olimpice, evoluțiile sale de la sărituri fiind aplaudate la scenă deschisă.

 

25-07-2021
08:52

Simone Biles a impresionat la gimnastică, în concursul de sărituri

Americanca Simone Biles, una dintre pretendentele la medalia de aur la JO de la Tokyo, a impresionat în calificările concursului de  sărituri, unde a obținut cele mai mar note.

 

25-07-2021
05:06

Horigome Yuto ia prima medalie de aur acordată la Jocurile Olimpice în concursul de skateboarding

Horigome Yuto intră în istorie ca primul medaliat cu aur la Jocurile Olimpice în concursul de skateboarding. Japonezul de 22 de ani a câștigat în proba masculină de street skateboarding. 

Niponul a avut un total de 37,18 puncte. Argintul merge la brazilianul Kelvin Hoefler, cu 36,15 puncte, iar SUA ia bronzul prin Jagger Eaton, 35,35 puncte.

25-07-2021
03:17

Primul record mondial stabilit în concursul de înot. Aur pentru Australia la 4x100 metri feminin

Primul aur pentru Australia la Jocurile Olimpice vine în concursul de înot. Şi a fost obţinut cu stil de echipa de 4×100 de metri, cu nou record mondial stabilit.

Bronte Campbell, Meg Harris, Emma McKeon şi Cate Campbell au reuşit să termine în 3:29:69 şi îşi bat propriul record. Sunt primele femei care coboară sub pragul 3:30 în această probă.

“Este o performanţă legendară a celor patru înotătoare”, a declarat Ian Thorpe, multiplu medaliat cu aur pentru Australia.

Medalie de argint pentru Canada, în vreme ce înotătoarele din SUA se mulţumesc cu bronzul.

25-07-2021
02:40

Yui Ohashi aduce primul aur la înot pentru Japonia

Yui Ohashi a câștigat finala la 400 de metri feminin în concursul de înot, după ce a rezistat atacului dat pe final de Emma Weyant. Sportiva din SUA s-a mulțumit cu argintul în cele din urmă.

Cu 4:32:08 a terminat Ohashi, în vreme ce Weyant a ajuns cu 4:32:76. Bronzul merge tot către Team USA, prin Hali Flickinger, 4:34:90 pentru aceasta. 

25-07-2021
02:25

Ahmed Hafnaoui aduce o nesperată medalie de aur pentru Tunisia

Ahmed Hafnaoui, 18 ani, s-a impus în concursul de înot, proba de 400 de metri liber, și aduce medalia de aur pentru Tunisia. Plecat de pe culoarul opt, Hafnaoui nu era văzut printre favoriții probei.

De altfel, chiar prezența în finală a fost o surpriză pentru Hafnaoui. Era doar al doilea tunisian în istorie care merge în finală. A terminat în 3:43:36 și i-a depășit pe Jack McLoughlin, argint pentru Australia, și Kieran Smith, bronz pentru SUA.

25-07-2021
01:49

Chase Kalisz aduce prima medalie pentru Team USA. Aur în concursul de înot

Prima medalie de aur a zilei la Jocurile Olimpice de la Tokyo merge către Team USA. Chase Kalisz s-a impus în proba de 400 de metri individual.

Sportivul american a avut un timp de 04:09:42. Și argintul a revenit tot pentru SUA, prin Jay Litherland, în vreme ce australianul Brendon Smith a obținut bronzul.

25-07-2021
01:37

SUA, fără medalie în prima zi la Jocurile Olimpice. Nu se mai întâmplase de 49 de ani

Dezamăgire pentru SUA în prima zi la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Nu a fost nicio medalie pentru numeroasa delegație americană.

Nu se mai întâmplase acest lucru din 1972, de la Jocurile Olimpice de la Munchen. Mike Huckabee, guvernatorul statului Arkansas, a fost ironic după evoluțiile neconvingătoare din prima zi pentru Team USA.

“Dacă se dădeau medalii la îngenunchat, poate luam și noi ceva”, a comentat Huckabee.

24-07-2021
17:53

Incident neașteptat la un meci de hochei pe iarbă: un jucător și-a lovit adversarii cu crosa în cap

Argentina și Spania au terminat la egalitate, scor 1-1, meciul disputat în cadrul turneului de hochei pe iarbă, dar rezultatul a fost eclipsat de un incident care a avut loc la finalul întâlnirii.

