Sport

Kimi Raikkonen refuză să îngenuncheze pentru Black Lives Matter. “Nu există rasism în Formula 1!”

10.07.2020 | 12:25
Kimi Raikkonen refuza sa ingenuncheze pentru Black Lives Matter Nu exista rasism in Formula 1
ADVERTISEMENT

Unul dintre veteranii Formulei 1, finlandezul Kimi Raikkonen, care la 40 de ani, continu să concureze alergând pentru echipa Alfa Romeo, nu este de acord să fie obligat să îngenuncheze în semn de solidaritate cu mişcarea Black Lives Matter.

Formula 1 a revenit la viaţă cu prima cursă din acest sezon, primul dintre cele două MP ale Austriei, câştigat de un alt finlandez, Valtteri Bottas. Pentru a se încheia acest sezon şi a se decerna titlul mondial este necesar să se desfăşoare minim opt curse.

ADVERTISEMENT

La acest prim Mare Premiu, înaintea cursei, britanicul Lewis Hamilton a reuşit să convingă alţi 13 piloţi să îi urmeze exemplul de a îngenunchea pentru mişcarea Black Lives Matter.

Kimi Raikkonen refuză să îngenuncheze pentru Black Lives Matter. “Nu există rasism în Formula 1!”. Imagine dinainte de MP al Austriei. Foto: The Sun.co.uk

Kimi Raikkonen şi alţi cinci piloţi au refuzat să îngenuncheze pentru Black Lives Matter

Însă alţi şase piloţi, în frunte cu Kimi Raikkonen, au refuzat să facă acest gest, susţinând că respectă alegerile colegilor de circuit, dar nimeni nu poate fi obligat să copieze deciziile altora, el fiind singurul care ia hotărârea.

ADVERTISEMENT

Raikkonen susţine că nu există rasism în Formula 1, nici unul dintre piloţi neavând vreodată vreo manifestare care să aibă conotaţie rasistă şi nu vede sensul acestui protest în branşa lor.

Finlandezul refuză să fie dirijat de altcineva

“Fiecare are dreptul de a proceda cum simte el. E puţin nebuneştte să pui astfel de probleme, dar asta arată cum decurg lucrurile, din păcate. Toţi piloţii sunt clar împotriva rasismului. 

ADVERTISEMENT

Sunt mai mult decât fericit să pot fi de folos în astfel de situaţii, dar nimeni nu îi poate spune altcuiva cum să procedeze. Fiecare trebuie să reacţioneze în modul cel mai confortabil cu putinţă lui.”

Lewis Hamilton renunţă la acest procedeu

La al doilea MP al Austriei, programat în acest weekend, britanicul Lewis Hamilton a anunţat că nu va mai îngenunchea nici el şi nu îi va îndemna nici pe ceilaţi piloţi să facă acest lucru.

ADVERTISEMENT

“Nu voi mai îngenuchia încă o dată. Va trebui să continuăm să luptăm pentru egalitate iar personal voi face tot ce pot în această direcţie. Nu e ţinta mea să pun genunchiul jos la fiecare cursă, dar sunt focusat pe două obiective: să câştig titlul mondial şi în acelaşi timp să lupt pentru drepturi egale.”

Leclerc şi Bottas, acuzaţi că au fugit din cantonament

În acelaşi timp a apărut un scandal între piloţi, după ce Charles Leclerc şi Valtteri Bottas au postat imagini sărbătorind departe de locul de rezidenţă al piloţilor în Austria, pe durata celor două premii. Leclerc a mers acasă, la Monte Carlo, unde s-a întâlnit cu mulţi fani, iar finlandezul a plecat să sărbătorească victoria alături de prietena sa, Tiffany Cromwell.

ADVERTISEMENT