Life

La ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine. Explicația din Legea Apiculturii pe care puțini o știu

La ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine? Legea Apiculturii clarifică toate aceste aspecte importante.
04.07.2023 | 07:54
La ce distanta fata de gardul vecinului ai voie sati pui stupii de albine Explicatia din Legea Apiculturii pe care putini o stiu
La ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tu știi la ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine? Dacă ai în plan să te apuci de apicultură, atunci trebuie să știi foarte bine ce spune legea. Sunt anumite reguli care trebuie respectate când vine vorba despre o astfel de activitate.

Ce avantaje oferă apicultura

Înainte să te apuci să crești albine în curte, ori în anumite spații amenajate special, este bine să știi ce spune Legea Apicultorilor. În primul rând, sunt niște lucruri legate de numărul stupilor de albine pe care ai voie să îi pui în curte.

ADVERTISEMENT

Totodată, contează și la ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine. Oricine debutează în această meserie ar fi bine să țină cont de aceste detalii, astfel încât să nu încalce legea.

Este bine cunoscut faptul că albinele au un rol esențial. Polenizează plantele din grădină și de asemenea, au și alte avantaje. Psihologii spun că apicultura ajută și psihicul uman. Relaxează o persoană și poate reduce stresul. 

ADVERTISEMENT

Dincolo de pasiune însă, această activitate vine și cu legi clare. Astfel, pentru a nu încălca legislația în vigoare, află la ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine. Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, vine cu detalii interesante.

Astfel, chiar dacă ai un teren generos, trebuie să ții cont de aceste lucruri. Este recomandat ca stupii să fie puși cât mai departe de gospodării. Cel mai bine ar fi în capătul opus al acestora. Și totuși la ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine?

ADVERTISEMENT

La ce distanță față de gardul vecinului ai voie să-ți pui stupii de albine

Ioan Fetea spune că este vorba despre cel puțin zece metri față de drumurile publice ori granița proprietăţilor din domeniul public, aflate în intravilan sau în extravilan. La rândul ei, Legea Apiculturii spune că stupii de albine trebuie să fie plantați la cel puțin cinci metri de hotarele proprietăților din domeniul privat.

Ce se întâmplă însă dacă nu ai atât de mult spațiu? Președintele ACA spune că poți opta pentru o plasă lângă gardul vecinilor. În acest mod, insectele nu îi vor deranja deloc și nu vor exista nici alte probleme secundare. 

ADVERTISEMENT

„În lege scrie clar că amplasarea stupilor față de vecinătate se face la 5 metri de gard. În condițiile în care nu se poate respecta această distanță, din cauza lipsei de spațiu, se pot pune stupii sigur, cu spatele și lângă gard, cu condiția să aibă o plasă prin care albina nu trece dincolo.

Deci, plasa trebuie să fie înaltă de 2 metri și la extremități să depășească cu alți 2 metri stupina. Și bineînțeles că apicultorul trebuie să informeze primăria că are acolo stupii, atunci când îi înregistrează în Registrul Agricol”, a explicat președintele ACA, Ioan Fetea, într-o intervenție pentru AgroIntel.ro.

ADVERTISEMENT