Sport

“Legea Novak” revine în forţă în handbal! Amenzi uriaşe. Anunţul preşedintelui FRH. Exclusiv

Deşi Eduard Novak nu mai este ministrul Sportului, ordinul prin care echipele trebuie să aibă minimum 40% jucători români este în continuare în vigoare. Iar amenzile sunt usturătoare pentru cei care nu respectă.
27.07.2023 | 17:20
Legea Novak revine in forta in handbal Amenzi uriase Anuntul presedintelui FRH Exclusiv
Secvenţă dintr-un derby CSM Bucureşti - Rapid. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

În urmă cu un an, ministrul Sportului de la vremea respectivă, Eduard Novak, a emis un ordin prin care echipele româneşti trebuie să aibă o pondere de minimum 40% sportivi români pe tot parcursul unui meci, indiferent de sport.

“Legea Novak” revine în forţă în handbal! Echipele trebuie să respecte ordinul de ministru

Handbalul este unul dintre sporturile în care a existat o “tentativă” de respectare a regulii. Doar că această lege a fost pur şi simplu călcată în picioare de mai multe cluburi, “încurajate” de faptul că amenda era stabilită la 3000 de lei, urmând să fie mărită cu 100 de lei pentru fiecare abatere.

ADVERTISEMENT

Evident, cluburile cu bugete de 2-3 milioane de euro nu erau speriate de o amendă de… 500 de euro. Ba mai mult, echipele s-au adresat Comisiilor pentru a contesta aceste sancţiuni şi au avut de câştigat. Astfel, nimeni nu a plătit nimic.

Dar, în noul sezon din handbal se schimbă situaţia. Chiar dacă Ministerul Sportului a fost înlocuit în organigrama Guvernului de Agenţia Naţională pentru Sport, iar Elisabeta Lipă i-a luat locul lui Eduard Novak, “legea Novak” este încă în vigoare şi cluburile trebuie să o respecte în noul sezon, în toate sporturile de echipă.

ADVERTISEMENT

Din nou, handbalul feminin este unul dintre sporturile vizate, în condiţiile în care există multe echipe care au un număr important de jucătoare străine în lot şi cărora le va fi dificil să respecte regulamentul.

Amenzi de 30.000 de lei! Reacţia lui Constantin Din

În plus, amenzile au crescut de 10 ori şi cluburile care încalcă ordinul de ministru trebuie să plătească 30.000 de lei pentru fiecare abatere. O sumă usturătoare, indiferent de bugetul pe care îl are clubul.

ADVERTISEMENT

Contactat de FANATIK, preşedintele FRH, Constantin Din, a confirmat că echipele de handbal trebuie să ţină cont de ordinul de ministru în noul sezon: “Trebuie să îl respecte, bineînţeles. Cuantumul a fost stabilit de minister, este 30.000 de lei pentru fiecare abatere”, a spus Din pentru FANATIK.

Elisabeta Lipă: “Cluburile trebuie să știe că e la fel ca la orice lege: dacă nu o respecți, plătești.”

Şefa Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă a declarat că toate echipele şi federaţiile trebuie să respecte ordinul de ministru, mai ales că din 17 august, ANS intră cu drepturi depline:

ADVERTISEMENT

“Ordinul de ministru este în vigoare. Toate echipele și federațiile trebuie să țină cont de el. Deocamdată birocrația ne omoară. Noi, ca Agenție, abia pe 17 august intrăm în drepturi depline. Abia atunci intră în vigoare comisiile, până atunci nu putem face nimic.

Cluburile trebuie să știe că e la fel ca la orice lege: dacă nu o respecți, plătești. Am înțeles că unii se prevalează de discriminare și că liberul acces este îngrădit. Păi pot să aibă și 50 de străni, dar pe teren trebuie să fie minimum 40% sportivi români”, a spus Lipă pentru Gsp.ro.

Noul sezon din handbalul feminin începe în weekendul 26-27 august, cu Supercupa României. CSM Bucureşti şi Rapid sunt echipele calificate în grupele Ligii Campionilor, în timp ce Gloria Bistriţa, CSM Târgu Jiu şi Dunărea Brăila vor evolua în EHF European League.

  • 30.000 de lei este amenda pentru fiecare abatere de la legea Novak
  • 3 jucători români trebuie să fie mereu pe teren în fiecare echipă, la meciurile de handbal
ADVERTISEMENT