News

Literatura română, în doliu. A murit criticul literar Dan Cristea

Uniunea Scriitorilor din România a făcut anunțul decesului criticului literar Dan Cristea. Directorul revistei „Luceafărul de dimineață” avea 81 de ani
13.04.2024 | 12:30
Literatura romana in doliu A murit criticul literar Dan Cristea
A murit criticul literar Dan Cristea Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Criticul literar Dan Cristea, autorul a numeroase volume de critică şi istorie literară, director al revistei „Luceafărul de dimineaţă”, a decedat vineri, la vârsta de 81 de ani.

A murit criticul literar Dan Cristea

Sâmbătă, Uniunea Scriitorilor din România a anunțat „cu profundă tristeţe deosebită dispariţia dintre noi a criticului literar Dan Cristea, director al revistei Luceafărul de dimineaţă.

ADVERTISEMENT

Dan Cristea s-a născut la 10 noiembrie 1942, în București.

În anul 1965 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București. În 1992 a obținut doctoratul (Ph.D.) în literatură comparată la Universitatea din Iowa (SUA).

A debutat publicistic în revista Contemporanul, în 1964. A fost redactor-șef al Luceafărul (din 2008) apărută apoi cu numele Luceafărul de dimineață fiind director al acesteia.

ADVERTISEMENT

A debutat editorial în anul 1974, cu volumul Un an de poezie (Editura Cartea Românească). Este autorul a numeroase volume de critică și istorie literară: Arcadia imaginară (1977), Faptul de a scrie (1980 – Premiul pentru critică al Uniunii Scriitorilor din România), Version and Subversion – The Autobiographies of Benjamin Franklin, Henry Adams and Michel Leiris (1996), Versiune și subversiune – paradoxul autobiografiei (1999; editia a II-a revazută, 2012), Autorul și ficțiunile eului (2004 – Premiul Asociatiei Scriitorilor din București), Poezia vie (2008), Citind cărţile de azi (2014), Caii lui Ahile şi alte eseuri (2016). Cronicile de la Snagov (2017), Alte cronici de la Snagov (2020).
Ultimul său volum a apărut în acest an : Noile cronici de la Snagov.

Pentru opera sa de critic literar a primit numeroase premii și distincții între care Premiul Cartea Anului al Revistei România literară (2014), Premiul Național de Literatură (2019) și Ordinul Național Serviciu Credincios în grad de ofițer.

ADVERTISEMENT

Prin trecerea în eternitate a lui Dan Cristea, literatura română suferă o ireparabilă pierdere.”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Uniunii Scriitorilor.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj la moartea criticului literar Dan Cristea.

ADVERTISEMENT

„Din pură întâmplare, l-am tot întâlnit pe criticul literar Dan Cristea în casa unui prieten comun de la Snagov.

Era un om afabil, bine educat, ponderat şi uneori hazliu, oricum, o figură ‘de modă veche’, din generaţia de filologi ai anilor 60, care ascultaseră religios prelegerile lui Călinescu şi Vianu, profitând ulterior de mecenatul lui George Ivaşcu.

Practica un hedonism inocent, arcadic, şi ştia să facă din orice dialog un ceremonial firesc, în care politeţea sprijină replica niciodată sardonică, aşa cum respectul faţă de Republica Literelor inspiră sobrietatea ideilor.

Ştiu că a suferit mult în ultimii ani. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris Teodor Baconschi.

ADVERTISEMENT