 

Crezând că un adversar, David Alegre, trage de timp, argentinianul Lucas Rossi l-a lovit cu crosa în cap pe spaniol. În realitate ibericul primea îngrijiri medicale din cauza crampelor musculare.

Spaniolii au intervenit în apărarea coechipierului lor și conflictul a fost la un pas să degenereze într-o bătaie generală. Chiar dacă nu s-au mai folosit crosele, jucătorii celor două echipe și-au adresat cuvinte grele minute bune.

24-07-2021
15:16

Jocurile Olimpice, în pericol din cauza unui taifun

Desfășurarea la milimetru a Jocurilor Olimpice de la Tokyo este pusă în pericol de taifunul Nepartak, care este așteptat să lovească Japonia la începutul săptămânii viitoare.

Taifunul, ale cărui rafale pot atinge 90 km pe oră, se afla sâmbătă la aproximativ 1.800 km sud de Tokyo, dar este aşteptat să ajungă în capitala Japoniei până marţi. În acest condiții, întrecerile de la canotaj ce urmau să aibă loc luni au fost reprogramate ca măsură de precauție.

Încă de vineri după-amiază, organizatorii probelor de canotaj, prevăzute să se desfăşoare până pe 30 iulie, au schimbat programarea, amânând competiţiile prevăzute luni pentru a le integra în programul de weekend.

”Spre deosebire de un cutremur, noi suntem în măsură să prevedem traiectoria unui taifun, ceea ce ne permite să ne pregătim dinainte”, a declarat Masa Takaya, purtător de cuvânt al Tokyo 2020.

24-07-2021
12:45

Marius Vizer a urmărit partidele de judo alături de președintele francez Emmanuel Macron

Românul Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, este prezent la Tokyo, unde urmărește luptele de la această disciplină sportivă. Alături de el, în prima zi de concurs și-a făcut apariția în tribune și președintele francez Emmanuel Macron, dar și Vjosa Osmani-Sadriu, președintele Kosovo, sau Luvsannamsrain Oyun-Erdene, prim-ministrul Mongoliei.

„Este o mare onoare ca președintele Franței, Emmanuel Macron, să fie invitatul nostru la prima zi de judo”, a scris Marius Vizer pe contul de Twitter.

24-07-2021
10:47

Distria Kasniqi scrie istorie pentru Kosovo: a luat medalia de aur la judo

Moment istoric pentru delegația Kosovo prezentă la JO de la Tokyo: Distria Kasniqi a luat aurul la judo feminin, categoria 48 kg, aceasta fiind a doua medalie din istoria participării la Olimpiadă.

În finală, Distria Kasniqi a învins-o pe japoneza Tonaki Funa. Medaliile de bronz au fost cucerite de Munkhbat Urantsetseg (Mongolia) și Bilodid Daria(Ucraina).

24-07-2021
10:09

Cea mai tânără participantă la Tokypo, eliminată în primul tur la tenis de masă

Jucătoarea siriană de tenis de masă Hend Zaza a devenit, la 12 ani, cea mai tânără sportivă care evoluează la Jocurile Olimpice din 1968 încoace.

Ea este totuşi puţin mai în vârstă ca românca Beatrice Huştiu, care la 11 ani şi 158 de zile a evoluat la Jocurile Olimpice de la Grenoble, din 1968.

Zaza a fost învinsă în primul tur la tenis de masă de Liu Jia, în vârstă de 39 de ani, care are un copil de 10 ani. Liu Jia, care reprezintă Austria, s-a impus cu scorul de 4-0, după 24 de minute.

24-07-2021
09:22

Ecuadorianul Richard Carapaz a câștigat medalia de aur la ciclism pe șosea

Rutierul ecuadorian Richard Carapaz este noul campion olimpic la ciclism pe șosea. El a terminat primul cursa cu timpul de 6 ore, 5 minute și 26 de secunde, devansându-i pe belgianul Wout Van Aert (medalie de argint) și pe slovenul Tadej Pogacar (medalie de bronz).

24-07-2021
08:18

Iranianul Foroughi Javad, aur și record olimpic la pistol cu aer comprimat

Iranianul Foroughi Javad a câștigat medalia de aur în proba de pistol 10 metri aer comprimat, cu un total de 244,8 puncte, stabilind totodată și un nou record olimpic.

Medalia de argint i-a revenit lui Damir Mikec din Serbia, în timp ce bronzul a fost cucerit de chinezul Wei Pang.

