News

Legile Educației, contestate la CCR. Limitarea accesului la educație sau exmatricularea elevilor, printre motivele invocate

Legile Educației, contestate la CCR. Limitarea accesului la educație sau exmatricularea elevilor, printre motivele invocate de contestatarii acestor legi.
24.05.2023 | 13:57
Legile Educatiei contestate la CCR Limitarea accesului la educatie sau exmatricularea elevilor printre motivele invocate
Legile Educației, contestate la CCR. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Legile Educației, contestate la CCR. Limitarea accesului la educație sau exmatricularea elevilor, printre motivele invocate de contestatarii acestor legi. Mai exact USR și partidul Forța Dreptei, partid condus de fostul lider PNL Ludovic Orban. Cele două partide au transmis că au identificat mai multe prevederi neconstituționale în aceste legi.

Legile Educației, contestate la CCR

”În ceea ce priveşte legea învăţământului preuniversitar, argumentele de neconstituţionalitate se referă la limitarea accesului la educaţie în funcţie de vârstă, posibilitatea de exmatriculare a elevilor şi discriminarea în ceea ce priveşte admiterea la liceu. USR a subliniat, de asemenea, posibile încălcări ale drepturilor la viaţa privată ale elevilor şi profesorilor, în lipsa garanţiilor legale privind folosirea înregistrărilor video în şcoli”, și-a justificat USR demersul printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Mai mult, conform aceluiași document, referitor strict la legea învățământului superior, contestația face referire la reducerea tarifelor pentru transportul local doar pentru studenții mai tineri de 30 de ani. Încălcarea dreptului la învățături sau alte încălcări ale Constituțuiei, cum ar fi articolul 136 privind înființarea de societăți comerciale sau articolul 148 în cazul prevalenței dreptului Uniunii Europene față de cel național, sunt de asemenea invocate de USR și Forța Dreptei.

”În cazul ambelor legi, USR şi Forţa Dreptei au invocat încălcări privind principiul securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor deoarece conţin inadvertenţe legislative”, a completat USR. Cei de la Forța Dreptei au remarcat, la rândul lor, nerespectarea rigorilor legislative care țin de competențele decizionale ale Parlamentului.

ADVERTISEMENT

”Între aspectele sesizate sunt cele referitoare la admiterea la liceu, în cazul căreia a fost observată o vădită discriminare şi încălcare a principiului fundamental al egalităţii în drepturi în ceea ce îi priveşte pe elevi, dar şi riscul de a fi utilizate criterii subiective şi arbitrare în desfăşurarea procesului de admitere.

Totodată, instituirea regulii unui singur schimb în desfăşurarea cursurilor nu reprezintă o reglementare efectivă câtă vreme excepţiile introduse relativizează şi deturnează conţinutul normativ atât în cazul învăţământului primar, cât şi în cazul învăţământului gimnazial, permiţând organizarea studiilor inclusiv în mai multe schimburi. În concret, acest lucru va conduce la o calitate diferită a actului de educaţie de la o unitate de învăţământ la alta, fapt care încalcă dreptul constituţional la învăţătură şi la tratament egal din partea instituţiilor publice”, au transmis reprezentanții partidului Forţa Dreptei.

ADVERTISEMENT

Legea învățământului preuniversitar a fost adoptată de Senat cu 81 de voturi ”pentru” și 28 ”împotrivă”, în timp ce legea învățământului superior a trecut cu 79 de voturi ”pentru” și 28 ”împotrivă”. Conform acestor noi legi, va fi redusă la două ore pe săptămână norma didactică de predare, cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și gradul didactic 1, fără diminuarea salariului.

De asemenea, profesorii care se pensionează vor beneficia de o primă de pensionare echivalentă cu două salarii de bază, iar directorii și inspectorii vor avea zile de concediu în plus față de restul oamenilor. Referitor la plagiatori, cea mai actuală a României, oricine va avea dreptul să formuleze observații referitoare la eventualele abateri de etică.

ADVERTISEMENT

Senatorii AUR, cei care au votat împotriva acestor proiecte, au anunțat că legile ”sunt mai rele decât precedentele. Nu rezolvă problemele de fond, de substanţă ale şcolii româneşti”. Același lucru l-a transmis și senatorul USR Ambrozie-Irinel Darău: ”Senatorul USR Ambrozie-Irineu Darău: ”Poate spune ceva şi faptul că au lipsit aproximativ 20 de reprezentanţi ai Puterii. Cum aţi putut vota pentru acest proiect de lege cu profesori în grevă generală? Care dintre revendicările profesorilor se regăsesc în acest proiecte? USR a votat asumat împotrivă. Noi vrem învăţământ pentru toată lumea, un învăţământ de linie, nu de lux”.

ADVERTISEMENT