Life

Leguma care l-a umplut de bani pe un român. A plantat-o la Buzău, iar prețul unui kilogram ajunge la 35 de lei

Leguma cu care un fermier din Buzău a dat lovitura. Bărbatul și-a încercat norocul, iar acum se bucură de un profit generos.
19.10.2023 | 09:29
Leguma care la umplut de bani pe un roman A plantato la Buzau iar pretul unui kilogram ajunge la 35 de lei
Leguma cu care un român din Buzău a dat lovitura. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un român a dat lovitura după ce a început să cultive leguma apreciată de multe persoane. Plantația de la Buzău, pornită acum câțiva ani, îi aduce un profit frumos și livrează cel mai adesea în București.

Leguma cu care un buzoian a dat lovitura

Daniel Toma este românul care s-a îmbogățit după ce a început să planteze la Buzău broccolini. Este o legumă înrudită cu broccoli, dar care are o aromă deosebită și se aseamănă cu sparanghelul.

ADVERTISEMENT

Copiii o apreciază, după cum a observat și fermierul care s-a decis să o planteze pe terenul primit moștenire de la bunici. Cultura se găsește acum la Amara, în comuna Balta Albă, iar bărbatul a învățat tot ce trebuie despre leguma cu care a dat lovitura.

„Din cauza temperaturilor ridicate, planta trebuie culeasă la momentul optim pentru că altfel găsim planta ramificată, deja înflorită, adică ușor compromisă. Noi nu mai putem să o valorificăm în condițiile astea.

ADVERTISEMENT

Și copiii îl preferă, tocmai datorită gustului acesta dulce. Se consumă cu tot cu tijă”, a spus Daniel Toma despre broccolini, planta formată dintr-o tulpină verde, acoperită cu florete.

Broccolini mai este cunoscut și ca baby broccoli, asta pentru că se aseamănă mult, dar este mai subțire și are coroana mult mai mică. Daniel Toma are mare grijă ca nu cumva, din cauză că este mai fragilă, leguma să nu se rupă la recoltare.

ADVERTISEMENT

„Trebuie așezat cotor lângă cotor, iar în al doilea rând, trebuie așezat cât mai drept și bine deoarece el trebuie să își păstreze forma lui naturală, drept, deoarece se poate strâmba dacă nu este așezat bine, și să ajungă la apă să păstreze prospețimea”, a mai dezvăluit fermierul, conform spynews.ro. 

Kilogramul se vinde cu 35 de lei

Buzoianul a început afacerea cu sparanghel în urmă cu câțiva ani. Ulterior, s-a gândit că nu este deloc o idee rea să cultive broccolini, iar în primul an s-a încumetat la doar câțiva metri pătrați, pentru a-și da seama care este procesul.

ADVERTISEMENT

După patru ani, și-a dublat suprafața de recoltare, iar acum vinde kilogramul cu 35 de lei. Principalii cumpărători provin din București, iar Daniel Toma este mulțumit de progresul său.

„Am fost printre primii care am cultivat sparanghel în România, apoi cu broccolini, la fel, cred că suntem singurii. Noi o cultivăm de vreo… cred că patru, cinci ani. Încercăm să promovăm și să o facem cunoscută și pe piața din România”, a afirmat fermeirul.

ADVERTISEMENT
Tags: