News

Klaus Iohannis cere închiderea Institului Revoluției Române condus de Ion Iliescu

09.10.2020 | 18:00
Klaus Iohannis cere închiderea Institului Revoluției Române condus de Ion Iliescu
Klaus Iohannis cere închiderea Institului Revoluției Române condus de Ion Iliescu. Foto: colaj Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru respingerea Ordonanței de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Este vorba de Institutul condus de fostul președinte Ion Iliescu. Acesta a fost desființat de Guvernul Orban prin OUG. Ulterior Parlamentul a adoptat o lege care anulează acea Ordonanță de Urgență și permite funcționarea în continuare a IRRD.

ADVERTISEMENT

”Institutul nu a reușit să își demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public”, se arată în cererea lui Iohannis.

Klaus Iohannis vrea închiderea Institului condus de Ion Iliescu

Președintele Klaus Iohannis a formulat o cerere în care explică că Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 nu și-a demonstrat utilitatea și a generat tensiuni în spațiul public.

ADVERTISEMENT

”Toate aceste aspecte, precum și cele privind unele deficiențe în cheltuirea fondurilor publice, denotă că orice demers în vederea menținerii funcționării acestui institut ar fi de natură să afecteze însuși scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii”, se precizează în cerere.

Șeful statului spune că Institutul Revoluției Române (IRRD) nu a reușit să își demonstreze ”utilitatea”.

Demersul lui Klaus Iohannis vine după ce Guvernul Orban a atacat la CCR legea care permite funcționarea Institutul Revoluției Române.

ADVERTISEMENT

Textul integral al cererii:

„CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Legea transmisă spre promulgare are ca obiect de reglementare respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019, prin care se prevede desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și abrogarea Legii nr. 556/2004 privind înființarea acestui institut.

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 a fost înființat în data de 17 decembrie 2004, ca instituție publică de specialitate, autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului. Astfel, deși acest institut a funcționat ca instituție publică, finanțată parțial de la bugetul de stat, Legea nr. 556/2004 nu a reglementat condițiile de integritate în exercitarea mandatului, modalitatea de revocare a membrilor forurilor de conducere, posibilitatea reînnoirii mandatului conducerii instituției ori prezentarea rapoartelor de activitate către Senat, instituție din al cărei buget era finanțat Institutul.

Potrivit art. 2 din Legea nr. 556/2004, Institutul a avut ca obiect de activitate „analiza științifică a premiselor, desfășurării și efectelor – în plan politic, economic și social – ale Revoluției române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective și cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a țării noastre”. Cu toate acestea, în perioada în care a funcționat – până la desființarea sa prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 91/2019, la data de 31 decembrie 2020 – această instituție nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată. Mai mult, nu numai că Institutul nu a reușit să își demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public. Toate aceste aspecte, precum și cele privind unele deficiențe în cheltuirea fondurilor publice, denotă că orice demers în vederea menținerii funcționării acestui institut ar fi de natură să afecteze însuși scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, considerăm că soluția adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanței de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condițiile în care acest institut și-a dovedit de-a lungul timpului ineficiența. În acest sens, apreciem că soluția legislativă de aprobare prin lege a OUG nr. 91/2019 ar fi în total acord cu prerogativele de control parlamentar conferite de legiuitorul constituant Parlamentului, ceea ce implică maximă responsabilitate în analiza activității unor asemenea instituții. Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desființarea instituțiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală – aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român – ci și o probă de atașament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, față de interesele cetățenilor, precum și o dovadă de autentică moralitate.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS”

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri