News

Klaus Iohannis, despre crimele comise la Revoluție: „În lipsa dreptății, vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată”

În mesajul său cu ocazia celebrării Revoluției din 1989, președintele Iohannis a afirmat că nepedepsirea crimelor comise atunci întreține sentimentele de durere și frustrare.
22.12.2022 | 10:46
Klaus Iohannis despre crimele comise la Revolutie In lipsa dreptatii vor ramane rani care nu se vor vindeca niciodata
Președintele Klaus Iohannis a depus, miercuri, o coroană de flori la monumentul victimelor Revoluției/ Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Iohannis a afirmat, într-o declarație ocazionată de sărbătorirea a 33 de ani de la Revoluție, că românii nu au motive să fie nostalgici după perioada comunismului, iar crimele comise împotriva populației civile trebuie pedepsite întrucât întrețin sentimente de durere și frustrare.

Mesaj cu ocazia a 33 de ani de la Revoluție

În România, în mod dramatic, în Decembrie 1989 comunismul nu a putut fi îndepărtat decât după ce, până în ultima sa clipă, s-a dedat la violențe, abuzuri și crime, aceleași arme care au dus la instaurarea lui la putere. Sângele vărsat și viețile jertfite pentru libertate nu pot fi date uitării, iar sacrificiul eroilor care ne-au eliberat de tirania comunismului va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră națională.

ADVERTISEMENT

Cel mai nobil mod prin care îi putem onora pe cei care și-au dat viața pentru ca noi să putem fi liberi este de a proteja democrația și statul de drept și de a respinge orice formă a extremismului și populismului”, se spune în deschiderea mesajului prezidențial.

Iohannis evocă schimbările radicale din viața românilor petrecute în cele trei decenii de la căderea comunismului.

ADVERTISEMENT

Astăzi, România este un stat democratic, profund atașat valorilor euroatlantice și un partener de încredere pentru aliații noștri, fapt dovedit și recunoscut în mod constant. Ca membru al Uniunii Europene și al NATO, România continuă să își consolideze democrația și, prin eforturile autorităților și sprijinul primit din partea structurilor din care face parte, să se dezvolte și să reducă decalajele generate de regimul comunist și să elimine consecințele nefaste ale acestuia”, susține Klaus Iohannis.

Nostalgia față de comunism, inacceptabilă

Din aceste motive, președintel consideră de neconceput ca generațiile care nu au cunoscut ororile totalitarismului să accepte discursul nostalgic comunist, punând sub semnul întrebării valorile democratice, în contextul unei perioade dificile generate de pandemia de Covid-19, dificultățile economice și criza generată de războiul din apropierea granițelor României.

ADVERTISEMENT

După 33 de ani de la înlăturarea comunismului, trebuie să respingem categoric distorsionarea adevărului despre trecutul nostru recent și evocarea unor sentimente de nostalgie legate de această perioadă. Regimul comunist a fost unul criminal, represiv și abuziv! Sub dictatură, românii au trăit în teroare, în frig și în întuneric într-o societate-închisoare, izolați de restul Europei și al lumii, lipsiți de drepturi și libertăți. Sute de mii de cetățeni ai patriei noastre au pierit în închisori, alte sute de mii au căutat libertatea în exil, riscându-și viața și expunându-și familiile celor mai aspre consecințe”, amintește șeful statului.

În finalul mesajului, este menționat și faptul că, nici până acum, nu au fost stabilite vinovățiile privind crimele comise în timpul Revoluției.

ADVERTISEMENT

Neînfăptuirea actului de justiție cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluției din Decembrie 1989 rămâne un punct nevralgic al societății noastre. Faptul că nici până la acest moment Justiția nu a identificat și sancționat vinovații pentru crimele comise în timpul Revoluției nu face decât să întrețină sentimente de durere și frustrare. În lipsa dreptății, masacrele comise asupra populației civile vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată”, a conchis Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT