Sporturi

Laura Badea, scrimera inspirată de cărțile lui Dumas! A devenit campioană olimpică în 1996

08.03.2021 | 20:35
Laura Badea scrimera inspirata de cartile lui Dumas A devenit campioana olimpica in 1996
Laura Badea, scrimera inspirată de cărțile lui Dumas! A devenit campioană olimpică în 1996.
ADVERTISEMENT

Laura Badea este campioană olimpică, mondială și europeană la scrimă. A câștigat titlul olimpic la floretă individual în anul 1996 la Atlanta și este considerată una dintre cele mai valoroase floretiste din istoria României. 

În episodul 34 din seria “Olimpicii României” citim povestea Laurei Badea, una desprinsă din cărțile cu muschetari ale lui Alexandre Dumas, mai ales că în școală lectura cărțile autorului francez, care au inspirat-o în alegerea carierei.

ADVERTISEMENT

Laura Badea, scrimera inspirată de cărțile lui Dumas! Floreta era prelungirea brațului

Și ce carieră a avut sportiva născută pe 28 martie 1970 în București. A practicat mai întâi handbalul și atletismul, înainte de a se orienta spre scrimă. Însă, odată ce a pus mâna pe floretă, Laura Badea nu s-a mai lăsat fără să obțină cele mai importante titluri ale lumii. A declarat într-un interviu că pentru ea, floreta era prelungirea brațului.

Primul titlu național a venit în 1987 la juniori, dar prima Cupa a României la senioare o cucerește în același an, la vârsta de 17 ani. Au urmat apoi nu mai puțin de 22 de titluri naționale la senioare de-a lungul carierei.

ADVERTISEMENT

Poreclită “la bestia nera della noste fioretiste” de italieni după aurul de la JO 1996!

Pe plan internațional, prima mare performanță majoră a venit la Jocurile Olimpice din 1992. În ciuda faptului că a fost calificată între primele trei, antrenorul a decis să nu concureze în proba individuală. A obținut bronzul pe echipe alături de Reka Szabo, Claudia Grigorescu-Vanta, Elisabeta Tufan-Guzganu și Roxana Dumitrescu-Nicolae.

În drumul spre Atlanta 1996, Laura Badea a reușit să își adjudece titlurile mondiale din 1994 și 1995 de la Atena și Haga, dar și titlul european din 1996 la Limoges, în Franța. Cea mai mare performanță avea să fie obținută la Atlanta.

ADVERTISEMENT

La Jocurile Olimpice din 1996, Laura Badea era printre principalele favorite. Românca a cucerit aurul în detrimentul italiencelor Valentina Vezzali și Giovanna Trillini. Exasperați de faptul că Laura Badea le “executa” pe favoritele lor, italienii au numit-o: “la bestia nera della noste fioretiste”.

Laura Badea, pe podiumul olimpic alături de Valentina Vezzali și Giovanna Trillini
Laura Badea, pe podiumul olimpic alături de Valentina Vezzali și Giovanna Trillini

A participat la patru ediții ale JO! Retragere în glorie la 34 de ani cu două titluri europene

La aceeași ediție a Jocurilor Olimpice, Laura Badea a reușit să câștige și o medalie de argint, în proba pe echipe. A mai participat la Jocurile Olimpice din 2000 și 2004, fiind de fiecare dată aproape de podium: locul 4 la Sydney și locul 5 la Atena.

ADVERTISEMENT

Retragerea a fost acoperită de glorie. În anul 2004, la vârsta de 34 de ani, a câștigat titlurile la individual și pe echipe la Campionatele Europene de la Copenhaga. Iar după 23 de ani de scrimă, 3 medalii olimpice, 9 medalii la Campionatele Mondiale și 10 medalii la Campionatele Europene, Laura Badea a lăsat floreta din mână.

După retragerea din activitatea competițională, Laura Badea a rămas în cadrul sportului. Între martie 2017 și ianuarie 2018 a fost președintele Federației Române de Scrimă, iar în prezent este membru în Consiliul director al Agenției Naționale Anti-Doping, membru în Comisia de cultură olimpică și patrimoniu a Comitetelor Olimpice Europene și membru COSR.

  • 50 de ani are Laura Badea
  • 3 medalii olimpice a câștigat Laura Badea

ADVERTISEMENT