Fotbal international

Laszlo Boloni despre fotbalul românesc: “Avem fotbalişti talentaţi, dar care joacă mai mereu cu frâna de mână trasă”

30.12.2020 | 12:58
Laszlo Boloni despre fotbalul romanesc Avem fotbalisti talentati dar care joaca mai mereu cu frana de mana trasa
ADVERTISEMENT

Laszlo Boloni, 67 de ani, în prezent pe banca unei legende a fotbalului elen aflată în cădere, Panathinaikos a vorbit despre problemele cu care se confruntă fotbalul românesc într-un interviu pentru Gsp

Încercăm să vă spicuim doar câteva dintre cele mai interesante observaţii făcute de Boloni şi au fost destule, misiune grea de a le alege cu adevărat pe cele mai fierbinţi. Boloni este un observator perfect a tot ceea ce s-a petrecut în fotbalul nostru şi se petrece în prezent, chiar dacă nu a mai activat aici în ultimii douăzeci de ani, de când a plecat neaşteptat de la echipa naţională la Sporting Lisabona.

ADVERTISEMENT

Atunci a făcut-o tocmai după ce reuşise să obţină locul 2 în grupa de preliminarii CM 2002, într-o grupă câştigată de Italia. Urma ca tricolorii să joace un baraj în care sorţii păreau a ne fi fost deosebit de favorabili, aruncându-ne în faţă un nume fără pedigre, Slovenia. Însă succesorul său Gică Hagi a eşuat şi de atunci România tot mai aşteaptă oportunitatea unui alt Mondial.

Boloni consideră că pe vremea când era selecţioner avea valori certe în lot

Din punctul de vedere al lui Loţi astăzi sunt în fotbalul nostru jucători talentaţi, dar care evoluează mai tot timpul cu frâna de mână trasă. “Cât timp am lucrat la națională, știam pe cine aș îndrăzni să iau cu mine unde m-aș duce. A fost Marius Niculae, ar fi putut să fie Mirel Rădoi, dar s-a dus spre un alt loc unde a fost mai bine apreciat financiar, puțin și Codrea mă atrăgea, a făcut o carieră bună în Italia.

ADVERTISEMENT

Și Filipescu era interesant. Îmi mai plăceau mult Adrian Ilie, un fotbalist fenomenal, Moldovan, Chivu și Mutu, dar știam că nu pot să mă apropii de ei! Îmi puneam întrebarea: cum reușește acest băiat, Adrian, care nu e un monstru fizic, să fie bun în orice campionat?! Ca să vă răspund la întrebare, am apreciat jucătorii români, fiindcă le știam mentalitatea. Pe cei de acum nu-i știu prea bine. Totuşi, zic eu, cred că joacă prea mult cu frâna de mână trasă”.

Dennis Man şi Florinel Coman sunt jucători excelenţi la noi în ţară

Când face aceste aprecieri Boloni se gândeşte în primul rând la cei doi jucători vedetă de la FCSB, pe care Gigi Becali vrea să obţină cel puţin 12 milioane de euro de fiecare, Dennis Man şi Florinel Coman. “Talent au, acasă, în fotbalul nostru, sunt excelenți, clar, însă pe plan internațional e greu să ajungi sus.

ADVERTISEMENT

Cunosc bine fotbalul francez, știu produsele academiilor franceze, cred că nu apreciez rău nici munca făcută acasă. Dacă pui în balanță acei jucători, din Franța, cu cei cotați la 10-15-20 de milioane acasă, automat, e în dificultate românul. În Franța scot an de an fotbaliști pe bandă rulantă, sau în Olanda, așa că e greu să faci aprecieri despre români. Au probleme de adaptare, de mentalitate, fotbalul e agresiv și mai rapid în Occident. Doar cumperi talent din România. Și e puțin cam scump.”

Nu avem un lider de naţională precum Haaland la norvegieni

Actualul antrenor al lui Panathinaikos nu vede existenţa în fotbalul nostru a unui lider de echipă naţională cum este norvegianul Haaland şi crede că Ianis Hagi are certe calităţi, dar nu le întruneşte şi pe acelea de lider. “Cum este Haaland pentru Norvegia nu am văzut în țară! Că nici fotbalul norvegian nu e de mare calitate. Ai nevoie de un Haaland, un tun, care să tragă după el și pe alții. Ai nevoie de propagandă, ca jucătorul țării respective să atragă ochii.

