News

Lista partidelor politice cu datorii la stat. Restanțe de milioane de lei din partea aleșilor, în plin scandal al cotei de impozitare

În timp ce politicienii vorbesc despre încasări mai mari la buget, despre impozitare progresivă și alte măsuri care să mai umple vistieria statului, partidele politice sunt codașe la plata dărilor.
28.05.2022 | 14:00
Lista partidelor politice cu datorii la stat Restante de milioane de lei din partea alesilor in plin scandal al cotei de impozitare
Partidele politice din România sunt pe lista datornicilor la bugetul de stat / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu mai e un secret că România se află în pragul unei crize economice majore. Inflația a crescut la cote amețitoare, datoria publică a sărit de 50% din PIB iar guvernanții caută soluții pentru a aduce mai mulți bani la buget. În același timp, partidele din care fac parte înregistrează datorii importante la plata obligațiilor fiscale, și nu dau semne că ar încerca să dea un exemplu bun pentru contribuabilul de rând.

Fostul partid al lui Teodor Meleșcanu, cele mai mari datorii la stat

Conform unei liste a persoanelor juridice care înregistrează obligații restante, la data de 31 martie 2022, publicată de ANAF și consultată de FANATIK, cel puțin 11 partide politice înregistrează impozite restante în valoare de peste 3,7 milioane de lei. Dintre formațiunile importante, Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România se află în fruntea topului datornicilor, în vreme ce Partidul Social Democrat, care în trecut a avut dificultăți în a-și achita restanțele, nu se mai regăsește pe listă.

ADVERTISEMENT

Partidul Forța Națională este campion la restanțe la bugetul de stat, cu 1.676.331 de lei datorați la ANAF, la data de 31 martie 2022. Formațiunea este condusă, în prezent, de profesorul Sorin-Valeriu Naș. Forța Națională a fost refugiu pentru politicieni precum Teodor Meleșcanu (fost președinte al partidului), Marian Cucșa, Alexandru Băișanu, Grațiela Gavrilescu sau Ioan Cupă, foști parlamentari care au părăsit ALDE pentru a susține cabinetul Dăncilă.

Partidul Național Umanist Social-Liberal, continuatorul Partidului Conservator, fondat de Dan Voiculescu, a ajuns la datorii de 872.311 de lei la bugetul de stat, conform ANAF. Președinte al partidului este avocatul Daniel Ionașcu, iar din conducere mai fac parte: Grațiela Gavrilescu, Liviu Neagu, Maria Grapini, Petre Mărginean, Cornel Lazăr sau Vlad Popescu Piedone (fiul fostului primar al sectorului 5).

ADVERTISEMENT

Partidul Național Țărănesc – Creștin și Democrat a prins ”podiumul”, cu o datorie de 690.278 de lei, din care suma de 688.873 o reprezintă doar restanțele. Partid cu istorie de aproape un secol, PNȚ-CD a dispărut în ultimii ani de pe prima scenă a politicii și este marcat în prezent de scandalul dintre liderii formațiunii, Aurelian Pavelescu și Cătălin Terheș. Cu două săptămâni în urmă, Pavelescu a anunțat o alianță politică între PNȚCD și APP (Alianța Pentru Patrie), condusă de Liviu Dragnea.

USR și PNL datorează împreună aproape 1 milion de lei

Partidul Ecologist Român, un outsider politic înființat în 1990, a ajuns la datorii la buget de 653.726 de lei. Gruparea îl are la conducere pe Dănuț Pop. În 1990, PER a obținut 8 posturi de deputați și unul de senator în Parlamentul României, dar ulterior nu a reușit să crească prea mult, limitându-se la poziții de consilieri locali sau chiar primari de localități.

ADVERTISEMENT

Partidul Uniunea Salvați România apare pe listele ANAF cu obligații de plată în valoare de 449.642 de lei, din care restanțe de 448.333. USR este condus, în prezent, de un președinte interimar, Cătălin Drulă, și e considerat al treilea partid politic din România, după numărul de parlamentari. În perioada 2020-2021, USR a fost la guvernare, alături de PNL și UDMR.

Partidul Național Liberal apare pe lista ANAF cu datorii de 420.186 lei. PNL este unul dintre marii jucători pe scena politicii, care a dat un președinte în funcție, un premier și șef la Senat. PNL e condus, în prezent, de Nicolae Ciucă și s-a poziționat împotriva cotei progresive propuse de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

ADVERTISEMENT

PNG-ul lui Becali s-a desființat înainte să-și plătească taxele și impozitele

Partidul Verde, condus de actorul Florin Călinescu, a acumulat datorii de 218.072 de lei la bugetul de stat. Înființat în 2005, PV a obținut cea mai mare performanță electorală la alegerile parlamentare din 2012, atunci când a obținut două posturi de deputați: Remus Cernea și Ovidiu Iane. Un an mai târziu, amândoi au părăsit partidul și s-au înscris în PSD.

Partidul Noua Generație, înființat de Gigi Becali în 1999, apare pe listele ANAF cu o datorie de 153.000 de lei la bugetul de stat. Cel mai probabil, instituția s-a împăcat cu gândul că nu-și va mai recupera niciodată banii, dovadă fiind faptul că formațiunea apare ca insolvabilă. În prezent, PNG nu mai desfășoară nici un fel de activitate politică și nu mai are site de prezentare.

Partidul Social Democrat Independent gruparea înființată de Marian Vanghelie și Mircea Geoană, în anul 2000, după ce aceștia au fost debarcați din PSD, înregistrează datorii la stat în valoare de 128.844 de lei. PSDI a mai existat o dată, în 1946, după ce mai mulți membri ai Partidului Social Democrat au refuzat alianța cu Partidul Comunist Român.

Ucrainenii și pensionarii, în coada listei

Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România, reprezentată în Parlament de deputatul Nicolae Niroslav Petrețchi, are datorii către statul român în valoare de 103.855 de lei. Conform ANAF, 61.605 sunt restanțe din anii trecuți.

Partidul Forța Pensionarilor încheie lista partidelor cu datorii la stat, cu suma de 100.000 de lei. Formațiunea este condusă de avocatul Florin Mitroi și apare înregistrată la Tribunalul București din anul 2016.

ADVERTISEMENT