Life

Lăsata Secului, tradiții și obiceiuri. Ce nu trebuie să faci pe data de 14 noiembrie 2021

Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși și aduce numeroase tradiții și obiceiuri, în data de 14 noiembrie 2021.
09.11.2021 | 12:53
Lasata Secului traditii si obiceiuri Ce nu trebuie sa faci pe data de 14 noiembrie 2021
ADVERTISEMENT

Ziua de duminică, 14 noiembrie 2021, este cea care marchează sărbătoarea și totodată, aduce o serie de obiceiuri și tradiții pentru credincioșii de pretutindeni.

De asemenea, Lăsatul Secului are loc întotdeauna înainte de unul dintre cele patru mari posturi de peste an, de data aceasta având legătură cu Crăciunul.

ADVERTISEMENT

În felul acesta anunță că urmează o perioadă de 40 de zile în care oamenii nu mai au voie să consume carne, ouă și produse pe bază de lapte.

Lăsata Secului, pe 14 noiembrie. Ce tradiții și obiceiuri se păstrează în fiecare an

Tradițiile și obiceiurile de Lăsata Secului diferă de la o regiune la alta, dar toate au în comun un singur lucru, tradiționala masă de sărbătoare alături de familie.

ADVERTISEMENT

Conform tradiţiei, creştinii încarcă mesele cu alimente şi băuturi care vor fi interzise în perioada Postului Naşterii Domnului, care are loc între 15 noiembrie și 24 decembrie 2021.

Tot în această zi de mare sărbătoare finii merg în casa nașilor fără a anunța dinainte și nu cu mâna goală, ci cu un plocon, care de obicei conține tot felul de alimente și bucate. Finii cer iertare de la părinții spirituali și abia apoi se pune masa.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că marchează ultima zi în care se poate mânca de dulce, ziua de 14 noiembrie aduce și alte obiceiuri păstrate din moși-strămoși. Unul dintre acestea ne amintește că nu este bine să pui o față de masă colorată, ci este indicat să folosești una albă.

Ce alte obiceiuri mai păstrează românii de Lăsatul Secului

De asemenea, se mai spune că tacâmurile și farfuriile din care se mănâncă în ziua de Lăsatul Secului ar trebui să fie tot albe, culoare care simbolizează puritatea.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, pentru a ne feri de ghinion credincioșii știu că pe 14 noiembrie nu este bine să împrumuți pe nimeni cu bani sau cu obiecte pentru că atragi primejdii asupra casei.

Ca la orice mare sărbătoare de peste an și mai ales că pică într-o zi de duminică, femeile nu au voie să coasă, nu torc lână și nu țes pentru că există riscul să fie lovite de boli și de rele.

Gospodinele pregătesc de Lăsatul Secului turte de mălai pe care ulterior le împart celor săraci și nevoiași în amintirea celor care au plecat dintre noi.

Sărbătorile care au loc în Postul Crăciunului. Nu sunt puține la număr

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai grele, dar la final ne aduce o bucurie, și anume nașterea Mântuitorului Isus Hristos, care a venit pe lume pe 25 decembrie, într-o iesle.

În perioada celor 40 de zile de post au loc mai multe sărbători importante pentru Biserica Orodoxă, iar printre acestea se numără: Intrarea în biserică Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie) și Sfântul Nicolae (6 decembrie).

De asemenea, există și zile în care credincioșii au dezlegare la pește. Mai exact, în toate zilele de sâmbătă și duminică din intervalul 21 noiembrie – 16 decembrie. În plus, dezlegarea se mai ține și în zilele de 3, 4, 13 şi 18 decembrie când se cinstesc sfinţi importanţi pentru Ortodoxie.

ADVERTISEMENT