News

Klaus Iohannis participă, la Haga, la o reuniune în format restrâns dedicată pregătirii summitului NATO. Obiectivele întâlnirii

Marți, 27 iunie, Klaus Iohannis se va afla la Haga, la o reuniune în format restrâns dedicată pregătirii summitului NATO. Care sunt obiectivele întâlnirii.
27.06.2023 | 08:07
Klaus Iohannis participa la Haga la o reuniune in format restrans dedicata pregatirii summitului NATO Obiectivele intalnirii
Klaus Iohannis, invitat la Haga, la o reuniune NATO în format restrâns. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, participă, marți, la Haga, la o reuniune în format restrâns dedicată pregătirii summitului NATO de la Vilnius. Obiectivele întâlnirii au fost anunțate de Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis, invitat la Haga, la o reuniune NATO în format restrâns. Care sunt obiectivele anunțate de Cotroceni la eveniment

La invitația premierului olandez Mark Rutte, șeful statului român se va afla în cursul acestei zile la Haga. În Olanda va avea loc o reuniune în format restrâns, dedicată pregătirii summitului NATO de la Vilnius.

ADVERTISEMENT

Alături de Iohannis, la întâlnire vor mai lua parte președinții Lituaniei și Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei și Norvegiei, precum și secretarul general al NATO, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Palatul Cotroceni notează că scopul reuniunii este coordonarea statelor aliate participante cu privire la modalităţile de abordare şi realizare a obiectivelor prioritare de pe agenda Summitului NATO de la Vilnius din 11 – 12 iulie.

ADVERTISEMENT

La Haga, Iohannis va discuta cu liderii prezenţi la întâlnire despre principalele teme de pe agenda summitului, cu accent pe necesitatea progreselor concrete în implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 şi adoptarea de noi măsuri, precum şi pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la Alianţa Nord-Atlantică.

Partea română insistă pe ideea întăririi Flancului Estic al NATO. ”Preşedintele României va reliefa importanţa adaptării, pe mai departe, a Alianţei în conformitate cu prevederile Conceptului Strategic aliat adoptat la Madrid, a continuării măsurilor deja puse în aplicare ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la Madrid şi a proceselor subsecvente lansate la nivelul structurilor politice şi militare aliate în cursul acestui an, mai ales în vederea consolidării Apărării Înaintate pe Flancul Estic.

ADVERTISEMENT

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia relevanţa unui nou angajament aliat privind alocările bugetare naţionale pentru Apărare, România trecând deja în acest an la alocarea a 2,5% din PIB în acest scop“, completează sursa citată.

Administrația Prezidențială: ”O atenţie specială, acordată angajamentului susţinut al Alianţei pentru Ucraina”

Conform Administraţiei Prezidenţiale, o atenţie specială va fi acordată angajamentului susţinut al Alianţei pentru Ucraina. Se cere acest lucru ”atât din perspectiva sprijinului practic pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi a rezilienţei sale, cât şi al întăririi componentelor de fond ale relaţiei politice NATO – Ucraina”.

ADVERTISEMENT

În plus, Iohannis va punct şi necesitatea unor decizii clare la summit privind ”progresul concret al Ucrainei pe calea aderării la NATO”. Cotroceniul reamintește de Declaraţia Comună semnată împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski privind integrarea euroatlantică a acestei ţări, la 1 iunie, în marja Summitului Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova.

Tot în Olanda, Klaud Iohannis va evidenția şi relevanța dezvoltării asistenței aliate pentru consolidarea capacităților de apărare şi rezilienţei Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT