News

La ce interval de timp putem primi alt tip de vaccin dacă refuzăm rapelul cu AstraZeneca?

17.03.2021 | 07:30
La ce interval de timp putem primi alt tip de vaccin daca refuzam rapelul cu AstraZeneca
ADVERTISEMENT

După cât timp putem primi alt tip de vaccin dacă refuzăm rapelul cu AstraZeneca? Iată o întrebare aflată pe buzele a mii de români în această perioadă la care Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare, a oferit un răspuns.

În prezent, există mulți conaționali care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca și nu își mai doresc rapelul cu serul concernului britanico-suedez.

ADVERTISEMENT

Aceștia și-ar dori să opteze pentru alt vaccin, din cauza îngrijorărilor apărute după cazurile de reacții adverse fatale semnalate în mai multe țări din UE.

După cât de timp putem primi alt tip de vaccin dacă refuzăm rapelul cu AstraZeneca?

Pentru miile de români aflați în această situație, medicul colonel Valeriu Gheorghiță, aflat în fruntea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), a oferit un răspuns cât se poate de clar.

ADVERTISEMENT

Înainte de a înainta un termen, Dr. Gheorghiță a reiterat faptul că schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menținerea acelui tip de vaccin și pentru a două doză. Cu toate acestea, doctorul a avansat și perioada de la prima doză după care unii ar putea opta pentru alt tip de vaccin, diferit de AstraZeneca.

”Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranță suplimentare sau date care să reducă protecția pe care persoană respectivă o poate obține prin vaccinare.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem și dacă se va recomandă, o a două doză dintr-un alt vaccin.

Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil. Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficient dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă”, a explicat medicul Gheorghiță la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, sfaturi pentru cei cu reacții adverse la serul AstraZeneca

La postul de știri citat, coordonatorul CNCAV a dat o serie de sfaturi pentru cetățenii cu reacții adverse la vaccinul AstraZeneca.

”Aceste reacții adverse generale constând în febră, frisoane, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală, dureri de cap, sunt reacțiile comune pe care cei tineri le dezvoltă mai frecvent decât persoanele peste 60-65 de ani.

În situația respectivă trebuie să ne sfătuim cu medicul de familie. Să luam tratament antitermic sau antialergic în funcție de istoricul nostru medical. Aceste reacții trebuie să fie pasagere și să se remită în 1-2 zile.

Pentru acest tip de vaccin, care are o frecvența mai crescută a reacțiilor adverse, se poate avea în vedere și o perioadă de repaos la domiciliu, pentru a exista un control mai bun al stării generale și gestionării situației de moment. Dar nu toate persoanele care sunt vaccinate dezvoltă aceste reacții adverse”, a mai precizat Dr. Gheorghiță.

ADVERTISEMENT