Sport

Lecțiile pe care Dan Șucu le predă propriilor manageri. „Niciunul nu a înțeles din prima”

Dan Şucu a dezvăluit la SUFLET DE RAPIDIST lecţiile pe care le dă propriilor manageri, spunând şi de ce unii patroni ţin să controleze tot la echipele pe care le deţin.
24.03.2024 | 21:12
Lectiile pe care Dan Sucu le preda propriilor manageri Niciunul nu a inteles din prima
Lecțiile pe care Dan Șucu le predă propriilor manageri. „Niciunul nu a înțeles din prima”. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Efectul Dan Şucu devine din ce în ce mai pregnant la Rapid. Giuleştenii au ambiţia de a deveni cel mai important club de fotbal din ţară, iar în acest sezon speră să le sufle titlul celor de la FCSB.

Lecțiile pe care Dan Șucu le predă propriilor manageri. „Nu inventăm roata, gaura de la macaroană”

Dan Şucu a dezvăluit la FANATIK SUPERLIGA care este motivul pentru care mulţi patroni din SuperLiga iau toate deciziile, uneori chiar şi cele tehnice, în loc să delege. Omul de afaceri a vorbit şi de lecţiile pe care le predă propriilor manageri:

ADVERTISEMENT

“Nu facem nimic pentru azi sau pentru ieri. Ceea ce încercăm să facem este relativ uşor într-o afacere normală, dificil într-un climat de fotbal. Ideea de delegarea de responsabilitate, de a avea încredere, acea delegare este primită de un om care trebuie sprijinit. 

El trebuie să primească şi autoritatea ta, ca proprietar. Nu inventăm roata, gaura de la macaroană. Faptul că sunt extrem de multe cluburi în care această delegare nu funcţionează, ţine de personalitatea persoanei care deleagă.

ADVERTISEMENT

“Eu urăsc ideea de tupeu, să iasă unii în faţă pe umerii altora”

Dacă el nu are încredere, nu deleagă. E o problemă de încredere, de experienţă în management. În ultimii 20 de ani am crescut cel puţin 100 de manageri. Ştiu modul de comportament al unui manager.

Ştiu foarte clar că în prima fază vrea să fie un băiat de treabă, să nu refuză pe nimeni. El vrea să fie băiat bun, în loc să fie exigent. Atunci, automat strică întreaga atmosferă din societate. Tupeiştii vor ieşi în faţă.

ADVERTISEMENT

Eu urăsc ideea de tupeu, să iasă unii în faţă pe umerii altora. Asta trebuie evitată în orice organizaţie. Managerii începători creează crize prin propria atitudine. Prin lipsa de încredere pe care o transmit.

“Nici eu n-am înţeles-o din prima. E normal”

Văd ulterior că au greşit, dar nu înţeleg că această criză a fost creată de ei şi se specializează în rezolvarea problemelor pe care tot ei le-au creat. Ajung acasă osteniţi, îşi dau seama că au obosit foarte tare.

ADVERTISEMENT

De fapt, au obosit reparând prostiile pe care le-au creat. E la nesfârşit. Atât cât durează mai mult ca cel care primeşte responsabilitatea să înţeleagă diferenţa dintre băiat bun şi băiat corect, cu atât sunt mai puţine şansele de a face treabă.

Este prima lecţie pe care le-o dau fiecărui coleg de-ai mei care primeşte o delegare din partea mea. N-am întâlnit încă un coleg care am înţeles-o din prima. Unii au înţeles-o într-o lună, alţii mai mult.

Nici eu n-am înţeles-o din prima. E normal. Trebuie să fii corect, să fii exigent. Nu poţi să fii lider şi să fii şi băiat de treabă, nu asta e ideea. N-aş putea spune că în fotbal e mai rău ca în alte parte.

“În Mobexpert sunt 2500 de colegi. Cum aş putea să plec de la premiza că nu pot să am încredere în oamenii ăia? Păi aş mai putea dormi?”

Încrederea e cuvântul. Dacă ţie nu îţi trece prin cap să bagi mâna în buzunarul celui cu care vorbeşti, atunci ai încredere că cel cu care vorbeşti are aceeaşi atitudine cu tine. Dar dacă în mintea ta este să îi dai una în cap când el se întoarce, atunci nici tu nu te vei întoarce niciodată.

Totul pleacă de la încredere. În Mobexpert sunt 2500 de colegi. Cum aş putea să plec de la premiza că nu pot să am încredere în oamenii ăia? Păi aş mai putea dormi? Te-ai duce direct la Spitalul 9. 

Că te mai dezamăgeşte unul sau altul, asta e. Dar regula e regulă. Iar regula este că oamenii sunt cei în care nu ai nicio problemă să ai încredere”, a spus Dan Şucu la SUFLET DE RAPIDIST.

Lecțiile pe care Dan Șucu le predă propriilor manageri. „Niciunul nu a înțeles din prima”

ADVERTISEMENT
Tags: