News

Lista alimentelor care vor avea prețuri reduse până la 31 decembrie 2024. Klaus Iohannis a promulgat legea

Lista alimentelor care vor avea prețuri reduse până la 31 decembrie 2024. Miercuri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.
28.03.2024 | 07:26
Lista alimentelor care vor avea preturi reduse pana la 31 decembrie 2024 Klaus Iohannis a promulgat legea
Lista alimentelor care vor avea prețuri reduse până la 31 decembrie 2024. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Lista alimentelor care vor avea prețuri reduse până la 31 decembrie 2024. La mijlocul acestei săptămâni, Klaus Iohannis a promulgat legea. În continuare, actul ajunge la Monitorul Oficial.

Legea care prelungește limitarea adaosului comercial, promulgată: lista alimentelor care vor avea prețuri reduse până la 31 decembrie

Pe 19 martie 2024, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care presupune prelungirea plafonării prețurilor la 17 produse alimentare de bază. Actul va fi în vigoare până la 31 decembrie 2024.

ADVERTISEMENT

Aceeași lege, în vigoare în momentul de față, expira la data de 31 martie. După votul din Parlament, actul normativ a mers spre promulgare pe masa președintelui Klaus Iohannis.

Miercuri, 27 martie, într-un comunicat oficial, Administrația Prezidențială anunța că șeful statului a promulgat ”legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.

ADVERTISEMENT

Lista produselor care vor avea prețul plafonat este următoarea:

  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
  2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
  3. Brânză telemea de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făină albă de grâu “000” până la 1 kg
  6. Mălai pănâ la 1 kg
  7. Ouă de găină calibrul M
  8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
  9. Carne proaspătă pui – Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
  10. Carne proaspătă porc – Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
  11. Legume proaspete vrac – Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.
  12. Fructe proaspete vrac – Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.
  13. Cartofi proaspeţi albi vrac
  14. Zahăr alb tos până la 1 kg
  15. Smântână- 12% grăsime
  16. Unt până la 250 grame
  17. Magiun până la 350 grame.

Cum explică guvernanții luarea acestei măsuri

Proiectul de lege legat de plafonarea adaosului comercial a trecut marți, 19 martie, de Camera Deputaților. A fost aprobat cu 194 de voturi ”pentru”. Alte 44 de voturi au fost ”împotrivă”, iar 10 s-au abținut.

ADVERTISEMENT

Potrivit social-democraților, decizia de prelungiri a măsurii ”vine în urma numărului mare de solicitări din partea cetăţenilor pentru menţinerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază – aceasta fiind cea mai bună dovadă a eficienţei măsurii promovate de PSD”.

Din punctul meu de vedere, aşa cum am spus, îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită. Această ordonanţă, când a fost emisă de Ministerul Agriculturii, s-a bazat pe anumite studii.

ADVERTISEMENT

Pe consumul pe care familiile cu venituri mici şi medii îl au în România. Aceste alimente de bază au fost introduse pentru că românii îşi doreau, prin studiile pe care le-am făcut, ca aceste preţuri la alimente să fie reduse”, declara Florin Barbu pe 17 ianuarie, despre această măsură.

ADVERTISEMENT