News

Liderii UE nu se pun de acord asupra intervenției pe piața energetică. Ce țări sunt pro și contra

Intervenția UE pe piața energiei ar putea să nu mai aibă loc din cauza opiniilor diferite ale statelor membre. Sunt țări care solicită urgent decuplarea prețurilor la gaz și curent.
20.03.2022 | 16:10
Liderii UE nu se pun de acord asupra interventiei pe piata energetica Ce tari sunt pro si contra
ADVERTISEMENT

Liderii UE nu se pot pune de acord asupra unei intervenții pe piața energiei din țările membre, căci există opinii diferite în mai multe state.

Divergențe în interiorul Uniunii Europene. Statele nu se pun de acord asupra măsurilor pentru energie

Acestea au opinii diferite despre care ar trebui să fie răspunsul față de creșterile de prețuri pentru facturile la gaz și electricitate din toate statele, relatează Bloomberg.

ADVERTISEMENT

În schimb, ar putea fi luate măsuri pentru refacerea stocului de gaze, având în vedere războiului din Ucraina, dar și niște soluții urgente pentru ca consumatorii statelor Blocului Comunitar să poată fi sprijiniți pentru a-și achita facturile.

Acestea ar putea fi decise săptămâna viitoare, la Bruxelles, la summit-ul care va avea loc și la care vor participa şefii de stat şi de guvern din UE.

ADVERTISEMENT

Care sunt țările care cer acțiuni urgente. Celelalte nu sunt de acord

Conform sursei citate, există o serie de state care doresc să existe un răspuns cât mai rapid al Uniunii Europene față de creșterea prețurilor.

Este vorba despre țările din sudul Uniunii Europene, care cer ca prețurile la gaz și curent să fie decuplate. În schimb, statele din nord nu sunt de acord și recomandă ca toată chesiunea și implicațiile sale să fie văzute cu prudență.

ADVERTISEMENT

În acest moment, este compus un al doilea set de măsuri prin care statele membre vor putea acționeze în fața crizei din energie, toate aceste măsuri fiind compuse de Comisia Europeană.

Printre acestea se vor afla măsuri pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili din punct de vedere economic, inclusiv prin vouchere sau prin plata parțială a facturilor. De asemenea, companiile afectate ar putea primi ajutoare de stat.

ADVERTISEMENT

Aceste măsuri ar putea fi adoptate de executivul comunitar chiar în zilele următoare, iar liderii europeni le vor putea analiza la se mitul din 24-25 martie.

ADVERTISEMENT