24-07-2021
07:58

Chinezoiaca Zhihui Hou a doborât trei recorduri olimpice la haltere

Chinezoiaca Zhihui Hou a făcut spectacol sâmbătă dimineața în concursul de haltere feminin, la categoria 49 de kilograme. Ea a cucerit medalia de aur într-o manieră entuziasmantă, reușind să doboare recordurile olimpice la toate cele trei categorii: total, smuls și aruncat.

Un moment emoționant a fost oferit de belgianca Nina Sterckx(18 ani), căreia i s-a anulat pe baza probei video încercarea de 101 kg la stilul aruncat, arbitrii considerând că poziția corpului a fost neregulamentară. A fost momemntul în care belgianca a izbucnit în plâns, fiind cu greu potolită de cei din staff. Ea a terminat competiția pe locul 5.

24-07-2021
07:30

Geraint Thomas a abandonat, la fel şi Eduard Grosu

Geraint Thomas a abandonat în cele din urmă, după ce s-a chinuit mai mulţi kilometri. Britanicul căzuse în prima parte a cursei.

Thomas, unul dintre favoriţi înainte de start, a abandonat cu 56 de kilometri înainte de start. Eduard Grosu abandonase şi el, cu 40 de kilometri înainte.

24-07-2021
06:57

Căzătură pentru Geraint Thomas în proba de ciclism

Ghinioanele se ţin lanţ de Geraint Thomas, care iese din calculele pentru medalii la Jocurile Olimpice.

Britanicul a căzut încă din prima parte a cursei şi va avea o misiune foarte complicată până la final. Eduard Grosu este reprezentantul României, dar traseul nu i se potriveşte sprinterului român.

24-07-2021
06:02

Qian Yang obţine prima medalie de aur din competiţie, pentru China

Prima medalie de aur a fost cucerită de Qian Yang (China) în proba de pușcă aer comprimat 10 metri.

Argintul revine Echipei Olimpice a Rusiei, prin Anastasiia Galashina. Pe treapta a treia a podiumului a urcat Nina Christen (Elveția).

23-07-2021
19:56

Claudia Nechita își va încrucișa mănușile cu un super model din Somalia

Pugilista Claudia Nechita va boxa în 16-imile turneului olimpic, categoria 57 kg cu somaleza Ramla Said Ahmed Ali, cunoscută în lumea sportului cu mănuși sub numele Ramla Ali.

Adversara româncei nu este doar o sportivă desăvârșită, ci și model, actriță și activistă pentru drepturile femeilor. Ramla Ali este fondatoarea Federației de Box din Somalia și prima pugilistă din această țară care a boxat la profesioniști.

Sportiva s-a refugiat în Anglia, din cauza războiului din țara natală, și a câștigat primul titlu național, al Marii Britanii, la 15 ani. Între timp Ramla Ali a devenit o vedetă internațională.

A pozat pentru cele mai celebre reviste din lume, având pictoriale în Time Magazine, Spanish Vogue, NY T Magazine, Sunday Times Style și a ținut coperta la fel de celebrelor British Vogue, Wall Street Journal, Financial Times, Guardian Observer, Wonderland, ELLE, The Square Mile, The Week, Beauty Papers, sau ES Magazin.

Sportiva din Somalia a scris și o carte, “Not Without A Fight” (Nimic fără luptă – n.r). Este un volum de auto-apărare bazat pe povești din viața sportivei. Acesta va apărea imediat după Jocurile Olimpice și mai multe case de producție speră să obțină acordul sportivei pentru a realiza un film după cartea ei.

23-07-2021
17:10

La 46 de ani, participă la a opta ediție a Jocurilor Olimpice: „Ador gimnastica!”

Oksana Ciusovitina, sportivă din Uzbekistan, este un adevărat fenomen în sportul mondial, iar aceasta, la 46 de ani, va participa la a opta ediție a Jocurilor Olimpice, devenind cea mai vârstnică gimnastică din istorie.

„Ador gimnastica şi mi-am spus: ‘de ce să nu mă antrenez şi să concurez atât timp cât mai pot”, a declarat Oksana Ciusovitina în 2020

23-07-2021
12:01

Un judoka algerian s-a retras din competiție pentru a nu înfrunta un israelian: „Cauza palestiniană este mai importantă”

Algerianul Fethi Nourine și-a anunțat retragerea din turneul de judo al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, pentru a nu fi nevoit să dea piept cu un israelian pe partea sa de tablou.

