News

Klaus Iohannis, despre o posibilă creștere a TVA: ”Nu este o soluție, am vorbit cu premierul”

Vineri, în timpul unei vizite în Delta Dunării, Klaus Iohannis a declarat că nu susține creșterea TVA. Președintele a avut în acest sens și o discuție cu premierul Ciolacu.
01.09.2023 | 17:27
Klaus Iohannis despre o posibila crestere a TVA Nu este o solutie am vorbit cu premierul
Klaus Iohannis: ”Creșterea TVA nu este o soluție”. Propunerea președintelui pentru autorități. Sursa foto: captură Presidency.ro
ADVERTISEMENT

Prezent vineri, 1 septembrie, într-o vizită în Delta Dunării, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre posibilitatea unei creșteri a TVA-ului la 21%, așa cum au sugerat reprezentanții Comisiei Europene.

Klaus Iohannis: ”Creșterea TVA nu este o soluție”. Propunerea președintelui pentru autorități

În ultimele zile, în spațiul public au apărut informații conform cărora, în discuțiile de la Bruxelles, între ministrul Finanțelor Marcel Boloș și oficialii Comisiei Europene, cei din urmă au recomandat ca România să majoreze TVA-ul la 21% pentru a acoperi gaura de la buget. Se pare că Guvernul de la București respinge această variantă.

ADVERTISEMENT

Nici președintele nu este de acord cu măsura. Klaus Iohannis a declarat vineri că, după părerea sa, nu este o idee bună creșterea TVA-ului la 21%, așa cum au sugerat reprezentanții Comisiei Europene, ci creșterea gradului de colectare.

”Am avut o discuție cu premierul înainte să plece la Bruxelles dacă creșterea TVA-ului este o soluție. După părerea mea, nu este o soluție, dar dacă pe termen scurt se găsește cu ajutorul experților că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil guvernul le poate promova.

ADVERTISEMENT

Creșterea TVA-ului sau scăderea au mai fost discutate în foarte multe rânduri. În ansamblu, acum nu cred că este o soluție. După părerea mea, soluția constă în creșterea gradului de colectare. Adică, să se adune banii care se cuvin la bugetul statului”, a declarat președintele Klaus Iohannis. Video: minutul 6:00.

Klaus Iohannis, despre aderarea România la Schengen: ”Am speranța ca această chestiune să se rezolve”

Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, și despre șansele ca România să intre în spațiul Schengen. ”Președintele CE susține acest demers. Cam toată Europa ne susține, mai puțin Austria, care face notă discordantă. În perspectivă, am speranța ca această chestiune să se rezolve. Oricum, intrarea României în Schengen rămâne un obiectiv național prioritar”, a spus șeful statului.

ADVERTISEMENT

Tot vineri, ministrul afacerilor externe ungar, Peter Szijjarto, a cerut la Timișoara, Austriei, să nu obstrucționeze aderarea României la spațiul de liberă circulație în zona Euro.

Într-o conferință de presă comună cu ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, oficialul maghiar a spus că există zece legături rutiere între cele două țări, care pot fi menținute deschise doar o zi pe săptămână, deocamdată, pentru că României incă nu i s-a permis intrarea în Spaţiul Schengen .

ADVERTISEMENT

De aceea, aș dori să îi rog politicos, dar ferm – să nu folosim cuvântul îndemn – pe prietenii noștri austrieci, să nu obstrucționeze aderarea României la Schengen, în această toamnă”, a declarat oficialul maghiar.

ADVERTISEMENT