News

Joe Biden anunță că SUA vor furniza Ucrainei sisteme de rachete mai avansate. Rusia ripostează: ”Crește riscul unei confruntări directe Moscova-NATO”. Update

Președintele SUA, Joe Biden, a dezvăluit recent că Pentagonul va livra Ucrainei ”sisteme de rachete şi muniţii mai avansate”, așa cum a solicitat regimul de la Kiev. Rusia reacționează.
01.06.2022 | 11:29
Joe Biden anunta ca SUA vor furniza Ucrainei sisteme de rachete mai avansate Rusia riposteaza Creste riscul unei confruntari directe MoscovaNATO Update
Exercițiu de tragere cu sistemele de rachete cu lansare multiplă (HIMAR). Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT
01-06-2022
08:30

Rusia ripostează după anunțul lui Joe Biden: ”Crește riscul unei confruntări directe Moscova-NATO”

La scurt timp după ce Joe Biden a anunțat că Washington-ul va livra Ucrainei sisteme de rachete și muniții mai avansate, a venit și o reacție extrem de dură din partea Kremlinului.

Rusia a avertizat că decizia SUA de a furniza aceste sisteme avansate de rachete în Ucraine crește riscul unei confruntări directe între Moscova și NATO, notează BBC.

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat pentru agenția de presă de stat rusă RIA Novosti că Moscova consideră ”extrem de negativ” pachetul de ajutor militar al SUA – care va include Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS).

Aceste armele, solicitate de mult timp de Ucraina, sunt menite să o ajute să lovească mai precis forțele inamice de la distanță mai mare.

Joe Biden a subliniat că livrarea rachetelor în Ucraina nu înseamnă că SUA dorește să provoace un război între NATO și Rusia. Mesajul președintelui american a fost publicat în cadrul unui editorial din New York Times, preluat de AFP și citat de Agerpres.

Ucraina primește sisteme de rachete din SUA

Liderul de la Casa Albă a subliniat că sistemele de rachete şi muniţiile mai avansate le vor permite forțelor ucrainene ”să lovească cu mai multă precizie ţinte-cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform unui înalt oficial de la Casa Albă, pe frontul din Ucraina vor ajunge sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

Mai exact, forțele ucrainene vor fi întărite cu lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare și care ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Echipamentele militare citate fac parte dintr-o componentă nouă a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari. Joe Biden a subliniat că odată cu acest transport nou de arme se dorește ca Ucraina să fie ”în cea mai puternică poziţie posibilă” în cazul unor negocieri cu Rusia.

Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale”, a subliniat Biden în editorialul din New York Times. În contextul în care militarii ruşi au cucerit o mare parte a oraşului strategic Severodoneţk (regiunea Lugansk), ucrainenii au solicitat lansatoare de rachete care să le permită să lovească în profunzime poziţiile atacatorilor.

ADVERTISEMENT

Biden susține că nu se urmărește înlăturarea lui Putin

Nu căutăm un război între NATO și Rusia. Oricât de mult nu sunt de acord cu domnul Putin și consider că acțiunile sale sunt scandaloase, SUA nu vor încerca să provoace înlăturarea lui de la Moscova. Atât timp cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, nu vom fi direct implicați în acest conflict, nici prin trimiterea de trupe americane la luptă în Ucraina, nici prin atacarea forțelor ruse.

Nu vrem să prelungim războiul doar pentru a afecta Rusia. (…) Să rămâi alături de Ucraina atunci când are nevoie nu este doar lucrul potrivit de făcut. Este în interesul nostru național, este vital să asigurăm o Europă pașnică și stabilă.  Dacă Rusia nu plătește un preț mare pentru acțiunile sale, va trimite un mesaj și altor potențiali agresori că și ei pot ocupa teritorii și pot subjuga alte țări.

ADVERTISEMENT

Cum vede SUA amenințările cu atacul nuclear

Va pune în pericol supraviețuirea altor democrații pașnice. Ar putea marca sfârșitul ordinii internaționale bazate pe reguli și ar putea deschide ușa agresiunii în altă parte, cu consecințe catastrofale în întreaga lume. Știu că mulți oameni din întreaga lume sunt îngrijorați de utilizarea armelor nucleare.

În prezent, nu vedem niciun indiciu că Rusia ar avea intenția de a folosi arme nucleare în Ucraina, deși ocazional Rusia utilizează o retorică nucleară care este în sine periculoasă și extrem de iresponsabilă. Permiteți-mi să fiu clar: orice utilizare a armelor nucleare în acest conflict la orice scară ar fi complet inacceptabilă pentru noi, precum și pentru restul lumii și ar avea consecințe grave”, a transmis Joe Biden în NYT.

Altfel, amintim că membrii Congresului SUA au deblocat recent un nou ajutor financiar, în valoare de 40 de miliarde de dolari. Banii sunt destinați pentru finanţarea furnizării de armament Ucrainei.

ADVERTISEMENT