Inițial, sportivul de 30 de ani l-ar fi avut ca adversar pe sudanezul Mohames Abdalrasool, iar apoi, în cazul unei victorii, s-ar fi văzut nevoit să se dueleze cu israelianul Tohar Butbul.

Am muncit mult pentru calificarea la Jocurile Olimpice, dar cauza palestiniană este mai importantă”, a declarat Nourine, care a procedat la fel și la Mondialele din 2019.

23-07-2021
09:13

Minim 100 de sportivi din delegaţia americanilor nu sunt vaccinaţi

613 sportivi au în delegație Statele Unite ale Americii. Dintre aceștia, aproximativ 100 nu sunt vaccinați, conform directorului medical al Comitetului Olimpic şi Paralimpic American, Jonathan Finnoff, potrivit AP.

Acesta susține că 567 de sportivi au completat istoricul medical înaintea deplasării în Japonia şi dintre ei 83 la sută au notat că au fost vaccinaţi: „83 la sută este un număr mare, suntem mulţumiți”, a declarat Finnoff.

În Statele Unite ale Americii, 56,3% dintre americani s-au vaccinat deja cu cel puțin o doză de vaccin anti COVID-19.

23-07-2021
07:17

Primă victimă a caniculei. O sportivă din Rusia și-a pierdut cunoștința

Sportiva rusă Svetlana Gomboeva şi-a pierdut cunoştinţa, vineri, din cauza caniculei, imediat după ce a participat la tragerile pentru ordinea de start la tir cu arcul. La Tokyo, unde are loc actuala ediție a Jocurilor Olimpice, sunt prognozate valori 30 de grade Celsius.

Pe cale de consecință, organizatorii au decis să mute maratonul şi probele de marş la Sapporo, unde mercurul din termometre va indica valori ceva mai reduse. Din fericire, tânăra de 23 de ani a trecut peste acest incident și poate să concureze în continuare.

Totul este în regulă. Mă doare capul foarte tare, dar per total sunt bine. Sunt gata să continui competiţia, totul este ok”, a declarat Svetlana Gomboeva.

22-07-2021
17:22

Oficialii din Guineea s-au răzgândit şi trimit sportivi la JO

Oficialii din Guineea s-au răzgândit şi trimit sportivi la Jocurile Olimpice, după ce iniţial au anunţat că nu vor face acest lucru, din cauza pandemiei de Covid-19.

”Guvernul, după obţinerea de garanţii din partea autorităţilor sanitare, şi-a dat acordul pentru participarea sportivilor la cea de-a 32-a ediţie a Jocurilor Olimpice”, a anunţat ministrul Sporturilor, Sanoussy Bantama Sow, conform L’Equipe.

Iniţial, Guineea anunţase că nu va trimite sportivi la JO din cauza pandemiei de Covid-19. O sursă apropiată guvernului de la Conakry a menţionat, însă, probleme financiare pentru a justifica abandonul acestei ţări sărace din Africa de Vest, cu două zile înainte de ceremonia oficială de deschidere a jocurilor.

Guineea, care nu a câştigat niciodată o medalie în 11 prezenţe la Jocurile Olimpice, îi va trimite la Tokyo pe Fatoumata Yarie Camara (lupte libere), Mamadou Samba Bah (judo), Fatoumata Lamarana Toure şi Mamadou Tahirou Bah (înot) şi pe Aissata Deen Conte (atletism).

Astfel, Coreea de Nord este singura ţară care nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru a-şi ”proteja” sportivii de orice risc legat de pandemia de coronavirus.

22-07-2021
15:57

Gîrleanu, adversar din Bulgaria în primul tur la box

Pugilistul Cosmin Gîrleanu va boxa în primul tur al categoriei 52 kg cu bulgarul Daniel Panev Asenov, luni, 26 iulie, la ora 13:30.

”Îl cunosc bine pe bulgar, am făcut sparring cu el în urmă cu o lună și jumătate în cantonamentul din Republica Moldova. Pot să-l bat!”, a declarat Gîrleanu, conform paginii de Facebook a clubului Dinamo.

JO Tokyo 2020

22-07-2021
14:16

S-a stabilit tabloul la competiția de tenis masculin

Liderul clasamentului ATP, Novak Djokovic, are un traseu destul de dificil în drumul spre titlul olimpic, dar sârbul este văzut ca mare favorit la medalia de aur.

Djokovic la debuta împotriva bolivianului Hugo Dellien, locul 139 ATP, iar după un tur doi la fel de lejer ar urma să joace în optimi cu spaniolul Alejandro Davidovich Fokina, iar în sferturi de rusul Andrey Rublev, locul 7 ATP. În semifinale, cel care i-ar putea apărea în cale lui Djokovic este germanul Alexander Zverev, locul 5 ATP.

Pe cealaltă parte de tablou sunt rusul Daniil Medvedev, locul 2 ATP, grecul Stefanos Tsitsipas, locul 4 ATP, spaniolul Pablo Carreno Busta, locul 11 ATP, argentinianul Diego Schwartzman, locul 13 ATP, sau britanicul Andy Murray, fost lider mondial.

JO Tokyo 2020

22-07-2021
12:36

Noi cazuri de coronavirus la Tokyo

Cu o zi înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo şi la o zi după primele competiţii, organizatorii au anunţat că au fost detectate 12 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul delegaţiilor sosite în Japonia.

Comitetul de organizare a făcut un nou bilanţ al infectărilor, precizând că două dintre testele pozitive au implicat sportivi străini din Satul Olimpic. Nu au fost oferite alte detalii despre aceşti sportivi.

De la 1 iulie, 87 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost detectate în legătură cu evenimentul sportiv.

22-07-2021
10:24

Cu cine vor juca românii de la tenis de masă

Joi a avut loc tragerea la sorți a meciurilor din primele tururi ale întrecerilor de tenis de masă, unde România va fi reprezentată de patru sportivi: Ovidiu Ionescu, Eliza Samara, Bernadette Szocs și Daniela Dodean Monteiro.

Singurul reprezentat al țării noastre la simplu masculin, Ovidiu Ionescu îl va întâlni pe Xin Chris Yan, un asiatic de 32 de ani care reprezintă Australia.

La simplu feminin, cele 2 reprezentante ale României, Bernadette Szocs și Eliza Samara, vor intra în concurs abia în faza 16-imilor, astfel că își vor afla adversarele pe parcurs.

În proba de dublu mixt, în care România este cotată cu șanse la medalie, Ovidiu Ionescu și Bernadette Szocs vor înfrunta în primul tur perechea slovacă Barbora Blazova/Lubomir Pistej. Greul începe în sferturi. Dacă românii vor trece de slovaci, vor întâlni perechea chineză Xu XinLiu Shiwen, principala favorită a competiției.

În proba de echipe feminin, România va juca în primul tur contra Egiptului, iar dacă va trece mai departe va juca în sferturile de finală cu Hon Kong sau Brazilia. Meciul cu reprezentativa africană va avea loc pe 1 august.

Competițiile de tenis de masă de la Tokyo vor începe pe 24 iulie, cu meciurile din runda preliminară a probelor de simplu, atât la masculin cât și la feminin. Tot pe 24 iulie vor avea loc și partidele din primul tur de la dublu mixt. 

22-07-2021
08:35

Adversare dificile pentru românce în turul inaugural la tenis

Singura reprezentantă a României în proba de simplu a turneului de tenis de câmp, Mihaela Buzărnescu se va duela, în turul inaugural, cu americanca Alison Riske, locul 36 în ierarhia WTA.

Dacă va trece de Riske, românca o va întâlni pe câștigătoarea duelului dintre Kiki Bertens (favorita numărul 16) și Marketa Vondrousova.

Nici misiunea perechii Monica Niculescu/Raluca Olaru nu este una facilă în primul tur al turneului de dublu. Româncele vor întâlni perechea Hao-Ching Chan/Latisha Chan, ambele din Taiwan. Perechea asiatică este cotată cu a cincea șansă la câștigarea medaliei de aur.

22-07-2021
07:18

Amber Hill, favorită la medalia de aur, nu va participa la JO Tokyo 2020 din cauza COVID

Lovitură grea încasată de delegația Marii Britanii prezentă la JO Tokyo 2020: Amber Hill, principala favorită la medalia de aur în proba de tir sportiv, a fost depistată pozitiv la testul pentru coronavirus și nu va mai putea participa la această ediție a Jocurilor Olimpice.

În vârstă de 23 de ani, Amber ocupă locul 1 în topul mondial și era unul dintre cei 14 sportivi pe care Marea Britanie miza să obțină titlul olimpic.

