Sport

Kirill Shevchenko, reprezentantul României în Grand Chess Tour: “Este ceva la care am visat de când eram copil”

Kirill Shevchenko, unul dintre șahiștii de top care vor lua startul la evenimentele sponsorizate de Superbet Foundation din cadrul Grand Chess Tour, a oferit un amplu interviu legat de activitatea sa și de șah în general
17.03.2024 | 10:20
Kirill Shevchenko reprezentantul Romaniei in Grand Chess Tour Este ceva la care am visat de cand eram copil
Kirill Shevchenko (stânga) îl înfruntă pe David Gavrilescu la Superbet Rapid & Blitz Varșovia 2022. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Grand Chess Tour, unul dintre cele mai importante circuite ale calendarului șahistic, este gata să revină în 2024. Iar România este, la fel ca în ultimii ani, parte importantă a competiției lansate de Garry Kasparov, cel mai mare șahist din toate timpurile. Superbet Chess Classic 2024, a doua etapă din cadrul Grand Chess Tour și singura din Europa de șah clasic, se va disputa la București în perioada 24 iunie – 6 iulie. În 2023, Garry Kasparov a oferit un amplu interviu pentru FANATIK.

Kirill Shevchenko, invitat și pentru ediția 2024 a circuitului Grand Chess Tour. Anul trecut a participat la Superbet Rapid & Blitz Varșovia

Superbet Foundation este sponsor principal al tuturor turneelor care se dispută în Europa. În afară de București, unde se joacă șah clasic, vom avea șah rapid și blitz la Zagreb și la Varșovia. Kirill Shevchenko, unul dintre cei mai talentați șahiști din noua generație, a debutat în 2022 în Grand Chess Tour.

ADVERTISEMENT

Jucătorul născut în Ucraina, care în prezent reprezintă România, a fost la turneul de anul trecut din Varșovia. Și este parte și în acest an din Grand Chess Tour. Kirill Shevchenko a oferit un interviu foarte interesant pentru pagina de LinkedIn a celor de la Superbet Foundation.

Superbet Foundation: Cum ai început să joci șah și ce te-a motivat să continui cu această carieră?

ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko: Când aveam 4 ani am primit un set de șah și așa a început călătoria mea. E simplu să fiu motivat pentru că pur și simplu iubesc șahul. Și mereu lucruri noi despre joc.

Kirill Shevchenko, despre viața de șahist profesionist: “Dedic antrenamentelor de șah 8 ore pe zi. Nu există nicio zi în care sunt liber complet”

Ce sfat ai da tinerilor șahiști care își încep acum călătoria?

Kirill: Cred că este foarte important să încerci să evite motoarele de șah. Și, în schimb, să își caute un antrenor bun care să îi ajute să înțeleagă jocul cu adevărat. Când eram începător, 90% din timp rezolvam exerciții tactice din cărți de șah. Asta chiar aș recomanda.

ADVERTISEMENT

Ne poți descrie cum arată o zi din viața ta și cum te împarți între antrenamentele de șah și alte activități?

Kirill: Mă trezesc foarte dimineață. Încerc să dedic antrenamentelor de șah strict 8 ore. Nu este nicio zi în care să spun că sunt liber complet. De asemenea, fac sport cam două ore pe zi. Merg la sala de forță, merg, fac stretching. Iar în restul timpului studiez șah. Îmi place foarte mult să citesc, în special cărți despre istorie. Dacă nu aș fi ajuns jucător de șah, cred că aș fi fost istoric.

ADVERTISEMENT

De ce crezi că este important pentru oamenii de toate vârstele să joace șah și ce crezi că au de câștigat din această experiență?

Kirill: Șahul dezvoltă abilitățile de concentrare. Te ajută să creezi și să descoperi noi strategii, dar și să legi legături cu alte persoane. Pe lângă principiile de bază pentru a calcula mutări în avans, care pot ajuta în mediul de business, șahul dezvoltă și un anumit tip de intuiție. O intuiție care mă ajută să iau decizii în viață și să calculez potențialele rezultate.

Kirill Shevchenko: “Șahul este un sport multifuncțional pe care toată lumea poate să îl joace”

Șahul rămâne foarte popular la nivel global. Milioane de oameni joacă șah în fiecare zi. De ce crezi că se întâmplă asta și de ce crezi că ar fi crucial ca tot mai multe state și companii să investească în promovarea șahului?

Kirill: Șahul este un sport multifuncțional pe care toată lumea poate să îl joace. Nu este neapărat să joci la un nivel foarte înalt, dar dacă ții cont de lucrurile de bază poți învăța mereu noi strategii. Din acest motiv este important să creăm oportunități pentru copii să își înceapă drumul mai devreme. În plus, șahul este din ce în ce mai popular pentru că poate fi jucat foarte ușor online. Motiv pentru care tot mai multe companii sunt atrease să facă parte din acest fenomen.

Ne poți spune cum a fost pentru tine experiența de a participa la Grand Chess Tour, la turneele Superbet Rapid & Blitz? Și ce impact au avut aceste participări pentru cariera ta și dezvoltarea personală?

Kirill: Sunt foarte recunoscător că am avut șansa să particip la aceste turnee și să concurez cu jucătorii de top. Este ceva la care am visat încă de când eram copil. Mi-am setat un obiectiv personal, acela de a nu pierde, cel puțin, în fața acestor jucători de top. Și, desigur, acela de a-mi crește mereu nivelul și abilitățile.

Pagina de LinkedIn a celor de la Superbet Foundation va oferi în următoarea perioadă mai multe interviuri cu șahiștii care participă la Grand Chess Tour 2024. Au fost anunțați deja jucătorii care vor fi prezenți la toate evenimentele din cadrul circuitului și sunt nume uriașe ale șahului mondial.

ADVERTISEMENT