Life

Labirintul secret pe unde românii treceau graniţa, pe vremea lui Ceaușescu. Zona poate fi vizitată fără bani

Labirintul secret din România, pe unde românii fugeau din țară, pe timpul lui Nicolae Ceaușescu. Se poate vizita fără plată.
02.10.2023 | 16:46
Labirintul secret pe unde romanii treceau granita pe vremea lui Ceausescu Zona poate fi vizitata fara bani
Despre acest loc se spune că face trecerea către lumea de dincolo. Sursa foto: Discover Dobrogea
ADVERTISEMENT

România este o țară cu multe locuri misterioase și care fascinează prin poveștile care stau la baza apariției lor. De-a lungul timpului, s-au răspândit despre ele legende demne de filme de Oscar. Într-o astfel de zonă se încadrează și un labirint secret, din regiunea Dobrogei, pe unde românii ar fi trecut adesea granița, pe vremea comunismului.

Unde se află labirintul secret pe unde românii fugeau din țară pe timpul comunismului

Despre acest labirint se spune că are sute de kilometri, care asigură o ”portiță” de acces către vecinii bulgari sau chiar mai departe, către Turcia. De asemenea, aici dacii ar fi fost zidiți de romani, în jurul anului 30, înainte de Hristos, după moartea lui Burebista.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Peștera Limanu, considerată astăzi un monument al naturii, dar și un oraș subteran al României. Se găsește în partea sudică a țării, mai exact pe sub platoul de la Limanu, comuna care face legătura între stațiunile 2 Mai și Vama Veche.

Cu o structură precum un labirint, Peștera Limanu are 12 hectare, iar pereții îi par a fi dăltuiți de om. Cercetătorii au fost uimiți când au constatat cât de ermetic este locul. Nicio urmă de apă nu se află în interior, drept urmare nu vei găsi de fel stalactite sau stalagmite.

ADVERTISEMENT

”Unii cercetători consideră că cel puţin o parte din galerii au fost în întregime săpate de om, în multe locuri fiind evidentă dăltuirea pereţilor. Văzută în plan, reţeaua de galerii seamănă mai degrabă cu harta străzilor unui oraş neglijent sistematizat.

Folclorul local a transmis faptul că galeriile s-ar întinde prin beciuri şi fântâni din Limanu până în Bulgaria sau chiar Turcia!”, potrivit celor care au pășit deja prin Peștera Limanu, din regiunea Dobrogei, scrie Adevărul.

ADVERTISEMENT

Ce se află în Peștera Limanu

”Caracicula”,  ”La Lilieci” sau ”La Icoane” mai este cunoscută Peștera Limanu, fiindcă odinioară aici chipuri sculptate în piatră se aflau la intrare. Atenție dacă aveți în plan să puneți piciorul în zonă, deoarece se situează printre cele trei adăposturi din România pentru liliecii cu potcoavă, ”Rhinolophus mehelyi”.

Unii oameni vin să exploreze misterioasa peșteră sperând să descopere comori, așa că nu de puține ori s-au găsit înăuntru urme de foc de tabără sau de făclii îmbinate în motorină. Aceste fapte au dus la dispariția unei părți din fauna creată în Peștera Limanu.

ADVERTISEMENT

Pe lângă toate acestea, despre Peștera Limanu s-a răspândit și zvonul potrivit căruia este un loc prin care se poate pătrunde în lumea de dincolo și că se aud voci ale celor deja decedați. Oamenii de știință, însă, contrazic această informație, precizând că sunetele din labirint sunt emise de șuieratul vântului.

ADVERTISEMENT