„Nu există cuvinte care să descrie cum mă simt acum. După cinci ani de pregătire și antrenament, sunt total devastată să anunț că am fost depistată pozitiv cu Covid-19. Mă voi întoarce, dar momentan am nevoie de ceva timp pentru a reflecta asupra a ceea ce s-a întâmplat”, a scris sportiva pe contul de Instagram când a aflat vestea.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Amber x (@amberjohill)

 

22-07-2021
06:25

Guineea nu permite sportivilor săi să meargă la Tokyo

Guineea este a doua ţară care nu permite sportivilor ei să facă deplasarea în Japonia, din cauza contextului sanitar delicat. Prima a fost Coreea de Nord, care a luat această măsură cu mai multe luni în urmă.

În cazul Guineei, cinci sportivi vor fi privaţi de şansa de a evolua la Jocurile Olimpice. Este vorba despre atleta Aissata Deen Conte, înotătoarele Mamadou Bah și Mariana Toure, judokanul Mamadou Samba Bah și luptătoarea Fatoumata Camara. 

„Guvernul Republicii Guineea, preocupat să păstreze sănătatea sportivilor, a decis cu regret să anuleze participarea Guineei la a 32-a olimpiadă, programată la Tokyo“, a comunicat Ministerul Sporturilor din ţara africană.

Este pentru a treia oară în istorie când Guineea lipseşte de la Jocurile Olimpice, după ediţiile din 1972 şi 1976.

22-07-2021
05:01

Un nou mandat la Comitetul Internațional Olimpic pentru Octavian Morariu

Octavian Morariu, fostul președinte al COSR, a fost reales membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru un nou mandat de 8 ani. Decizia a fost luată la chiar la Tokyo, cu prilejul celei de-a 138-a sesiune olimpică.

„Sunt foarte recunoscător că am fost reales membru permanent al Comitetului Internaţional Olimpic la cea de-a 138-a Sesiune a sa, de la Tokyo. De asemenea, sunt mândru să conduc Comisia Viitoarelor Gazde ale Jocurilor de Iarnă a CIO şi să fac parte din echipa olimpică încă opt ani. 

Cum mă cunoaşte toată lumea, voi fi un promotor al valorilor olimpice şi un apărător al spiritului olimpic. În timpul acestui nou mandat, în următorii opt ani, îmi voi pune toate abilităţile şi munca în serviciul Mişcării Olimpice, aşa cum am făcut şi până acum”, a fost prima reacție a lui Octavian Morariu pe contul său de Instagram.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Octavian Morariu (@morariuoctavianofficial)

 

21-07-2021
19:50

Vești proaste pentru România. Larisa Iordache va concura doar la bârnă

Din cauza unor probleme la gleznă, Larisa Iordache (25 de ani) a decis să concureze doar la bârnă în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. În aceste condiții, România rămâne cu o singură reprezentantă la individual compus, Maria Holbură (20 de ani).

Mă doare foarte rău glezna. Durerile sunt foarte greu de suportat. Am avut antrenament şi în sala de competiţii, iar bârna pe care vom concura îmi place foarte mult.

Sper ca în calificări să am o zi bună, să fiu liniştită când mă voi prezenta în faţa arbitrelor”, a anunțat Larisa Iordache. În schimb, veteranul Marian Drăgulescu (40 de ani) a intra pentru prima dată în impozanta sală Ariake Gymnasium Centre și s-a arătat încrezător înaintea calificărilor de sâmbătă, 24 iulie, la ora 04:00 a României.

Am două sărituri încă foarte valoroase în acest moment. Mai am de muncit încă două zile pentru a pune la punct ultimele detalii”, a explicat multiplul campion mondial și european.

21-07-2021
17:42

Sue Bird și Eddy Alvarez, purtătorii de drapel ai SUA

Comitetul Olimpic din Statele Unite ale Americii a anunţat, miercuri, 21 iulie, numele celor doi sportivi care vor purta drapelul în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Este vorba despre Sue Bird, baschetbalistă cu patru medalii de aur în palmares, și Eddy Alvarez, jucător de baseball care a cucerit argintul la patinaj viteză. Festivitatea va avea loc vineri, 23 iulie, de la 17:00, ora României. 

21-07-2021
10:18

Jocurile Olimpice din 2032 vor avea loc la Brisbane

Orașul australian Brisbane a primit candidatura Jocurilor Olimpice din 2032, fiind singurul care și-a depus candidatura pentru competiția de peste 11 ani.

