News

Liviu Dragnea se întoarce oficial în afaceri, după 20 de ani de politică. Ce lovitură pregătește fostul șef al PSD

La doi ani și jumătate după ce a fost eliberat din închisoare, Liviu Dragnea se apucă din nou de afaceri. Fostul lider al PSD vrea să facă bani într-un domeniu profitabil.
18.01.2024 | 09:32
Liviu Dragnea se intoarce oficial in afaceri dupa 20 de ani de politica Ce lovitura pregateste fostul sef al PSD
Liviu Dragnea face o mișcare neașteptată și intră în lumea afacerilor / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea se întoarce în lumea afacerilor după mai bine de 20 de ani de pauză, timp în care a ocupat funcții publice și a lăsat businessurile pe mâna fiului său. Fostul șef al Camerei Deputaților investește într-un sector extrem de tentant și foarte profitabil: energia.

Cine sunt asociații lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a înregistrat, pe data de 24 noiembrie 2023, societatea Energy Multi Sistems SRL, în care politicianul deține 30% din părțile sociale. Ceilalți asociați sunt: Mihai Sebastian Romulus (30%) și Dănuț Ungureanu (10%). De asemenea, societatea Dami Procons International (lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale) deține 30% din societate.

ADVERTISEMENT

Energy Multi Sistem SRL are ca principal obiect de activitate ”producția de energie electrică”, clasă care include: activitatea instalațiilor de energie electrică, centrale termice, nucleare, hidroelectrice, cu turbine cu gaze, diesel și energie recuperabilă.

Firma lui Liviu Dragnea are sediul social înregistrat la etajul 2 al unui imobil din Bulevardul Lacul Tei nr. 1-3. Clădirea aparține grupului Romelectro, acționar majoritar al Electromontaj Carpați Sibiu și al Institutului de Studii și Proiectări Energetice (ISPE).

ADVERTISEMENT

Grupul Electromontaj, furnizor de echipamente în Asia și Africa

Electromontaj Carpați Sibiu este una din cele mai importante companii românești specializate în servicii de montaj, asamblare și punere în funcțiune a echipamentelor din domeniul transportului și distribuției energiei electrice. Pe de altă parte, ISPE este lider național în servicii de consultanță și inginerie de generare a energiei electrice și termice.

Grupul Romelectro este contractor și furnizor de echipamente pe mai multe continente. De exemplu, barajele Vafagen din Iran, Ksob și El Fakia din Algeria sunt clienți ai Romelectro. Compania mai deține 10.000 km de linie aeriană de energie (LEA) în: Iran, Irak, Filipine, Iordabia, Siria, Algeria, Malaezia și Nigeria.

ADVERTISEMENT

Legătura lui Liviu Dragnea cu Romelectro este una mai mult decât evidentă, prin prisma faptului că asociatul său, Dănuț Ungureanu, apare ca administrator în patru din societățile care fac parte din grup: Electromontaj Carpați SA, Institutul de Studii și proiectări Energetice SA, Romelectro SA și Romelectro Investment Development SRL.

Liviu Dragnea nu și-a mai asumat nicio afacere din anii 2000

Oficial, Liviu Dragnea nu mai apare în nicio altă afacere. Singurele afaceri pe care fostul lider social-democrat și le-a asumat, la începutul anilor ’90, au fost radiate în anii 2000, după ce Dragnea a devenit președinte al Consiliului Județean Teleorman.

ADVERTISEMENT
  • Com Orizont SRL a fost înființată în 1991 și s-a ocupat cu activități de comerț de țigări, piese auto, jucării, sau import-export. Dragnea a avut chiar și un mic local înregistrat pe această firmă, care a avut punct de lucru în localitatea Giuvărești.
  • Dacorom SRL, firmă preluată de Liviu Dragnea în 1993, a primit în locație de gestiune unități comerciale importante din Turnu Măgurele, cum ar fi Hotelul Turris, Restaurantul Modern sau Hanul Diligenței.
  • Ștefimar SRL, deshisă în 1994, a preluat câteva magazine de la Dacorom, după ce Liviu Dragnea s-a certat cu asociatul lui de la acea vreme.

Marile afaceri ale familiei Dragnea au fost, ulterior, trecute în grija fiului său. Cele mai importante sunt Nutrello Group (cultivarea cerealelor), cu o cifră de afaceri care a ajuns la 60 de milioane de lei pe an și Ferma Salcia SA (creșterea animalelor), intrată recent în faliment.

Și copiii fostului șef al PSD au firme în domeniul energiei

În iulie 2023, cei doi copii ai lui Liviu Dragnea, Valentin Ștefan și Alexandra Maria, au deschis și ei o firmă care se ocupă cu producția de energie electrică. Aceasta se numește Stal Energy SRL și are sediu în comuna Litia, județul Teleorman.

De asemenea, fiul lui Dragnea mai controlează societatea South Sun Energy (fostă Nutrello FOOD), care are are ca obiect de activitate tot producția de energie electrică. Anul trecut, South Sun a cumpărat un teren de 460.000 mp, pe raza municipiului Turnu Măgurele, unde intenționează să amplaseze panouri solare.

ADVERTISEMENT