News

Județele în care masca este obligatorie și în spațiile deschise. Regulile din fiecare județ

31.07.2020 | 18:53
Judetele in care masca este obligatorie si in spatiile deschise Regulile din fiecare judet
Masca a devenit obligatorie într-un sfert din județele României/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Zece județe au instituit până acum obligativitatea purtării măștii de protecție și în spațiile deschise, în condițiile apariției unor focare locale de coronavirus. Fiecare dintre aceste județe au stabilit reguli specifice de implementare a măsurii, scrie G4Media.

O decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență permite fiecărui  comitet județean să decid când și unde este instituită obligativitatea măștii de protecție și în spațiile deschise, la propunerea direcției județene de sănătate publică.

ADVERTISEMENT

Acestea pot stabili și tipurile de spații publice unde se instituie obligativitatea precum și durata acesteia.

Argeș, primul județ unde masca este obligatorie

De miercuri dimineață, toți locuitorii de  peste 5 ani din județul Argeș trebuie să poartă mască atât în spațiile publice închise, cât și cele în aer liber, dacă sunt prezente mai  mult de două  persoane. Tot de miercuri a fost impusă purtarea măștii de protecție în toate zonele aglomerate din județul Dâmbovița.

ADVERTISEMENT

În Galați, obligativitatea purtării  măștii intră în vigoare începând de la 1 august, cu excepția copiilor sub 5 ani. Mai sunt scutite și persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută.

În Brașov, masca este obligatorie de sâmbătă în pieţe şi târguri, precum şi pe arterele pietonale intens circulate, potrivit unei decizii a Comitetului  Județean pentru Situații de Urgență. În Vâlcea au fost stabilite locurile unde este obligatorie purtarea măștii, indiferent de gradul de

ADVERTISEMENT

Obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise din județul Iași a fost instituită pentru perioada 1-14 august.

În Prahova au fost stabilite două intervale orare, 07.00-11.00 și 15.00-23.00, în care masca trebuie  purtată de persoanele care se află în spații publice deschise precum pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice.

ADVERTISEMENT

Masca este  obligatorie încă de joi, în județul Buzău, în pieţe, târguri, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice.

De la 1 august, masca trebuie  purtată în zonele de promenadă din toate stațiunile din județul Constanța, între orele 18-24. Fără stabilirea unui interval orar, obligația include și locurile potențial aglomerate: piețe, oboare, târguri, curțile exterioare lăcașelor de cult, peroanele gărilor, stațiile de autobuz.

Și autoritățile din Vrancea au stabilit locurile în care masca este obligatorie începând de sâmbătă: pieţe, târguri şi oboare, staţii de autobuz, gări şi autogări, în parcările magazinelor, în timpul procesiunilor religioase, în curtea bisericii, parcuri, grădini publice şi zone de agrement.

Pe lângă aceste județe care au impus obligativitatea măștii, Comitetul municipal pentru situații de urgență din orașul Călărași a emis  o hotărâre prin care utilizarea măștii este doar recomandată, nu impusă.

ADVERTISEMENT