Conform L’Equipe, Brisbane este al treilea oraş australian care va găzdui o ediție a JO de vară, după Melbourne, în 1956, şi Sydney, în 2000. Nu a fost niciodată cazul ca, înainte de deschiderea unei ediţii a Jocurilor Olimpice, numele următoarelor trei oraşe organizatoare să fie deja cunoscute: Paris, în 2024, Los Angeles, în 2028 şi Brisbane, în 2032.

Brisbane a mai candidat pentru a organiza JO, în 1992, dar a pierdut în faţa Barcelonei. La Brisbane, s-a celebrat cu focuri de artificii primirea organizării JO, în timp ce premierul din Queensland, Annastacia Palaszczuk, şi delegaţia australiană, prezentă la Tokyo pentru a-şi susţine dosarul, au semnat contracte şi au făcut fotografii în Japonia.

Se estimează că ediţia din 2032 va costa cinci miliarde de dolari şi se aşteaptă ca această sumă să fie recuperată din bilete, sponsorizări interne şi drepturi de difuzare. Dosarul celor din Brisbane estimează că jocurile vor aduce beneficii economice de 17 miliarde de dolari, deşi mişcarea olimpică este renumită pentru aşteptările ridicate, care de obicei nu sunt egalate de realitatea economică.

21-07-2021
09:50

Gimnastele americance au părăsit satul olimpic

Gimnastele din echipa olimpică a SUA au fost nevoite să părăsească satul olimpic din cauză că una dintre colegele lor, Kara Eaker, a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus. În frunte cu vedeta Simon Biles, ele au fost mutate într-un hotel din Tokyo, dar încă sunt în pericol să rateze participarea la Olimpiadă.

Înainte de a fi relocate, gimnastele apucaseră să intre în satul olimpic, unde s-au fotografiat în diverse locații. Kara Eaker, în vârstă de 18 ani, a fost plasată în izolare, împreună cu un alt membru al echipei.

Cea de-a 32-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară, programată inițial să aibă loc vara anului trecut, se va desfășura anul acesta sub aceeași titulatură JO 2020, la Tokyo, în Japonia, în perioada 21 iulie – 8 august.

Unde se pot vedea la televizor JO Tokyo 2020

Ceremonia de deschidere este prevăzută pentru vineri, 23 iulie, de la ora 14:00, ora României, însă efectiv întrecerile olimpice au debutat încă de miercuri, 21 iulie, cu primele partide din cadrul turneului feminin la fotbal și ale celui de softbal. Joi, 22 iulie, vor avea loc meciurile din etapa 1 în toate grupele la fotbal masculin, prilej pentru debutul „tricolorilor”, în compania Hondurasului.

ADVERTISEMENT

Întreaga megacompetiție de la Tokyo va putea fi vizionată zilnic, pe toată durata ei, pe canalele TVR 1 și TVR 2, precum și pe posturile Eurosport 1 și Eurosport 2, dar o veți putea urmări și pe site-ul FANATIK.RO, în format LIVE VIDEO.

33 de sporturi și 339 de evenimente pentru medalii la JO Tokyo 2020

Șeful CIO, Thomas Bach, și-a ținut promisiunea de a nu elimina evenimente din cauza amânării Jocurilor Olimpice de la Tokyo, organizatorii dezvăluind un program aproape identic pentru 2021 ca cel planificat inițial. Asta înseamnă un record de 339 de evenimente pentru medalii în 33 de sporturi.

ADVERTISEMENT

Sporturile noi introduse în programul olimpic de la această ediție sunt softball, karate, surfing, skateboarding și cățărare sportivă. Softball a fost preferat de organizatori baseball-ului, în cazul lor trebuind să se aleagă doar unul din două.

Olimpiadă fără spectatori din cauza pandemiei

Din păcate, deși evenimentul a fost amânat cu un an, situația sanitară din Japonia obligă la luarea unor măsuri care transformă Olimpiada de vară într-un spectacol lipsit de oxigenul spectatorilor care ar fi populat tribunele, mai ales că foarte multe dintre bilete erau deja vândute de luni bune.

ADVERTISEMENT

Mai mult, încă nu se știe cu certitudine dacă JO vor mai avea loc sau nu, pentru că autoritățile nipone evoluează permanent situația privind numărul de infectări cu COVID zilnice și declară că dacă acestea vor crește alarmant nu vor ezita să suspende desfășurarea Jocurilor.

Deja au fost depistate infectări cu COVID 19 în rândul delegațiilor participante

Pentru toate delegațiile prezente la Tokyo putem vorbi de un regim de semiînchisoare în cel mai bun caz, pentru că au fost instituite reguli draconice pentru sportivi, staffurile delegaților și jurnaliștii prezenți.

ADVERTISEMENT

Până acum, din nefericire, au fost depistate 15 cazuri pozitive în rândul sportivilor și a altor persoane membre ale delegaților sau din rândul personalului care ajută la buna desfășurare a competițiilor olimpice.

Africa de Sud, în pericol de a nu mai putea juca în turneul de fotbal

De altfel, situația echipei olimpice a Africii de Sud nu este nici acum lămurită pe deplin, dacă va mai avea dreptul să își joace meciurile din cadrul grupei A, unde urma să debuteze joi, 22 iulie, ca urmare a două cazuri pozitive, aceștia interferând la rândul lor cu restul membrilor delegației.

O situație nemaintâlnită s-a produs în rândul delegației poloneze, care a fost nevoită să trimită acasă șase sportivi de la natație, deoarece nu a studiat cu atenție regulamentele ce stabileau numărul maxim de sportivi la care avea dreptul și cei în cauză amenință acum cu instanța, ei pregătindu-se ani de zile pentru acest moment!

101 sportivi, la 17 discipline olimpice, reprezintă România la JO Tokyo 2020

România va fi reprezentată la aceste Jocuri Olimpice de un număr de 101 sportivi, la 17 discipline sportive. Cea mai tânără este înotătoarea Bianca Costea, 16 ani, şi cel mai vârstnic gimnastul Marian Drăgulescu, 40 de ani, la a cincea prezenţă olimpică, la fel ca şi spadasina Ana Maria Popescu.

În general, speranțele delgației noastre pentru aceste Jocuri Olimpice nu sunt foarte mari, marja estimată a unui posibil număr de medalii, fără a preciza din ce metal vor fi acestea, fiind undea spre maxim opt, foarte puțin în comparație cu performanțele din anii anteriori, în special din perioada de dinainte de 1989, când am avut două ediții record ca număr de medalii: Moscova 1980 și mai ales Los Angeles 1984.

Când se vor desfășura sporturile incluse în programul JO Tokyo 2020

  • 3×3 baschet (24-28 iulie)
  • Tir cu arcul (23-31 iulie)
  • Gimnastică artistică (24 iulie – 3 august)
  • Înot artistic (2-7 august)
  • Atletism (30 iulie – 8 august)
  • Badminton (24 iulie – 2 august)
  • Softball (21 iulie – 7 august)
  • Volei pe plajă (24 iulie – 7 august)
  • Box (24 iulie – 8 august)
  • Slalom canoe (25-30 iulie)
  • Sprint  canoe (2-7 august)
  • Ciclism BMX freestyle (31 iulie – 1 august)
  • Ciclism BMX racing (29-30 iulie)
  • Ciclism mountain biking (26-27 iulie)
  • Ciclism de șosea (25-26 iulie; 29 iulie)
  • Ciclism pe pistă (2-8 august)
  • Sărituri în apă (25 iulie – 7 august)
  • Echitație (24 iulie – 7 august)
  • Scrimă (24 iulie – 1 august)
  • Fotbal (21 iulie – 7 august)
  • Golf (30 iulie – 2 august; 5-8 august)
  • Handbal (24 iulie – 8 august)
  • Hochei (24 iulie – 6 august)
  • Judo (24-31 iulie)
  • Karate (5-7 august)
  • Maraton de înot (4-5 august)
  • Pentatlon modern (5-7 august)
  • Gimnastică ritmică (6-8 august)
  • Cantotaj (23-30 iulie)
  • Rugby (26-31 iulie)
  • Navigație (26 iulie – 4 august)
  • Tir sportiv (24 iulie – 2 august)
  • Skateboarding (25-26 iulie; 4-5 august)
  • Cățărări sportive (3-6 august)
  • Surfing (25 iulie – 1 august)
  • Înot (24 iulie – 1 august)
  • Tenis de masă (24 iulie – 6 august)
  • Taekwondo (24-27 iulie)
  • Tenis (24 iulie – 1 august)
  • Gimnastică la trambulină (30-31 iulie)
  • Triatlon (26-27 iulie; 31 iulie)
  • Volei (24 iulie – 8 august)
  • Polo pe apă (24 iulie – 8 august)
  • Haltere (24-28 iulie; 31 iulie – 4 august)
  • Wrestling (1-7 august)
ADVERTISEMENT