News

Jumătate dintre cei infectați cu COVID-19 nici nu știau că sunt pozitivi. “Încă nu ne explicăm cum se poate întâmpla una ca asta!”

01.06.2020 | 15:57
Jumatate dintre cei infectati cu COVID19 nici nu stiau ca sunt pozitivi Inca nu ne explicam cum se poate intampla una ca asta
ADVERTISEMENT

Studiile confirmă faptul că din ce în ce mai mulți infectați cu noul coronavirus nu au niciun fel de simptom, iar specialiștii susțin că purtarea măștii este cu atât mai importantă cu cât am putea fi purtători ai virusului fără să știm măcar. 

Jumătate dintre cei infectați cu COVID-19 nici nu știau că sunt pozitivi?

Guardian scrie despre cazul lui Noopur Raje și al soțului ei. El este medic oncolog al unui spital din Boston și s-a infectat cu virusul COVID-19. Noopur a avut grijă timp de o săptămână de soțul ei, înainte de a intra la terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Iar când și-a făcut testul de coronavirus și ea a ieșit pozitiv, însă nu îi venea să creadă pentru că nu avea niciun simptom: “Soțul meu a fost foarte bolnav. A fost la terapie intensivă, iar în spital a stat 10 zile. Eu, deși am fost infectată, nu am avut deloc simptome. Nu am nicio idee de ce am răspuns atât de diferit”, spune Noopur.

A fost nevoie de două luni pentru ca soțul lui Raje să se recupereze. În corpul lui Noopur, virusul a rămas foarte mult timp, dar ea nu a simțit nimic. Corpul ei nu a avut nici un răspuns imun împotriva infecției.

ADVERTISEMENT

“Unii oameni pot să ducă virusul și să nu aibă niciun simptom, în timp ce alții dezvoltă simptome foarte severe”

La un test pentru anticorpi, soțul lui Raje a avut un nivel foarte mare de anticorpi împotriva virusului, în timp ce ea nu a avut un nivel mai ridicat de anticorpi, lucru greu de înțeles pentru cercetători.

“Unii oameni pot să ducă virusul și să nu aibă niciun simptom, în timp ce alții dezvoltă simptome foarte severe. Nu cred că este o diferență în sistemul imunitar, însă nici doctorii nu ne-au spus care este explicația”, a spus Raje Noopur.

ADVERTISEMENT

Studiile epidemiologice dezvăluie că numărul persoanelor care pot transmite infecția, ele rămânând asimptomatice, este mai mare decât se credea inițial. Oamenii de știință consideră că acești oameni au contribuit la răspândirea virusului la centrele de bătrâni, atât de afectate peste tot în lume. Astfel, purtarea măștii capătă o importanță și mai mare în evitarea răspândirii virusului.

Însă, faptul că oamenii asimptomatici pot răspândi o infecție nu este o surpriză. Există multe virusuri care, de-a lungul timpului au fost răspândite de persoane care nu aveau simptome. Printre exemple sunt: febra tifoidă, malaria sau HIV se pot răspândi de la persoane asimptomatice. Cercetările au arătat până la 12 viruși care pot fi răspândiți fără niciun simptom prezent.

ADVERTISEMENT

“Pentru orice virus sau bacterie, faptul că un om e infectat dar nu și bolnav reprezintă o modalitate excelentă de a persista și de a se răspândi”

Din perspectiva virusului, acest lucru are un sens evolutiv: “Pentru orice virus sau bacterie, faptul că un om este infectat dar nu și bolnav este o modalitate excelentă de a persista și de a se răspândi”, susține Rein Houben, un cercetător în boli infecțioase de la un institut londonez.

Însă, în momentul în care COVID-19 a fost identificat la începutul anului, majoritatea oficialilor din domeniul sănătății nu au ținut cont de amenințarea reprezentată de transmiterea asimptomatică. Asta se datorează faptului că asociau noul coronavirus cu gripa, care sugerează că doar 5% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice.

Drept urmare, testările la scară largă pentru despistarea de cazuri COVID-19 asimptomatice nu au fost puse în aplicare decât foarte târziu: “Am avertizat pe 24 ianuarie că asimptomaticii ar putea reprezenta un mod de răspândire pentru COVID-19, însă acest lucru a fost ignorat la vremea respectivă.

De atunci, mai multe țări au raportat cazuri asimptomatice, care nu au prezentat niciodată simptome evidente, dar au transmis virusul.”, spune Bill Keevil, profesor de la Universitatea din Southampton.

Aproape jumătate dintre cazurile de la nivel global de COVID-19 sunt asimptomatice

Primul caz identificat de transmitere asimptomatică a COVID-19 a avut loc la începutul lunii ianuarie, când un călător din Wuhan a transmis virusul la cinci membri ai familiei din părți diferite ale orașului Anyang. După ce a fost testat pozitiv, el a rămas asimptomatic pe toată perioada de 21 de zile în care a fost urmărit.

Oamenii de știință nu pot susține că persoanele asimptomatice sunt la fel de contagioase ca și cele care prezintă simptome: “Știm că nu trebuie să tușești pentru a transmite virusul. Poate fi transmis prin vorbire, cântat, chiar și suflarea în unele instrumente”, a spus Rein Houben.

Din ianuarie, a existat o preocupare deosebită de a identifica asimptomaticii. Un studiu făcut în orașul italian Vo a arătat că 43% dintre cazuri erau asimptomatice. Însă, o anchetă epidemiologică făcută pe portavionul Theodor Roosevelt, unde s-au înregistrat mai multe cazuri, a arătat că 58% dintre ele erau asimptomatice.

Aproximativ 48% dintre cele 1046 de cazuri COVID-19 de pe portavionul Charles de Gaulle s-au dovedit asimptomatice, în timp ce pe vazul de croazieră Diamond Prince, 46% dintre cei 712 oameni depistați pozitiv cu COVID-19 nu au avut niciun simptom:

“Toate probele par să indice o proporție de infecții asimptomatice de aproximativ 40% la scară largă. Proporția are însă o variabilă importantă: vârsta. Aproape toți copiii infectați par să rămână asimptomatici, însă nu același lucru se poate spune și despre cei în vârstă”, susține Rein Houben.

“Când vine vorba de controlul virusului, nu ne putem baza doar pe auto-izolarea cazurilor asimptomatice”

Medicul susține că, deoarece majoritatea persoanelor asimptomatice nu știu că sunt infectate, este puțin probabil să se auto-izoleze, astfel că ei contribuie la răspândirea masivă a virusului, mai ales în centrele de persoane fără adăpost sau în casele de îngrijire a bătrânilor.

Houben consideră că este nevoie de o terstare permanentă a persoanelor din astfel de centre, inclusiv penitenciare sau unități psihiatrice: “Când vine vorba de controlul virusului, nu ne putem baza doar pe auto-izolarea cazurilor asimptomatice. Mergând mai departe, avem nevoie de teste care să includă și persoanele fără simptome”.

Din februarie, țara care a avut cel mai mare succes în oprirea răspândirii asimptomatice este Coreea de Sud. Înarmați cu un regim riguros de urmărire și testare a subiecților, cu zeci de centre de testare în toate orașele mari, coreenii au pus în aplicare strategii specifice pentru a-i urmări și pe asimptomatici.

“Odată identificate, tuturor persoanelor asimptomatice li se cere să se autoizoleze până când vor fi testate negativ”

“Odată identificate, tuturor persoanelor asimptomatice li se cere să se autoizoleze până când vor fi testate negativ. Oficialii serviciilor de sănătate îi verifică de două ori pe săptămână și le monitorizează simptomele”, spune Eunha Shim, epidemiolog de la Universitatea Soongsil din Seul.

Coreea de Sud încearcă să prevină al doilea val de infecții, iar strategia privind răspândirea virusului cu ajutorul persoanelor asimptomatice este una dintre principalele priorități. Purtarea măștii este obligatorie în orice moment în afara casei.

  • 11.503 cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în Coreea de Sud
  • 271 de decese au înregistrat sud-coreenii
ADVERTISEMENT
Tags: