News

Jumătate de țară, lovită de inundații. Sute de persoane evacuate și zeci de case afectate. Video

25.06.2020 | 11:44
Jumatate de tara lovita de inundatii Sute de persoane evacuate si zeci de case afectate Video
ADVERTISEMENT

Ploile torențiale și viiturile au făcut ravagii în multe zone din țară și în ultimele 24 de ore.

Sute de case au fost inundate și zeci de oameni evacuați din calea puhoaielor, după ce mai multe râuri și pârâuri au ieșit din matcă.

ADVERTISEMENT

În continuare, se înregistrează și victime, dar și persoane care au fost date dispărute după ce au fost luate de viituri.

România, lovită de inundații. Sute de persoane evacuate și zeci de case afectate

Conform autorităților, ploile abundente au produs inundații în 39 de localități din 19 judeţe, sute de case, curţi şi subsoluri fiind inundate. De asemenea, peste 100 de persoane au fost evacuate și nu au putut reveni la caselor lor, aflate în pericol.

ADVERTISEMENT

”Aversele torenţiale au produs inundaţii în 39 de localităţi din 19 judeţe. În ultimele 24 de ore, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 102 case, 151 de curţi şi 236 beciuri/subsoluri.

Cele mai afectate judeţe de aversele torenţiale sunt Bistriţa-Năsăud şi Hunedoara. De asemenea, cele 152 de persoane evacuate preventiv din locuinţe, la data de 23 iunie a.c., rămân relocate, temporar, la rude şi în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, astfel: 81 persoane în loc. Baranca/BT, 40 persoane în mun. Aiud/AB, 26 persoane în loc. Rodna/BN, 3 persoane în loc. Feneş şi loc. Teregova/CS şi 2 persoane în loc. Valea Vişeului/MM”, anunţă IGSU, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Județul Alba, lovit de furia apelor

După Aiud, apele au revenit în județul Alba, de această dată într-o localitate rurală. Într-o jumătate de oră, un sat întreg, Sânmiclăuș, a fost acoperit de ape. Un pârâu care a atins cote istorice a ieşit din albie.

Din spusele sătenilor, viitura a atins şi 3 metri înălţime. Oamenii şi-au luat copiii și s-au refugiat în locuri sigure. VIDEO.

ADVERTISEMENT

Inundații grave au fost și în Bistrița-Năsăud, acolo unde sute de gospodării din peste 20 de localități au fost inundate. Cel mai rău a fost la Rodna, unde pâraiele pe care în mod normal localnicii le trec la pas au devenit extrem de periculoase. Oamenii au fost evacuaţi.

Inundațiile au lovit și în Hunedoara

De Sânziene a fost o zi grea și pentru mai mulți locuitori din județul Hunedoara. Aproape 50 de pompieri militari au intervenit în localitățile Bățălar, Streisângeorgiu, Aurel Vlaicu și Râu Mic pentru evacuarea apei din peste 40 de gospodării ale populației aflate în zonele afectate.

”Drumul județean 668 care face legătura dintre localitățile Streisângeorgiu și Bățălar a rămas ore bune impracticabil pe ambele sensuri, fiind blocat pentru formarea unei breșe de scurgere pentru evacuarea apei din zona inundată”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Traficul rutier a fost blocat pe 2 drumuri județene (DJ 668 și DJ 668A/HD), restricționat pe 1 drum județean (DJ 153/MS) și a fost temporar blocat pe 3 drumuri naționale (DN 10/CV, DN 28/IS și DN 17B/NT) și 1 drum județean (DJ 142/MS).

Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 10 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 7 județe (BT, BV, BZ, CV, HD, HR, IS și NT).

ADVERTISEMENT