News
notix pixel id

Kovesi, despre existența fraudei în Europa de Est: ”Nicio țară din Europa nu este curată”

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, a vorbit într-un interviu despre existența corupției în Europa. Fosta șefă DNA a mărturisit că nicio țară nu este curată.
08.12.2021 | 08:50
Kovesi, despre existența fraudei în Europa de Est: ”Nicio țară din Europa nu este curată”
Kovesi spune ca nu exista diferenta intre Europa de Est și cea de Vest in ceea ce privește coruptia. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

”Am văzut atacuri la adresa justiției în toate părțile continentului (…) Nu putem împărți Europa în Est și Vest sau Nord și Sud”, sunt spusele Laurei Codruța Kovesi într-un interviu acordat pentru ziarul elvețian ”Neue Zurcher Zeitung”.

Fosta șefă DNA, acum în calitate de șef al Parchetului European, a abordat în interviul său tema corupției din statele europene, despre care a concluzionat că nu există nicio diferență din acest punct de vedere.

Daniel Steinfort, jurnalistul care i-a adresat întrebările, a subliniat în materialul realizat că Laura Codruța Kovesi l-a primit într-o cameră cu aspect modest din Luxemburg și a oferit răspunsuri concrete, fără să lungească subiectele.

ADVERTISEMENT

Kovesi: ”Riscul de fraudă, foarte mare în sectorul sănătății”

În începutul interviului, Kovesi a subliniat că, având în vedere contextul actual al pandemiei, în domeniul sănătății riscul de fraudă este foarte mare. Frauda este amplificată de Guverne, care nu anunță concursuri de licitații publice.

”În prezent, mulți bani ajung în sectorul sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există transparență”, a declarat Kovesi pentru Neue Zurcher Zeitung.

ADVERTISEMENT

Kovesi a mai precizat că Parchetul European descoperă multe cazuri de mită și dobândire de foloase personale, în situațiile de achiziții publice.

De asemenea, fostul procuror șef al DNA este de părere că sunt bani puțini alocați instituției pe care o conduce. A dat și un exemplu: în construitrea Parchetului s-au investit inițial 30,2 milioane de euro, o sumă cât pentru un parchet obișnuit din România.

ADVERTISEMENT

Kovesi: ”Nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”

Întrebată fiind și dacă i se pare just faptul că Europa de Est este arătată cu degetul în ceea ce privește frauda și statul de drept, Kovesi a spus că nicio țară europeană nu este curată.

Daniel Steinfort: ”Când vorbim de fraudă și despre statul de drept, Europa de Est este adesea arătată cu degetul. Este oare corect acest lucru?”

ADVERTISEMENT

Kovesi: ”Nu. Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna. Vedeți, de exemplu, statisticile care arată că UE are o balanță comercială pozitivă de peste 300 de miliarde de euro.

Așa ceva este teoretic imposibil. În interiorul UE, exporturile și importurile trebuie echilibrate. Explicația este una: fraudă masivă cu TVA. Aceste cifre nu arată nicio diferență între statele membre.

ADVERTISEMENT

De asemenea, din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”.

Întrebată și dacă manifestă îngrijorare față de situația în care sunt viziuni diferite, față de statul de drept, în Europa de Est și Vest, Kovesi a explicat că a observat atacuri la adresa justiției din toate părțile continentului.

”Nu sunt politician, acesta nu este domeniul meu. Nu voi comenta aspectul politic. Totuși, în calitate de procuror, pot să vă spun că nu putem împărți Europa în Est și Vest sau Nord și Sud.

Fiecare stat membru are probleme ce trebuie rezolvate. Am văzut atacuri la adresa justiției în toate părțile continentului”, a mai declarat Laura Codruța Kovesi.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri