News

Lipsa medicamentelor pentru copii revine în atenție. Medicul Carmen Dorobăț: „Slaba aprovizionare a farmaciilor va atrage creșterea numărului de internări!”

Medicul specialist Carmen Dorobăț atrage atenția asupra problemei lipsei medicamentelor pentru copii, în plin sezon rece, și subliniază pericolul creșterii numărului de internări.
11.11.2022 | 08:30
Lipsa medicamentelor pentru copii revine in atentie Medicul Carmen Dorobat Slaba aprovizionare a farmaciilor va atrage cresterea numarului de internari
Medicul specialist Carmen Dorobăț analizează problema lipsei medicamentelor pentru copii din farmacii (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Nu vorbim despre o „alarmă falsă”, dar în fiecare an ne trezim cu un număr tot mai mare de adulți, dar mai ales de copii, infectați cu viroza „de sezon”. Medicul primar Carmen Dorobăț atenționează că penuria de medicamente, inclusiv de antibiotice, din farmacii, va duce inevitabil la creșterea numărului de internări în spitalele sau în secțiile de pediatrie.

Medicul primar Carmen Dorobăț: „Este regretabil că părinții se plimbă cu rețeta de la o farmacie la alta, pentru că nu toate sunt aprovizionate corespunzător”

Totul a pornit de la avertismentul lansat de Cristina Pavel, președintele unei asociații farmaceutice, care încă de la finalul lunii trecute atrăgea atenția asupra penuriei de medicamente destinate celor mici, făcând referire în primul rând la antibiotice, în plin sezon rece. În comunicatul de presă preluat de hotnews, Cristina Pavel anticipa că, odată cu începerea anului școlar și cu revenirea copiilor în colectivități, elemente coroborate cu sezonul rece, numărul infecțiilor respiratorii va crește substanțial.

ADVERTISEMENT

Medicul infecționist Carmen Dorobăț subscrie la această idee și atrage atenția, la rândul său, la carențele existente în sistemul farmaceutic românesc.

„Lipsa medicamentelor prescrise în mod frecvent de medicii de familie din farmaciile cu circuit deschis nu poate atrage decât o evoluție nefavorabilă a pacientului netratat corespunzător, dar și un consum mărit în spitale, ceea ce va conduce la creșterea numărului de copii internați”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT

Medicul specialist a completat, în acest sens: „Mă refer, în primul rând, la medicamentele de uz oral, deoarece acestea sunt destinate mai mult spațiului ambulator, spre deosebire de preparatele injectabile, care sunt utilizate cu predilecție în spitale”.

Deoarece de la semnalul de alarmă la care făceam referire anterior au trecut, totuși, două săptămâni, am dorit să aflăm de la interlocutoarea noastră dacă, din informațiile pe care le deține, situația aprovizionării farmaciilor s-a îmbunătățit.

ADVERTISEMENT

„Aceste medicamente se găsesc cu plus sau cu minus. Altfel spus, din unele farmacii pot fi achiziționate unele medicamente, dar în altele acestea lipsesc. Asta înseamnă că părintele trebuie să meargă de la un magazin la altul, cu rețeta în mână, ceea ce este regretabil pentru toți aparținătorii, indiferent despre ce medicament vorbim”, ne-a răspuns medicul primar.

Carmen Dorobăț
Medicul primar Carmen Dorobăț se pregătește pentru o iarnă dificilă (sursa arhivă personală)

Sporirea numărului de internări atrage creșterea cheltuielilor clinicilor

Dincolo de problema strict medicală, penuria de medicamente are și un efect economic nedorit. Partenera noastră de dialog este de părere că ar fi ideal ca responsabilii cu aprovizionarea farmaciilor să se îngrijească de o aprovizionare fluentă, mai ales în perioada sezonului răcoros.

ADVERTISEMENT

„Firesc ar fi ca distribuitorii să se ocupe de o aprovizionare fluentă și uniformă pentru tot ceea ce înseamnă lanț în zona de pre-spitalizare. Întotdeauna, o greutate în aprovizionarea a tot ceea ce înseamnă medicația pre-spital va atrage după sine, retrograd, nu doar o creștere a numărului de internări, ci și, evident, un consum financiar crescut la nivelul clinicilor”, a completat medicul contactat de FANATIK.

Vaccinul antigripal este esențial, dar contează și stilul de viață sănătos

Specializarea interlocutoarei noastre este aceea de infecționist. Dumneaei s-a ocupat în mod deosebit inclusiv de pandemia COVID-19, perioadă în care a susținut o campanie puternică pro-vaccinare, motiv pentru care am dorit să aflăm dacă, pe lângă „injecția” clasică, mai există și alte metode de prevenție, în cazul virozelor și al gripei.

„Dincolo de vaccinurile clasice, nu putem discuta despre prevenție. Prevenția naturală, pe care toți medicii o recomandă, este o grijă constantă. Vorbim despre atenția sporită față de un stil de viață sănătos, consumul de fructe și de legume proaspete, cu excepția cazurilor în care există contraindicații medicale. Trebuie să avem grijă de activitățile copiilor în aer liber și de relaxare, pentru că odihna intervine în menținerea echilibrului la nivelul întregului metabolism, nu doar al celulei nervoase”,  a explicat Carmen Dorobăț.

Medicul consideră că, „în aceste condiții, un regim de viață sănătos ne va ajuta pe toți, preponderent într-un astfel de anotimp, când, trebuie să recunoaștem, organismul nostru este supus unor încercări mai mult decât în alte perioade. Deja a început sezonul virozelor și al gripelor, care va dura până undeva în februarie – martie, iar o atenție sporită nu strică nimănui”.

Carmen Dorobăț consideră că, dacă vorbim despre prevenție, înafara preparatelor vaccinale clasice și a unui regim de viață controlat, este binevenit tot ceea ce ține de suplimentele alimentare sau de suportul vitaminizant. „Cu toate acestea, din punct de vedere medical nu pot spune că aceste elemente vor păzi copiii de anumite boli”, a adăugat persoana intervievată.

Copiii, bătrânii și bolnavii cronici necesită atenție deosebită

Nu demult, Carmen Dorobăț avertiza, chiar pe site-ul FANATIK, asupra faptului că odată cu schimbarea temperaturii a reînceput sezonul virozelor. Mai mult, încă din momentul eliminării restricțiilor, numărul cazurilor de viroză au crescut vertiginos. Totuși, cei mici sunt „mai” vulnerabili decât adulții, în fața acestui pericol?

„Copiii nu reprezintă un segment de populație cu o anumită predispoziție. În momentul în care va apărea o izbucnire a epidemiei de gripă, vom observa că sunt afectate, în mod special, persoanele cu o capacitate scăzută de apărare a organismului, în primul rând bolnavii cronici și extremele de vârstă”, a răspuns medicul specialist.

Din acest punct de vedere, Carmen Dorobăț a completat: „Includem în capitolul extremelor de vârstă copiii, care, la fel ca persoanele în vârstă, au o capacitate scăzută de protecție a organismului. De multe ori am văzut copii etichetați cu gripă, care, din punctul de vedere al formei clinice de boală, au dezvoltat o formă mai ușoară decât adulții. Așadar, nu este o regulă, dar, categoric, extremele de vârstă și bolnavii cronici trebuie să fie foarte atenți. Dacă mi se permite un sfat în acest sens, cred că aceste persoane ar trebui să se vaccineze antigripal, din timp”.

Contagiozitatea, eterna problemă…

Medicul infecționist este de părere că, având în vedere faptul că discutăm despre viroze cu un potențial important de suprainfectare bacteriană, copilul trebuie tratat pentru propria lui sănătate, apoi ca să nu mai fie contagios pentru cei din jur.

„Această dublă măsură este caracteristică oricărei boli contagioase. Ca atare, dacă nu vom îngriji pacientul corect și, subliniez, la timp – deoarece orice afecțiune trebuie tratată din timp – pentru a obține o evoluție pozitivă în cazul respectivului pacient, riscăm să apară complicații și să îndreptăm copilul către un tratament injectabil și nu spre unul oral. De asemenea, există riscul de a ajunge chiar la varianta internării într-un spital de pediatrie, eveniment care n-ar bucura nici familia pacientului și nici n-ar fi eficient pentru societate”, a menționat Carmen Dorobăț.

Interlocutoarea noastră a subliniat că, în mod categoric, lipsa unui tratament corect atrage după sine transmiterea bolii către ceilalți copii. Așadar, copiii aflați în jurul celui bolnav vor suferi din pricina acestei viroze, într-o formă mai mult sau mai puțin gravă. În aceste condiții am intra într-un alt cerc vicios, deoarece inclusiv acești copii vor avea nevoie de un tratament corespunzător.

„La finalul discuției noastre, aș vrea să rog toți specialiștii care activează în spațiul ambulator, ceea ce înseamnă în mod special medicii de familie, să acorde o atenție deosebită potențialelor suprainfecții bacteriene ale virozelor, deoarece complicațiile în cazurile de viroze provin din suprainfecții bacteriene, care dacă nu sunt observate la timp pot determina forme grave de boală”, a adăugat partenera noastră de dialog.

„Ca urmare, copilul diagnosticat corect și tratat la timp nu poate avea decât o evoluție favorabilă”, este concluzia medicului primar Carmen Dorobăț.

ADVERTISEMENT