Sporturi

CTP ştie care este marea slăbiciune a Simonei Halep: “Valoarea ei scade”

18.03.2021 | 10:26
CTP stie care este marea slabiciune a Simonei Halep Valoarea ei scade
ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu a fost invitatul lui Ovidiu Ioanițoaia, în cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu” de pe gsp.ro, unde a abordat mai multe subiecte.

Printre subiecte, CTP a vorbit despre Gigi Becali, Simona Halep, Ion Țiriac sau Ilie Năstase, făcând mai multe dezvăluiri necunoscute despre aceștia.

ADVERTISEMENT

Live Blog CTP: Marcat de moartea lui Dumitru Tinu: “Urmele nu erau de frână”

Cristian Tudor Popescu: „Îmi amintesc urmele lăsate de cauciucuri. A părăsit pozția de pe culoar și a ajuns într-un șanț, dar urmele nu erau de frână, mașina s-a dus fără niciun fel de intervenție. Impactul i-a adus moartea, avea mult mai multe probleme de sănătate decât știam eu, spre exemplu, precum o boală de inimă.

E mult senzațional, nu aveau cum să nu apară speculații despre el. Au fost destule lucruri, nu știu de unde a avut bani.

ADVERTISEMENT

Toată lumea de la Adevărul avea acțiuni acolo, până la urmă nu am vândut nimic persoanelor de tip Vîntu sau mai știu eu, cine.

Ovidiu Ioanițoaia: L-ați cunoscut, a fost un mare gazetar?

CTP: Știa foarte bine să facă un ziar și ținea la calitate.

O.I: Cu cine îl puteți compara?

CTP: Nu mai există ziarele dinainte de 90, nu am cum să-l compar, poate cu dumneavoastră, pentru că Gazeta încă scoate ziare.

ADVERTISEMENT

Nu mai sunt în niciun raport cu domnul Dinescu, nu vreau să vorbesc mai mult.

O.I: Mai aveți obiceiul de a citi ziarul, de a simți ziarul în mână?

CTP: Nu am mai citit din 2011 nicio literă de ziar tipărit.

“Nu am fost de acord cu declaraţiile lui Ţiriac despre DNA”

O.I: Tenisul e un sport scump, erați dintr-o familie care își permitea?

CTP: Nu, sunt unii dintre puii lui Țiriac și Năstase și împreună cu mulți copii, după fenomenul Năstase Țiriac am început să joc tenis. Primele mingi le-am lovit în curtea școlii. Pe vremuri, erau Neptun și Pluto, produse la Reghin, erau grele, rigide. E o diferență ca între tricicletă și Mercedes.

O.I.: Mai jucați tenis?

CTP: Da, uneori chiar în fiecare zi. E una dintre cele mai mari plăceri ale mele, joc și cu tineri, de 35-40 de ani. Sunt antrenori de tenis, foști jucători. Îi mai bat, din când în când, spre stupoarea lor.

ADVERTISEMENT

O.I: Cu Țiriac și Năstase ați jucat?

CTP: Da, am record pozitiv cu Țiriac. L-am bătut de două ori. El juca cu Raluca Sandu. I-am dat o lovitură aproape de linie, s-a uitat la Raluca și a întrebat-o dacă e bună mingea, iar ea i-a spus că da. Avea o rachetă roșie Head Prestige, pe care a luat-o și pe care a dat-o de un stâlp până când a distrus-o. I-am cerut după să mi-o dea mie, încă o mai am și acum.

CTP: Eu am un sentiment de respingere pentru vânătoare, nu concep acest lucru. Se întâmpla acum 20 de ani, după ce s-a întors din Tanzania, am jucat un meci la simplu cu el, pe terenul său personal. Am jucat un meci lung cu el.

CTP: Eu nu am fost de acord cu el în declarațiile pe care el le-a dat împotriva DNA-ului. Mi-a fost foarte greu să scriu, să iau poziție atunci. El a fost idolul meu, am fost băiatul lui de meci, i-am mirosit ciorapii în vestiar.

După a venit cu alte declarații, că Djokovic nu trebuia eliminat că turneul pierde bani, asta după ce a lovit acea arbitră cu mingea, cea care a căzut. Dacă era alt jucător acolo, nu îl elimina?

