News

Lista cu magazinele în care pot fi folosite cardurile sociale de 250 de lei. Primele vouchere, trimise luni

Autoritățile au anunțat recent că pentru 12.000 de români a început alimentarea voucherelor sociale cu prima tranșă de 250 de lei. A fost publicată și lista cu magazinele în care pot fi cheltuiți banii.
22.06.2022 | 08:40
Lista cu magazinele in care pot fi folosite cardurile sociale de 250 de lei Primele vouchere trimise luni
Până la 1 iulie 2022, 500.000 de români vor primi cardurile sociale. Foto: mfe.gov.ro – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că aceste carduri sociale sunt oferite prin programul guvernamental Sprijin pentru România. Primele vouchere au fost trimise luni, 20 iunie 2022, iar românii pot folosi suma pentru a cumpăra produse alimentare și mese calde.

Câți români vor folosi aceste carduri sociale până la 1 iulie

Conform sursei citate, până la 1 iulie 2022, peste 500.000 de persoane vor putea folosi banii europeni pentru achiziționarea alimentelor sau a meselor calde. În acest sens, autoritățile au încheiat contracte cu peste 24.400 de magazine afiliate.

ADVERTISEMENT

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că alimentarea voucherelor sociale oferite a început luni, 20 iunie. Voucherele sociale sunt încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei. Practic, vor fi patru tranșe până la finalul anului. În ceea ce privește mecanismul de distribuire a cardurilor, vor fi trei etape:

1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP)

ADVERTISEMENT

2) plicuirea și distribuirea la nivel național de reprezentanții Poștei Române

3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor (pentru tranșele 2, 3 și 4 încărcarea se face automat).

Cine stabilește listele cu beneficiarii

Conform programului anunțat de MIPE, până la sfârșitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale. Mai departe, ele vor fi încărcate pe măsură ce sunt distribuite.

ADVERTISEMENT

Mai mult, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potențialii beneficiari să nu primească ajutorul. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Plicuirea și livrarea cardurilor se realizează fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună o cerere în acest sens. Mai multe detalii despre calendarul primei tranșe (n.r. – emiterea cardurilor, distribuirea prin Poșta Română și încărcarea valorică) sunt disponibile pe mfe.gov.ro.

ADVERTISEMENT

Încărcarea săptămânală a cardurilor se face joi și vineri. Pentru tranșa I, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face între șapte și 10 zile de la primirea cardurilor.

Ulterior, procedura de virare a banilor se simplifică. Asta înseamnă că peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul în maximum cinci zile și minimum trei.

Listele cu magazinele în care pot fi cheltuiți banii

Înainte de fiecare alimentare a tichetului social, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va actualiza lunar listele cu beneficiari. Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici — https://bit.ly/3OibV8O.

De asemenea, trebuie spus că aceste liste vor fi verificate și actualizate săptămânal. Dacă vor exista modificări, acestea vor fi publicate pe site-ul MIPE.

Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei beneficiază de voucherele de 250 de lei.

De acești bani vor beneficia și persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

La fel se întâmplă și în cazul familiilor cu cel puțin doi copii în întreținere și ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

Persoanele fără adăpost nu au fost uitate

Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei vor primi, de asemenea, 250 de lei pe cardurile sociale.

Și familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, vor beneficia de ajutorul financiar.

Inclusiv persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, vor beneficia de sumă alocată de stat pentru alimente și mese calde, conform mfe.gov.ro.

 

ADVERTISEMENT