News

Joe Biden candidează pentru un nou mandat: “Să terminăm treaba!”. Este singura opțiune pentru democrați contra lui Trump. Video

Președintele SUA, Joe Biden, a confirmat că va candida pentru realegere în 2024. Anunțul, la exact doi ani de la cel al candidaturii pentru actualul mandat
25.04.2023 | 13:42
Joe Biden candideaza pentru un nou mandat Sa terminam treaba Este singura optiune pentru democrati contra lui Trump Video
Joe Biden și-a anunțat candidatura printr-un mesaj video Sursa foto: Reuters
ADVERTISEMENT

Campania pentru realegerea lui Joe Biden a fost lansată oficial – sub forma unui videoclip de trei minute care începe cu un singur cuvânt: Libertate. Narat de cel de-al 46-lea președinte al SUA însuși, Biden susține că dreptul la avort, apărarea democrației, dreptul la vot și rețeaua de siguranță socială vor fi printre cele mai importante subiecte de pe buletinul de vot în 2024.

Joe Biden candidează pentru un nou mandat

Joe Biden spune că alegătorii se vor confrunta cu alegerea de a lăsa generației următoare “mai multă libertate sau mai puțină” și “mai multe drepturi sau mai puține”. “Fiecare generație de americani s-a confruntat cu un moment în care a trebuit să apere democrația, să se ridice în picioare pentru libertățile noastre personale și să se ridice în picioare pentru dreptul nostru la vot și pentru drepturile noastre civile. Acesta este al nostru”, spune el.

ADVERTISEMENT

Revenind la mesajul său din campania din 2020, potrivit căruia americanii se aflau “într-o bătălie pentru sufletul” națiunii lor, el și-a prezentat sloganul pentru 2024: “Să terminăm treaba!”.

Anunțarea candidaturii pentru alegerile din 2024 are loc la exact patru ani după ce președintele și-a anunțat candidatura din 2020, când a avertizat că este în joc “sufletul” națiunii

ADVERTISEMENT

După mai bine de doi ani de la începerea mandatului său, Joe Biden s-a străduit să vindece diviziunile politice și culturale care, în opinia sa, sfâșie societatea americană. Dar a adunat o listă de realizări legislative definitorii pentru moștenirea sa, în timp ce se străduiește să restabilească poziția de lider a SUA pe scena mondială.

În urma performanței mai bune decât se așteptau democrații în alegerile intermediare din noiembrie, Biden a fost deschis în legătură cu intenția sa de a candida pentru un al doilea mandat. Timp de luni de zile, întrebarea nu a fost dacă va candida, ci când și cum va face anunțul.

ADVERTISEMENT

Chiar înainte de a părăsi Irlanda la începutul acestei luni, Biden a declarat că această călătorie ancestrală i-a întărit un “sentiment de optimism” cu privire la ceea ce ar putea realiza. El a declarat reporterilor că “calculul” privind un al doilea mandat a fost finalizat și că intenționează să candideze. Un anunț, a spus el, va veni “relativ curând”.

Întrebat din nou luni, Biden a răspuns: “V-am spus că plănuiesc să candidez. Vă voi anunța foarte curând”, scrie The Guardian. Fan al simetriei și al nostalgiei, Biden și-a anunțat campania din 2024 cu un videoclip în care își prezintă viziunea, așa cum a făcut în 2019.

ADVERTISEMENT

Președintele urmează să vorbească marți la Conferința legislativă americană a sindicatelor din America de Nord din domeniul construcțiilor din Washington, un ecou al primului său eveniment de campanie din 2019, când a vorbit la o sală sindicală din Pittsburgh.

Echipa de campanie a lui Joe Biden

La sfârșitul săptămânii trecute, presa americană a relatat că Joe Biden a ales-o pe Julie Chavez Rodriguez, consilierul său principal de la Casa Albă, ca director de campanie. Într-un comunicat de presă care însoțește videoclipul de lansare de marți, Biden a confirmat selecția lui Rodriguez, democrată cu vechime, care are legături cu fostul președinte Barack Obama și cu vicepreședintele Kamala Harris.

Restul echipei de top a lui Biden pentru 2024 a prins, de asemenea, contur. Quentin Fulks, care a fost anterior director de campanie al senatorului din Georgia Raphael Warnock într-o cursă atent urmărită anul trecut, va fi adjunctul lui Rodriguez.

