News

Joe Biden, întâlnire cu liderul Chinei, Xi Jinping? Planul Casei Albe pentru luna noiembrie

Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping s-ar putea întâlni în curând la un eveniment internațional. Planul Casei Albe.
06.10.2023 | 08:08
Joe Biden intalnire cu liderul Chinei Xi Jinping Planul Casei Albe pentru luna noiembrie
Joe Biden plănuiește o întâlnire cu omologul chinez Xi Jinping. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Presa din SUA scrie că Washington-ul a început să facă planuri pentru o întâlnire în luna noiembrie între președintele Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping. Unde ar putea avea loc evenimentul de o importanță majoră.

Joe Biden plănuiește o întâlnire cu omologul chinez Xi Jinping. Unde ar putea avea loc evenimentul

Casa Albă încearcă o stabilizare în relația cu China. Potrivit unor oficiali cu rang înalt ai administrației americane, citaţi de The Washington Post, americanii sunt încrezători că o întâlnire față în față Joe Biden – Xi Jinping ar putea avea loc luna viitoare.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii de peste ocean au scris, joi, că oficialii de la Washington plănuiesc ca această întâlnire să aibă loc la San Francisco. Orașul american va găzdui în noiembrie summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

Prin această întâlnire, se încearcă o stabilizare în relația dintre cele mai puternice două țări ale lumii. Momentan, nimic nu a fost confirmat, dar Biden așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu liderul chinez, potrivit unui înalt oficial al administrației americane.

ADVERTISEMENT

De altfel, președintele american a spus recent că speră să vorbească cu Xi în curând. Beijingul încă nu a anunțat în mod oficial dacă va lua parte sau nu la summitul APEC.

Aceasta ar fi prima întâlnire dintre cei doi, după cea de la summitul G20 din noiembrie 2020. Recent, Xi nu s-a prezentat la summitul G20 de la New Delhi, India. Biden și-a exprimat public dezamăgirea în acest sens.

ADVERTISEMENT

Președintele SUA, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit ultima oară în Bali

Prima și singura întâlnire dintre Joe Biden și Xi Jinping din postura de lideri ai SUA și China a avut loc pe 14 noiembrie 2022, în Bali. Atunci, cei doi lideri şi-au strâns mâinile în faţa jurnaliștilor din Indonezia, într-un hotel. Evenimentul a fost consemnat în ajunul summitului G20.

După acest eveniment, relațiile Washington – Beijing s-au răcit. La începutul anului 2023, au existat uriașe tensiuni diplomatice între cele două țări. S-a întâmplat asta după ce SUA a doborât un balon spion chinez în largul coastei Carolinei.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, actul Chinei a fost caracterizat de oficialii americani drept o încălcare clară a dreptului internațional. Acest episod a pus în pericol relațiile viitoare dintre China și SUA și a făcut ca secretarul de stat să amâne o călătorie planificată în China.

ADVERTISEMENT