Sport

Lege cu dedicație pentru promovarea CSA Steaua în SuperLiga. Fostul ministru al Apărării face pasul decisiv în favoarea clubului Armatei

Vasile Dâncu, fostul ministru al Apărării, a depus un proiect de lege prin care CSA Steaua va căpăta dreptul de a evolua în SuperLiga.
12.04.2023 | 18:06
Lege cu dedicatie pentru promovarea CSA Steaua in SuperLiga Fostul ministru al Apararii face pasul decisiv in favoarea clubului Armatei
Vasile Dîncu a oferit prima reacție după inițierea legii care-i permite lui CSA Steaua să promoveze. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dâncu, vrea să elimine obstacolele legale care stau în calea promovării CSA Steaua în SuperLiga, printr-un proiect de modificare a Legii 69/2000 a educației fizice și sportului, proiect care care prevede că și persoanele juridice de drept public pot căpăta statut de cluburi sportive profesioniste, lucru care nu le este permis în momentul de față.

CSA Steaua, în SuperLiga fără modificări de statut

Deși nu este menționat clubul Armatei, principalul beneficiar al aceste legi „cu dedicație” ar fi CSA Steaua București care, în momentul de față, nu poate promova în SuperLiga tocmai pentru că este o echipă departamentală, susținută de către o instituție a administrației publice centrale. În schimb, expunerea de motive a proiectului invocă importanța sportului de masă ca „mijloc de optimizare a stării de sănătate a populației”.

ADVERTISEMENT

Potrivit formei actuale a legii, cluburile sportive profesioniste pot fi organizate ca asociații fără scop patrimonial sau ca societăți comerciale sportive pe acțiuni. Pe lângă aceste două forme de organizare, Dâncu propune ca statutul de club sportiv profesionist să poată fi acordat și pentru „persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță.

Prevederea a fost inclusă în primul alineat al articolului 31 al legii aflate în vigoare pentru ca alineatul 3 să fie modificat astfel încât CSA Steaua București să nu fie nevoită să mai opereze vreo schimbare în modul actual de funcționare. Astfel, dacă cluburilor sportive profesioniste deja existente li se aplică regimul juridic al societăților comerciale, pentru cluburile care vor funcționa ca persoane juridice de drept public „se aplică regimul juridic al instituțiilor publice în subordinea cărora funcționează”, în cazul CSA Steaua regimul juridic al MApN.

ADVERTISEMENT

Deși modificările au ca prim efect faptul că în competițiile sportive profesioniste la nivel înalt vor putea concura cu cluburile private cluburi de stat, susținute din bani publici, Dâncu invocă drept principal motiv stimularea activității sportive la nivelul întregii populații, indiferent de forma juridică de organizare sportivă.

Modificarea Legii sportului, una din soluțiile avansate de Burleanu

În plan internațional se pune din ce în ce mai mult accentul asupra importanței sportului în formarea integrală a populației și asupra necesității existenței unui orizont clar de dezvoltare a acestui domeniu.

ADVERTISEMENT

Se insistă asupra sportului de masă ca mijloc de optimizare a stării de sănătate a populației și activitate ce facilitează socializarea în societățile actuale în care există o tendință din ce în ce mai mare de dispersare a indivizilor și de izolare umană, fapt ce necesită investiții din partea instituțiilor publice”, se spune în expunerea de motive.

Dincolo de vorbăria privind atomizarea socială în lumea contemporană, proiectul lui Dâncu reprezintă soluționarea problemelor de la CSA Steaua în forma cea mai convenabilă pentru MApN: clubul va putea promova în prima ligă, rămânând în continuare în subordinea Armatei și putând beneficia de aceleași alocări generoase din bani publici pe care le-a avut și până acum.

ADVERTISEMENT

Încă din luna mai a anului trecut, Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), indica două soluții pentru ca CSA Steaua să capete drept de promovare. „Cea mai rapidă procedură este următoarea: să treci clubul de drept public într-o societate pe acțiuni, se poate face în 48 de ore. Până înainte de începerea sezonului competițional CSA Steaua are dreptul să devină un club de drept privat pentru a putea avea drept de promovare. CSA Steaua are două variante: modificarea Legii sportului sau transformarea clubului într-o societate pe acțiuni”, spunea Burleanu.

Ministerul Apărării Naționale a alocat secției de fotbal a clubului Steaua București suma de 1.100.000 de euro pentru sezonul 2022-2023. Asta deși echipa nu are nicio șansă să promoveze tocmai din cauza faptului că acest club este o persoană juridică de drept public, deci nu poate concura în prima ligă alături de cluburi profesioniste.

ADVERTISEMENT