News

Joe Biden, despre ultimele trei obiecte doborâte de SUA: ”Nu erau de spionaj”. Ce spune despre balonul chinezesc

Joe Biden a susținut, joi, o conferință de presă în care a oferit explicații despre ultimele trei obiecte doborâte de SUA. Liderul american a vorbit și despre balonul chinezesc.
16.02.2023 | 23:18
Joe Biden despre ultimele trei obiecte doborate de SUA Nu erau de spionaj Ce spune despre balonul chinezesc
Joe Biden, declarații despre obiectele neidentificate doborâte de armata SUA: ”Nimic nu sugerează că ar fi de spionaj”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Joi, la Washington, președintele Joe Biden a avut o primă apariție în fața presei după multitudinea de incidente aeriene care au avut loc în ultimele zile pe cerul Statelor Unite ale Americii și Canadei.

Joe Biden, declarații despre obiectele neidentificate doborâte de armata SUA: ”Nimic nu sugerează că ar fi de spionaj”

În fața jurnaliștilor și a poporului american, Joe Biden a avertizat că va da ordin să fie doborât orice obiect aerian care ar putea amenința securitatea SUA. El a făcut referire directă la balonul chinez care a traversat SUA luna trecută, balon după care au fost depistate alte trei obiecte misterioase în spaţiul aerian american.

ADVERTISEMENT

Președintele SUA a spus că administrația de la Casa Albă ”a acționat rapid și cu precauție” atunci când a ordonat doborârea a trei obiecte aeriene neidentificate care zburau deasupra spațiului aerian nord-american în weekendul trecut.

În timp ce armata americană încă depune eforturi pentru recuperarea obiectelor, iar oficialii americani de informații încă le evaluează, Joe Biden a spus că nimic nu sugerează în prezent că acestea au legătură cu programul de supraveghere al Chinei sau că ar fi vehicule de supraveghere din alte țări.

ADVERTISEMENT

Vreau să transmit un mesaj extrem de clar. Dacă vreun obiect reprezintă o amenințare la adresa siguranței și securității poporului american, îl voi da jos”, a spus Biden, în conferința de presă, notează ABCNews.

Joe Biden nu își cere scuze după doborârea balonului chinezesc

Despre balonul de supraveghere al Chinei, Joe Biden a spus: ”Nu îmi cer scuze pentru că am dat ordin să fie doborât acel balon”. Pe aceeași temă a relațiilor cu China, liderul SUA a mai spus: ”De la începutul administrației mele căutăm concurența, nu conflictul cu China. Nu căutăm un nou război rece”.

ADVERTISEMENT

De notat că balonul care a traversat teritoriul SUA între 28 ianuarie și 4 februarie a răcit și mai mult relațiile dintre SUA și China. Pe plan intern, Biden a fost criticat de republicani pentru că nu a luat măsuri pentru a doborî balonul mai devreme, deși a spus că a ordonat ca acesta să fie doborât cât mai curând posibil.

”Am așteptat până când a fost în siguranță deasupra apei, atât pentru protecția civililor, cât și să recuperăm componente substanțiale pentru analize suplimentare. Am transmis prin asta un mesaj clar: încălcarea suveranității noastre este inacceptabilă. Vom acționa pentru a ne proteja țara și am făcut-o”, a spus Biden.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Biden a mai spus că va discuta cu preşedintele chinez Xi Jinping: ”Sper să pot vorbi cu preşedintele Xi şi să analizăm aprofundat această chestiune, dar nu-mi voi cere scuze că am doborât acest balon”, a mai adăugat Biden.

ADVERTISEMENT