Mai apoi, a fost faza cu Serena Williams. Cum te trezești tu să vorbești despre vârstă și despre greutate. Chiar și tu ai avut o longetivitate în carieră. 

O.I.: Ați vorbit după aceste replici cu el?

CTP: Nu, a dat niște replici prin terțe persoane, a mai fost o ironie la adresa mea că nu își amintește când am câștigat Wimbledonul. 

“Nu sunt un personaj fricos sau care să fie temător, dar nu sunt imbecil”

O.I.: Vă așteptăm la Gazetă acum, au fost personalități imense care au scris despre sport.

CTP: Nu mai există public pentru așa ceva. Eu mai colaborez involuntar și la Gazetă acum. După ce vorbesc eu, apar știri despre mine scrise prost. Titluri date de sari de pe scaun, nu se înțelege ce vreau să spun. De ce nu sunt sunat? Apropo de calitatea știrilor. De ce să iei știrile de pe alte site-uri, când poți să mă suni și stăm de vorbă. 

O.I.: Nici cu Năstase nu v-ați împăcat?

CTP: Nu, nici cu el. Problema e așa, Andrei Pleșu spunea: ’Sunt asigurat cu CTP ca prieten, pentru că eu dacă voi greși vreodată, el va da cu mine de toți pereții’.

O.I.: Vă e teamă de COVID?

CTP: Nu sunt un personaj fricos sau care să fie temător, dar nu sunt imbecil. Eu stau cu masca pe față ca să transmit un mesaj. Am jucat tenis cu masca pe față, am ceva condiție, dar e foarte rău, e groaznic, plus că se umezește masiv de la transpirația și nu înțeleg de ce îi chinuie pe elevi în halul ăsta, mi se pare o tâmpenie.

“Cu Patriarhul Daniel încă mă judec”

O.I.: L-ați omis pe Năstase și cu divorțul și cu carnetul de conducere.

CTP: Nu am comentat așa ceva niciodată și nici nu voi comenta. Eu am comentat ce a făcut la Cupa Davis cu Anglia, când a înjurat pe toată lumea.

O.I.: Cu Patriarhul Daniel vă mai judecați?

CTP: Da, încă mă mai judec cu el. Am primit 5.000 de lei amendă. Domnul Patriarh a intrat în politică. Eu nu m-am băgat în psalmi sau alte lucruri pe care le au acolo. El s-a băgat cu bocancii în lumea politică și a amenințat că dacă nu se dau drumul bisericilor o să pățească ce au pățit comuniștii în trecut.

El a spus că de-aia a căzut comunismul, pentru că au mutat niște moaște de la locul lor. Cum să spui așa ceva, am sărit de pe scaun. Au murit atâția oameni la Revoluție, au murit atâția preoți nevinovați. Așadar, Dumnezeu a iertat nenumărate crime pe care comuniștii le-au făcut în trecut, dar s-a trezit să dărâme comunismul că s-au mutat niște moaște.

O.I: Sunteți un tip religios?

CTP: Nu, nu sunt un tip religios.

“Valoarea Simonei Halep scade când e la fileu”

O.I.: Ce slăbiciuni are Simona Halep?

CTP: Câtă vreme e pe fundul terenului e jucătoare de top 3, când se apropie de fileu valoarea sa scade, când e la fileu, Simona nu a insistat prea mult. Ea și-a construit jocul logic. Bjorn Borg a fost întrebat de ce nu își perfecționează reverul, el fiind părintele tenisului actual. 

Borg spunea că dacă el are o lovitură foarte bună și restul loviturilor mai slabe, el nu va lucra cu loviturile lui mai slabe, ci să lucreze să își facă lovitura foarte bună, excepțională. Și mare dreptate avea. Așa e și cu Simona.

Sursa greșelilor Simonei sunt greșelile neforțate. Ea are lovituri care incomodează și provoacă spaimă. Nu ar putea să vină bine la fileu. Așa a fost din construcția ei ca jucătoare. Nu înseamnă că Simona nu știe să facă slice la antrenament sau voleu clasic. Am văzut-o la antrenament și știe să facă foarte bine, dar una e antrenamentul, alta e meciul oficial unde sunt și multe emoții. Ea și-a perfecționat părțile bune și așa a ajuns pe locul 1 mondial.

O.I: Credeți că va fi în ascensiune Simona?

CTP: E, aici e problema cu spatele. Ea are un deranj la coloană, care e greu de gestionat, am ceva asemănător și a ajuns Simona chiar la doctorul care m-a tratat și pe mine. Problema e la reverul cu două mâini, acolo intervine deranjul la coloană.

Nu cred că Simona mai e interesată să devină locul 1 mondial, ci să mai câștige un Grand Slam. Cred că încă mai poate să mai câștige un Grand Slam oriunde. Încă mai poate.

Cu ce echipă ţine Cristian Tudor Popescu

O.I.: Cum stați cu fotbalul?

CTP: Am jucat fotbal, am jucat la o echipă care încă mai există și azi. Am jucat legitimat la Metaloglobus, am jucat câteva meciuri. Aveam viteză. 

O.I.: Cu ce echipă țineți?

CTP: De la noi cu nimeni, de afară, mă uit mereu la Messi, chiar și când joacă prost și când se plimbă pe teren.

O.I.: Dar despre Maradona?

CTP: Am scris, am făcut un sumar la ce a făcut de-a lungul carierei, că s-a drogat în ultimul hal, problemele pe care le-a mai avut. Faptul că a marcat un gol fals, acel gol cu Anglia, cu care s-a lăudat. Pentru mine contează toate lucrurile acestea. A câștigat Cupa Mondială, foarte bine, Pele a câștigat de trei ori Cupa Mondială.

Ce a făcut Cruyff pentru fotbal, e incomparabil mai mult decât a făcut Maradona. Pentru mine, Cruyff e Federer, felul în care se mișcă, plus că el a inaugurat fotbalul care se joacă astăzi. Gică Popescu mi-a spus într-o emisiune cu dumneavoastră, că Cruyff i-a spus că alergau prea mulți, contrar a ceea ce credea el.

O.I.: Nu vă place Gigi Becali? Cu el ce aveți?

CTP: Nu am nicio relație cu el. Mă mai suna acum 15-20 de ani să mă avertizeze că nu e bine să mă iau de Sfinții Părinți, biserică, etc. A vrut să-mi dăruiască niște cărți, Viețile Sfinților Părinți, dar am refuzat politicos.

Prin 2001, a fost și scandalul cu scrumiera în cap, când mă amenința cu moartea. Eu iert astfel de lucruri urâte, nu le iert, dar nici nu pot să le țin minte, pentru că mi se strică mintea.

“Nu mi-am imaginat niciodată că tenisul masculin va ajunge să fie zero barat”

O.I: Cum e sportul românesc, pentru că ne aflăm într-un impas acum?

CTP: Nu mi-am imaginat niciodată că tenisul masculin va ajunge să fie zero barat, tăiat în patru. Tecău e cel mai bun jucător de tenis de la Năstase în prezent. Dar la simplu, nu mai avem nimic, nu se întrevede absolut nimic în materie de tenis. 

Atletismul s-a scurs în pământ. Sistemul dictatorial are și avantajele lui crude, dar sunt. Acolo se storceau niște talente, cu finanțări, cu investiții, statul era mult mai implicat în sport decât acum. Ce s-a mai făcut în sportul românescu după 1989 a fost zestrea de atunci. Era o anumită presiune, te dădea afară, rămâneai pe drumuri. Constrângerile nu sunt bune, dar duceau la rezultate.

O.I.: Unde mai e ceva de mișcat în politica sportului?

CTP: Nu se poate face nimic fără investiții, ca orice altceva din lumea asta. Nu funcționează nimic din nimic, din scuipat. Uitați-vă ce face Franța, Canada, Cehia la tenis. Sunt investiții masive care se văd. Nu trebuie neapărat să facă statul, pot să facă și privații. De la arabi, la chinezi, se fac investiții.

Ce am văzut eu, a fost ce s-a întâmplat la Dinamo cu spaniolii. Era probabil Gicu Strategicu.

La noi, principalii investitori, cel puțin în tenis, sunt părinții, vai de capul lor și de steaua lor, numai ei știu cum se descurcă.

O.I.: Nu știu cum fac ungurii de bagă zeci de milioane an de an?

CTP: În Ungaria e dictatură, e un stat ceaușist. Așa cum era și la Ceaușescu, sportul e o promovare și asta fac și ei acum.

ADVERTISEMENT