News

Klaus Iohannis a primit anul trecut cadouri în valoare de 38.000 lei. Cele mai scumpe sunt două tablouri pictate de Alina Ciuciu

Klaus Iohannis a primit 44 de cadouri pe parcursul anului 2023, multe dintre ele fiind aduse în ţară din turneul efectuat în Africa.
05.01.2024 | 18:42
Klaus Iohannis a primit anul trecut cadouri in valoare de 38000 lei Cele mai scumpe sunt doua tablouri pictate de Alina Ciuciu
Klaus Iohannis a primit multe cadouri în timpul turneului african Foto: Kenya Wildlife Service
ADVERTISEMENT

Valoarea totală a cadourilor primite de preşedintele Klaus Ioahnnis pe parcursul anului 2023 se apropie de 38.000 lei. Conform listei bunurilor primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acţiuni de protocol şi depuse la Comisia de evaluare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, valoarea cadourilor se ridică la 37.787,20 lei (7.600 euro).

Două tablouri au 20% din valoarea totală a cadourilor

Între cadourile primite de Klaus Iohannis se numără un scut Masai, un ceas de birou şi masă, un set tradiţional de servit cafea, o pictură în vin, dar cele mai scumpe sunt două tablouri pictate în acrilic de Alina Ciuciu. Acestea au o valoare de 7.458 lei (1.500 euro).

ADVERTISEMENT

Urmează, în ordinea valorii, un ceas de birou şi masă, marca Hilser, realizat pentru Grant Macdonald London, din metal şi argint, placat cu aur, cu inserţii de sidef şi email de culoare albastru şi alb, având cifre şi motive tradiţionale arăbeşti şi stema aurită a Emiratelor Arabe Unite, ambalat într-o cutie de piele, estimat la 4.126,76 lei (830 euro).

Klaus Iohannis a mai primit un tablou pe pânză, cu ramă de lemn şi o cutie din lemn cu trei sertare, cu elefanţi sculptaţi, dar şi un covor Khanlig din Karabakh (Azerbaidjan), ţesut manual din lână moale şi bumbac, tehnica nod simetric cu motive tradiţionale, în husă de piele, pe care experţii le evaluzeaă la 420 şi, respectiv, 400 de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, din faimosul turneu din Africa preşedintele s-a întors cu un cufăr de lemn, cu aplicaţii de metal aurite şi un material textil tradiţional “Kanga” – cu print “East Africa print with a spoken word”, Khanga Collection, a cărui valoare este de 300 de euro.

Cunoscută fiindu-i pasiunea pentru golf, preşedintele a primit în dar, între altele, un set de trei mingi de golf din porţelan de Herendi şi o monedă de argint, în valoare de 260 de euro. Tot peste 200 de euro valorează un scaun indigen – Waura “Tamandua” (furnic) şi o monedă din metal, suvenir memorial Juscelino Kubitschek, Fondatorul Braziliei, ambele estimate la 240 euro.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a primit un tablou pictat în vin

Între cadourile primite de Klaus Iohannis în timpul turneului african se mai numără un scut Masai din lemn, confecţionat manual, din piele, cu blană naturală pe margine, pictat manual în culorile drapelului Republicii Kenya (valoare 180 euro), o monedă din metal, care reprezintă imaginea sediului Adunării Naţionale, Parlamentul Republicii Cabo Verde, din metal (42 euro), o geantă din rafie, inscripţionată cu emblemele oraşului Praia şi un fular cu franjuri din material natural textil, cu motive tradiţionale (36 euro), o statuetă din metal, care reprezintă Monumentul Renaşterii Africane în miniatură (180 euro) şi un tablou “La Maman Senegalaise”, realizat de artistul Djite (65 euro).

Tot anul acesta i-a mai fost oferit preşedintelui un tablou – pictură în vin realizată de către artistul Eugen Gorean, folosind vin Fetească Neagră şi Rară Neagră (valoare 230 euro), dar şi un tablou tip CANVAS, intitulat “War”, realizat de pictorul Alina Kosenko, director al galeriei de artă al oraşului Bucha (140 euro) şi unul realizat prin tehnica de emailare de către Creative Workshop Old Tbilisi, o vază tradiţională, confecţionată în oraşul Hiroshima din materiale specifice locului, un nisip special şi frunze de arţar japonez, ambalată în cutie de lemn, un platou rotund din metal cu reprezentarea Catedralei Patriarhale “Sf. Alexandru Nevsri” din Sofia, Bulgaria, ambalat în cutie de catifea, fiecare în valoare de 80 de euro.

ADVERTISEMENT

Alte daruri primite de Klaus Iohannis în 2023 au inclus: un set tradiţional de servit cafea arăbească cu ceainic şi patru ceşti din porţelan, confecţionat manual în Emiratele Arabe Unite (190 euro), un vas de sticlă “Vista Alegre” realizat prin tradiţia sticlei gravate, în formă de ulcior, şi un vas din porţelan “Vista Alegre” (200 euro) sau o cutie cu şapte medalii (monede) din argint care reprezintă farurile maritime din Mangalia, Midia, Tuzla, Gura Portiţei, Constanţa, Sfântul Gheorghe şi Sulina (183 euro). În total, pe parcursul anului trecut Klaus Iohannis a primit 44 de cadouri.

ADVERTISEMENT