ADVERTISEMENT

Un jucător important trebuia să explodeze deja, mai ales la o națională unde rezultatele nu sunt extraordinare. Dacă mă gândesc la talentele lui Ianis Hagi, picior drept, picior stâng, vede și analizează soluțiile, atunci răspunsul e favorabil. Dacă iau în considerare că nu a reușit totuși în Belgia, că are greutăți în fotbalul scoțian, chiar dacă joacă la Rangers, dar nu are mai mult de 4-5 meciuri dificile acolo, atunci îmi spune „atenție!”. Ceea ce s-a creat în jurul lui, toți participanții la această „problemă Ianis”… toți greșesc.”

A fost aproape de a veni antrenor la FCSB

Pentru Boloni două nume rămân întipărite până la moarte în sufletul său: ASA Târgu Mureş şi Steaua, deşi acum recunoaşte franc faptul că nu e pus la punct perfect asupra litigiului dintre cele două entităţi care revendică numele de legendă, FCSB şi CSA Steaua, dar consideră că tot acest conflict nu face deloc bine istoriei unui club cu asemenea performanţe nu doar în ţară.

Loţi admite că s-a aflat la un moment dat destul de aproape de a reveni în România pentru a prelua pe FCSB, la chemarea acestora prin Mihai Stoica, însă oficialii FCSB se grăbeau iar el avea nevoie de timp pentru a semna o înţelegere care să îi respecte drepturile şi să îi garanteze libertatea de a lua deciziille pe care le dorea.

Varianta a căzut din cauza timpului scurt

“Spre marea mea surpriză, Mihai Stoica m-a sunat, într-o situație în care ei erau într-o criză de timp, se începea campionatul sau preliminariile europene. Din discuția noastră, știind că m-aș putea duce la un patron dificil, atunci contractul ar fi fost foarte riguros întocmit și semnat, iar acest lucru cerea timp. Nu știu dacă izbuteam până la sfârșit. Eu, în asemenea discuții, sunt lent, disec, minuțios… voila!

Sunt ferm convins că o colaborare cu Stoica ar fi fost una bună, puțin l-am cunoscut cât am fost la națională. Poate că rolul managerului l-aș fi schimbat puțin. Dar, până la urmă, ei au fost presați, n-am ajuns la detalii. Dacă spuneam „da”, se accepta. Totuși, pentru o hotărâre atât de dificilă, pentru că e dificilă conducerea, trebuia timp de gândire. A fost demult, cel puțin vreo zece ani.

Este îngrijorat de ce se petrece la Dinamo

 Eu nu lucrez cu Gigi Becali, ci cu echipa și cu metodele mele. A, că am un patron care plătește, asta e altceva. Să nu credeți că eram pe aceeași lungime cu toți patronii cu care am lucrat. Ei aveau rolul lor, să conducă clubul, să strângă sponsorii, să creeze condiții bune de lucru. Patronul conduce clubul, antrenorul echipa, iar managerul face treaba lui, nu a antrenorului sau patronului.”

Deşi a fost mereu rivalul câinilor îmbrăcând tricoul Stelei, Boloni este foarte îngrijorat de ceea ce se petrece la Dinamo,.un club de mare tradiţie în sportul nostru, care a făcut o figură frumoasă de multe ori în Europa şi nu înţelege cum de s-a ajuns la această proastă alegere de a se vinde clubul unor străini despre care nici nu se ştia mare lucru.

Nu înţelege cum a încăput clubul pe mâna unor străini oarecare

“E deosebit de tristă această situație în care Dinamo se trezește zilnic. A avut două exemple triste înainte, Steaua și Rapid, nu mai vorbesc de alte grupări din provincie. Și Rapidul are o forță de sentimente mare. Bogăția sentimentală a suporterilor este mai importantă decât a celui ce vine să conducă. Să dai clubul unui străin de care habar nu ai cine este… Cine a pus la cale această tâmpenie? Cum poți tu, conducerea lui Dinamo București, să nu simți această responsabilitate față de sentimentul care există în jurul acestui mare nume?

Cei care au fost la conducere în acești ultimi zece ani, de când a început degringolada, cu toții sunt de vină că nu au reușit să aprecieze la justa valoare acest sentiment care ar fi putut duce la salvarea lui Dinamo. Bine, nu trebuie dată prea mare forță de decizie suporterilor, însă trebuie respectate sentimentele lor!”

ADVERTISEMENT