Co-președinții naționali ai campaniei – liderii inițiali care vor fi cheia organizării pe teren și a eforturilor de voluntariat – sunt unii dintre cei mai stridenți și mai vechi susținători ai lui Biden. Printre aceștia se numără Jim Clyburn, congresmanul din Carolina de Sud, a cărui susținere este creditată pe scară largă ca fiind cea care l-a propulsat pe Biden spre nominalizare în 2020; guvernatorul democrat al statului Michigan, Gretchen Whitmer; Chris Coons și Lisa Blunt Rochester, legiuitori din statul natal al lui Biden, Delaware.

Democrații, reticenți în privința lui Joe Biden 2024, dar nu văd altă opțiune

Democrații sunt puțin entuziasmați în privința alegerii lui Joe Biden drept candidat, dar mulți cred că el ar putea fi cea mai bună speranță de a preveni un al doilea mandat pentru Donald Trump și de a lupta împotriva extremismului

Sondajele și zeci de interviuri arată că majoritatea membrilor partidului său nu dorește ca el să fie candidatul lor. Dar lipsa de entuziasm este temperată de un alt motiv larg răspândit care lucrează în favoarea lui Biden: hotarârea de a împiedica un al doilea mandat al lui Donald Trump sau ascensiunea unui alt politician asemănător lui Trump.

The Washington Post a realizat interviuri în ultimele săptămâni cu peste 130 de democrați din cinci state care au alimentat victoria lui Joe Biden în 2020. Într-o gamă largă de grupuri demografice și ideologice care alcătuiesc coaliția democrată, reacțiile au dezvăluit un partid care îl acceptă pe Biden ca purtător al stindardului său, dar cu reticență.

Pe parcursul a opt sondaje naționale din 2022 și 2023, o medie de 38% dintre democrați doreau ca Biden să fie candidatul prezidențial al partidului în 2024 – în timp ce o majoritate de 57% doreau să nominalizeze pe altcineva.

În timpul primului mandat al lui Trump, o medie de 73% dintre republicani au dorit ca GOP să îl numească din nou candidat. O medie de 75% dintre democrați au vrut să îl numească din nou pe Barack Obama în timpul primului său mandat prezidențial. Nu există niciun indiciu, în acest stadiu incipient, că Biden se va confrunta cu vreun contracandidat major în alegerile primare.

Biden a arătat în 2020 o capacitate de a atrage sprijinul independenților care s-au îndepărtat de GOP. Dar el a avut, de asemenea, o susținere puternică din partea alegătorilor partidului său, pe care va trebui să îi revigoreze în 2024.

Îngrijorări legate de vârsta lui Joe Biden

Democrații intervievați au declarat, în general, că îl văd pe Biden ca pe un președinte eficient, dar și-au exprimat frustrarea față de unele promisiuni nerespectate, neliniștea cu privire la capacitatea sa de a înțelege prioritățile unei țări în curs de diversificare și, în mod curent, neliniștea legată de vârsta lui Biden.

La 80 de ani, Biden este deja cel mai în vârstă președinte american din toate timpurile, iar la sfârșitul unui al doilea mandat ar avea 86 de ani. Mulți s-au declarat îngrijorați de faptul că ar putea fi ușor caricaturizat de critici, în special dacă va fi pus în fața unui adversar mai tânăr și mai dinamic.

Îngrijorările vin după ceea ce administrația a catalogat drept o perioadă productivă din punct de vedere istoric. Biden a promulgat o serie de priorități democrate, inclusiv un pachet de ajutor pentru pandemie, o măsură de reparare și înlocuire a infrastructurii îmbătrânite și o legislație de mare anvergură care vizează combaterea schimbărilor climatice, creșterea competitivității americane și stoparea inflației.

Aproape toți democrații intervievați de The Post au declarat că ar vota pentru Biden în cadrul unor alegeri generale, iar unii au recunoscut că, deși este departe de a fi prima lor alegere, el ar putea fi cea mai bună opțiune pentru momentul actual – un contrast față de un Partid Republican care promovează nemulțumirea și combativitatea.

Trump a emis mesaje răzbunătoare pe măsură ce pericolul juridic care îl vizează s-a intensificat. Iar guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care a declarat război stângii și a promulgat politici polarizante, se profilează ca fiind cel mai formidabil rival republican al lui Trump. La 76 de ani, Trump se confruntă, de asemenea, cu întrebări legate de faptul că este prea bătrân pentru a fi un președinte eficient, spre deosebire de DeSantis, care are 44 de ani.

Biden este singura persoană care l-a învins pe Trump în alegeri naționale, dar mulți democrați l-au văzut ca pe un președinte interimar care va face loc unei noi generații de lideri. Împreună, aceste dinamici au pregătit terenul pentru o întrebare centrală cu care se vor confrunta democrații la următoarele alegeri: va fi frica de extremismul republican suficient pentru a depăși anxietatea față de Biden?

ADVERTISEMENT
Tags: