News

Judecătoarea din dosarul 2 Mai, protejată de colegi, după ce părinții au cerut îndepărtarea ei. ”Nu se poate reține orice nemulțumire”

Cererea de recuzare formulată de rudele victimelor lui Vlad Pascu împotriva judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai a fost respinsă.
21.03.2024 | 09:03
Judecatoarea din dosarul 2 Mai protejata de colegi dupa ce parintii au cerut indepartarea ei Nu se poate retine orice nemultumire
Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, este judecat la Mangalia, de către magistratul Ioana Ancuța Popoviciu, pe care părinții victimelor îl contestă / Colaj foto: Fanatik / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Inquam Photos, Octav Ganea / Facebook
ADVERTISEMENT

Rudele victimelor din accidentul de la 2 Mai au cerut schimbarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, după gafa comisă la prima ședință, în care a întrebat dacă în sală este prezent unul dintre studenții uciși de Vlad Pascu.

Părinții lui Sebi au cerut schimbarea judecătoarei pentru neglijență

La finalul săptămânii trecute, Judecătoria Mangalia a respins cererea de recuzare formulată de rudele celor doi studenți uciși cu mașina de Vlad Pascu. Soluția a fost dată în cameră de consiliu de către un judecător, coleg al Ioanei Ancuța Popoviciu. FANATIK a consultat motivarea deciziei.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului, părțile civile din acest dosar au arătat că ”doamna judecător – președinte al completului P2 din cadrul Judecătoriei Mangalia, a dat dovadă de neglijență în administrarea dosarului atribuit spre soluționare în momentul în care, procedând la apelul părților, a strigat una dintre persoanele decedate în vederea prezentării cărții de identitate”.

Persoana pe care a strigat-o judecătoarea din dosarul accidentului de la 2 Mai este Sebastian Andrei Olariu, care și-a pierdut viața în noaptea de 18/19 august 2023. În sală erau părinții lui, care au izbucnit în plâns.

ADVERTISEMENT

”A decedat o victimă?”, a întrebat judecătoarea nedumerită. ”Au decedat două”, i s-a răspuns din sală.

Pentru a schimba judecătoarea, rudele ar fi trebuit să demonstreze lipsa de imparțialitate

După acest episod, rudele victimei au solicitat desemnarea aleatorie a unui alt judecător din cadru secției penale a Judecătoriei Mangalia.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, părţile civile şi-au exprimat neîncrederea în efectuarea actelor de justiţie într-o modalitate temeinică şi legală, apreciind că faptele doamnei judecător încalcă caracterul echitabil al procesului penal şi dovedind pe deplin neglijenţă în instrumentarea dosarului”, se mai arată în dosar.

Solicitanții cererii de recuzare au invocat un articol din Codul de procedură penală care statuează că ”judecătorul este incompatibil dacă există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea lui este afectată”.

ADVERTISEMENT

De ce a fost refuzată recuzarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai

Răspunsul instanței a fost că, din punct de vedere legal, nu sunt întrunite cerințele legate de admiterea cererii de recuzare. ”Aceste cazuri de recuzare sunt de strictă interpretare şi nu pot fi reţinute pentru orice nemulţumire a părţilor”, a spus magistratul.

Judecătorul a mai amintit că ”părţile civile şi-au exprimat nemulţimirea în legătură cu atitudinea doamnei judecător, arătând totodată faptul că au apărut în spaţiul public diferite opinii și comentarii”, însă acest lucru nu este suficient pentru a fi admisă cererea de recuzare.

Mai exact, criticile venite din partea reclamanților țin de ”pregătirea profesională a doamnei judecător”, însă aceasta ”nu și-a exprimat părerea asupra soluției ce ar putea fi pronunțată în cauză”, iar din această cauză nu se poate invoca recuzarea.

”Dacă s-ar accepta contrariul, orice parte nemulţumită de conduita unui anume judecător ar face o cerere de recuzare prin care ar urmări înlăturarea acestuia de la judecarea cauzei, lucru care este de neacceptat într-un stat de drept”, se mai arată în motivare.

Părinții, sfătuiți să sesizeze Inspecția Judiciară

Magistratul i-a sfătuit pe părinții victimelor ca în situația în care hotărârea pe care judecătorul o va pronunța în dosarul accidentului de la 2 Mai îi va nemulțumi, aceștia pot urma căile legale de atac. Pentru motive ce țin de conduita și pregătirea judecătorului, există, însă, instituții care pot fi sesizate și care pot pot analiza prestația acestuia, de exemplu Inspecția Judiciară (care a și fost sesizată în acest caz).

Din aceste motive, cererea de recuzare a judecătorului din dosarul accidentului de la 2 Mai a fost respinsă, decizia fiind fără cale de atac.

Parchetul a cerut mutarea dosarului de la Judecătoria Mangalia

La câteva zile distanță, respectiv luni, 19 martie, pe rolul Curții de Apel Constanța a fost înregistrată o cerere de strămutare a dosarului. Cererea a fost formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, care a instrumentat cazul lui Vlad Pascu.

Strămutarea poate fi cerută doar pentru motive de ”bănuială legitimă” (atunci când este formulată de părți) sau de ”siguranță publică” (poate fi formulată doar de către procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție).

Bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există o îndoială referitoare la imparțialitatea judecătorului sau dacă există anumite ”relații conflictuale locale”. Motivul de siguranță publică se referă la ”împrejurări excepționale” care presupun că judecata procesului într-o anumită locație ar putea duce la tulburarea ordinii sociale.

ADVERTISEMENT
Tags: