Sport

Jose Mourinho, prima finală de cupă europeană pierdută în carieră. Sevilla i-a pus capac lui ”The Special One”

Jose Mourinho a pierdut finala de cupă europeană din carieră, după ce AS Roma a fost învinsă la loviturile de departajare de Sevilla în ultimul act al Europa League.
01.06.2023 | 01:08
Jose Mourinho prima finala de cupa europeana pierduta in cariera Sevilla ia pus capac lui The Special One
Jose Mourinho a primit o lovitură teribilă după ce AS Roma a fost învinsă de Sevilla la loviturile de departajare în ultimul act din Europa League, aceasta fiind prima finală europeană pe care tehnicianul portughez o pierde în carieră. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT
31-05-2023
22:16

A căzut mitul Mourinho

Jose Mourinho a primit o lovitură teribilă după ce AS Roma a fost învinsă de Sevilla la loviturile de departajare în ultimul act din Europa League, aceasta fiind prima finală europeană pe care tehnicianul portughez o pierde în carieră.

Până la acest moment, ”The Special One” avea cinci victorii din tot atâtea finale jucate. Totul a început cu un FC Porto – Celtic 3-2 în Cupa UEFA din 2003 și a continuat cu FC Porto – AS Monaco 3-0 în Champions League 2004, Inter – Bayern Munchen 2-0 în Champions League 2010, Manchester United – Ajax 2-0 în Europa League 2017 și AS Roma – Feyenoord 1-0 în Conference League 2022.

Jose Mourinho visează la al șaselea trofeu în cupele europene din tot atâtea finale, înainte de ultimul act cu Sevilla din Europa League. Antrenorul portughez are un parcurs demn de invidiat.

Jose Mourinho, în fața unei performanțe remarcabile cu AS Roma

După ce a câștigat UEFA Europa Conference League în sezonul trecut cu AS Roma, Jose Mourinho e aproape de încă un trofeu, în fața specialistei competiției, FC Sevilla, aflată și ea la a cincea finală.

ADVERTISEMENT

Contestat și apostrofat de mulți fani ai fotbalului, dar și de cei implicați direct în fenomen, Jose Mourinho a demonstrat în cupele europene că este unul dintre cei mai mari antrenori din lume și faptul că știe să pregătească excelent o finală, indiferent de competiție.

Celebrul antrenor nu știe ce înseamnă să piardă o finală europeană și a reușit să câștige deja de două ori Liga Campionilor, o dată Cupa UEFA, Europa League și Conference League, au notat cei de la UEFA.com, care i-au dedicat un articol special.

ADVERTISEMENT

Jose Mourinho a ratat totuși de 2 ori câștigarea Supercupei Europei, singurul trofeu care îi lipsește din palmares

Singurul moment în care Jose Mourinho a simțit gustul amar al înfrângerii într-o finală a fost în 2013 cu Chelsea, când a pierdut Supercupa Europei și patru ani mai târziu cu Manchester United.

De altfel, acesta este și singurul trofeu care îi lipsește din vitrină, alături de trofeul Campionatului Mondial al Cluburilor, însă cele două nu au importanță atât de mare ca restul.

ADVERTISEMENT

Cele 5 mari finale câștigate de antrenorul portughez

Prima finală câștigată a fost în sezonul 2003-2004, când Mourinho reușea o surpriză uriașă și câștiga Champions League după o victorie fără drept de apel în fața celor de la AS Monaco, scor 3-0. Lusitanii au eliminat pe rând Manchester United, Lyon și Deportivo La Coruna.

A urmat încă un triumf în Liga Campionilor în sezonul 2009-2010, după o finală în fața lui Bayern Munchen, câștigată cu 2-0 după golurile de senzație ale lui Diego Milito.

ADVERTISEMENT

Jose Mourinho a cucerit pentru prima dată Europa League în sezonul 2016-2017 cu Manchester United, după o finală cu Ajax Amsterdam, scor 2-0, deși „diavolii roșii” s-au calificat în competiție doar datorită faptului că au câștigat Cupa Angliei.

Portughezul a mai bifat un succes important și la AS Roma, în sezonul trecut, când „romanii” au cucerit UEFA Europa Conference League după 1-0 cu Feyenoord. Acela a fost moment în care Jose Mourinho a decis să își prelungească înțelegerea și să mai rămână cel puțin un an în „Cetatea Eternă”.

Reușita a marcat cel mai important trofeu european din istoria lui AS Roma, primul după finala cu Inter din 1961 în Cupa Orașelor Târguri. Rămâne de văzut dacă Mourinho va putea să readucă din nou gloria la Roma și să scrie una dintre cele mai frumoase pagini din istoria clubului în finala cu Sevilla.

ADVERTISEMENT